Πολιτική

06/08/2013 - 13:54

Ανακοινώσεις ΔΗΜΑΡ και Οικολόγων Πράσινων για τη διαθεσιμότητα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Η

Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου,  έχει από την αρχή τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που δημιούργησαν τα δύο κόμματα εξουσίας με στόχο τη διατήρηση τους στην εξουσία και την εξυπηρέτηση των πελατειακών τους στόχων: γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα, σπατάλη,  διαφθορά.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτεί: (α) την ουσιαστική αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών ώστε να προχωρήσει η συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο όσων δεν εξυπηρετούν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες του σήμερα, (β) την αναδιάρθρωση των λειτουργιών και των διαδικασιών ώστε να μειωθεί συνολικά η γραφειοκρατία και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων φορέων και (γ) την ξεκάθαρη στοχοθεσία του κάθε φορέα που θα αποτυπώνεται  τόσο στον οργανισμό του όσο και στη διοικητική του διάρθρωση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας περνά από την αξιολόγηση του προσωπικού, με απομάκρυνση των επίορκων δημόσιων λειτουργών και την επανένταξη των υπόλοιπων σε μια ανανεωμένη δομή, με στόχους και περιγραφή καθηκόντων.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη τρικομματική κυβέρνηση περιλάμβανε όλα εκείνα τα βήματα που ήταν απαραίτητα για να επιτευχθεί ο στόχος για να ένα δημόσιο τομέα που να είναι αφοσιωμένος στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος χρησιμοποιώντας κυρίως δύο εργαλεία: την κινητικότητα για αντιμετώπιση των εμφανών ανισορροπιών μεταξύ πλεονάζοντος προσωπικού και σοβαρών ελλείψεων σε άλλες υπηρεσίες με παράλληλη αναμόρφωση της δομής λειτουργίας των υπηρεσιών. Η προσπάθεια αυτή αντιμετώπισε δύο ειδών εμπόδια: (α) την αξίωση της Τρόικα για άμεση μείωση του απόλυτου αριθμού των υπαλλήλων όχι απλά με αποχωρήσεις αλλά με απολύσεις υπηρετούντων ανεξάρτητα με τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και (β) την αντίσταση των οργανωμένων συμφερόντων και των πολιτικών τους προστατών στην ουσιαστική αναδιάρθρωση

Αυτά συνέβηκαν και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: από τη μια πλευρά υπήρξε η μεθοδική προσπάθεια για επέκταση των αρμοδιοτήτων του ένστολου προσωπικού σε θέματα καθαρά αναπτυξιακής πολιτικής (πχ. ακτοπλοΐα, ναυτική εκπαίδευση, ναυτιλιακή πολιτική, πολιτική περιβάλλοντος, θαλάσσια πολιτική κλπ) αλλά και σ' αυτή την οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου (παρά τη κάθετη αντίρρηση τόσο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και της Task Force) με ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού και διατήρηση των δομών σε υπηρεσίες ξηράς και από την άλλη τη μείωση του ρόλου του πολιτικού προσωπικού. Άλλωστε ο πρόσφατος νόμος ανασύστασης του ΥΝΑ επικύρωσε την επαναστρατικοποίηση του Υπουργείου με λογικές του 1950.  Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η μείωση του προσωπικού του Υπουργείου κατά 50 άτομα που ζητήθηκε εσπευσμένα μέχρι το τέλος Ιουλίου  (άγνωστο με ποια κριτήρια) να εστιάζεται στο πολιτικό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες 250 προσλήψεις ένστολου προσωπικού μέσα στο 2013 όπως έγινε χωρίς εξαίρεση και τα όλα προηγούμενα χρόνια. Η δικαιολογία είναι εύκολη: η επιτήρηση των συνόρων και η διαχείριση της εκτεταμένης παράκτιας ζώνης της χώρας. Η ερώτηση είναι: πως, από τον Πειραιά και τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας;

Σε ότι αφορά στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η Δημοκρατική Αριστερά είχε αναφερθεί έγκαιρα ότι η δομή αυτή τα προηγούμενα χρόνια εξυπηρέτησε κύρια πελατειακούς στόχους μέσα από τις χρηματοδοτήσεις που σκόρπισε απλόχερα και δεν έχει πλέον  λόγο ύπαρξης αν δεν ασκήσει «Νησιωτική Πολιτική» όπως αναγράφεται στο Σύνταγμα και απαιτούν οι νησιώτες. Στο ένα χρόνο που μεσολάβησε έγιναν τα αναγκαία βήματα τόσο για τη θεσμική κατοχύρωση της, ειδικά με τη θέσπιση της «ρήτρας νησιωτικότητας», αλλά και την εκπόνηση ειδικής αναπτυξιακής στρατηγικής για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ειδικού κεφαλαίου για τα νησιά. Ταυτόχρονα έπεισε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι η ακτοπλοΐα, η διαχείριση και ανάδειξη δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, η ανάδειξη του πολιτισμού αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία αναπόσπαστα στοιχεία της όποιας νησιωτικής πολιτικής που πρέπει να έχει ειδικό περιεχόμενο για να λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών.  Και όλα αυτά αποτυπώθηκαν στο νέο μικρότερο οργανόγραμμα της Γραμματείας μέσα στην λογική που επέτασσε η εθνική στρατηγική.

Και ενώ όλα αυτά προχωρούσαν οργανωμένα, οι πρόσφατες εξελίξεις ήρθαν να τα ανατρέψουν με αποφάσεις της νέας δικομματικής πολιτικής ηγεσίας όσα είχαν δρομολογηθεί στη τρικομματική ως νησιωτική πολιτική αφού η αλλαγή πλεύσης σε συνδυασμό με την απομάκρυνση 22 επιστημόνων από τη ΓΓΑΙΝΠ ακυρώνει την όποια προσπάθεια έγινε μέχρι τώρα και αποκαλύπτει πλέον την πραγματική πρόθεση: στο όνομα της παραμονής στην εξουσία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υιοθετούν άκριτα ότι επιβάλει η Τρόικα έστω και αν αυτό υπονομεύει την διαφορετική αναπτυξιακή πορεία στα νησιά βασισμένη στην αξιοποίηση των νησιωτικών ταυτοτήτων που βασίζονται στα φυσικά και πολιτιστικά τους στοιχεία.

Το κύριο ερώτημα παραμένει: θέλουμε ή όχι ειδική αναπτυξιακή στρατηγική για τα νησιά; Στα λόγια ναι, αλλά οι πράξεις άλλα δείχνουν.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΕΣΒΟΥ

 




Με την κακή χρήση της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση στην ουσία προχωράει για μια ακόμη φορά  στην απορρύθμιση του δημόσιου τομέα, υπακούοντας τυφλά σε οδηγίες της τρόικα, χωρίς να εξετάζει τις απώλειες στην αποδοτικότητα τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και στιςυπηρεσίες προς τους πολίτες. Επιβάλλει ακρωτηριασμούς παρά το ελάχιστο έως και ανύπαρκτο δημοσιονομικό όφελος από αυτούς.
Αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής είναι να απομακρύνονται με τη χρήση της διαθεσιμότητας, πενήντα εργαζόμενοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, είκοσι δυο από τους οποίους προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ανάμεσα τους και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας με υψηλά προσόντα, εμπειρία και κατάρτιση, οι οποίοι στελεχώνουν τα ΣΧΟΠ και είναι ταυτόχρονα υπεύθυνοι για τα διατηρητέα και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εναντιωνόμαστε στη:

α. Διαθεσιμότητα υπαλλήλων χωρίς την παραμικρή διαδικασία αξιολόγησης, στη βάση  κάποιου επεξεργασμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και με κυρίαρχη λογική το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

β. Κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως του ΣΧΟΠ, με αποδεδειγμένο έργο στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στα νησιά μας, παρά τις συχνότατες κυβερνητικές ανακολουθίες στο ζήτημα αυτό. Την απορρόφηση τους από τις κεντρικές υπηρεσίες δίχως πρόβλεψη για την τύχη των ανοιχτών υποθέσεων που "τρέχουν", την περαιτέρω λειτουργία του και με μία προχειρότητα που υπακούει απλά και μόνο στη λογική οριζοντίων απολύσεων.

γ. Αφαίρεση αρμοδιοτήτων των άγονων γραμμών και υδροδότησης των νησιών του Αιγαίου από τη Γενική Γραμματεία, συρρικνώνοντας δραστικά τον προϋπολογισμό της και δυσχεραίνοντας την εξυπηρέτηση των κατοίκων των άγονων γραμμών. Οδηγώντας δηλαδή στην κατάργηση της Γραμματείας στον επόμενο "σχεδιασμό".

δ. Ακύρωση οποιασδήποτε πολιτικής νησιωτικότητας, παρά το νόμο Ν.4150/2013  που ψηφίστηκε μόλις πριν τρεις μήνες και θεσπίζει ρήτρα νησιωτικότητας σε κάθε νομοθετική πράξη της κεντρικής κυβέρνησης. Νόμος που πανηγυρίστηκε δεόντως από κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Πρόσφατη είναι μάλιστα η εξαίρεση εργαζομένων από το καθεστώς της διαθεσιμότητας που αναγνώριζε τις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών. Με τη συρρίκνωση και ενδεχόμενη κατάργηση της Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην ουσία ακυρώνεται κάθε πρόθεση για πολιτική νησιωτικότητας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας και του Υπουργείου Αιγαίου που εξοντώνονται χάριν ποσοτικών απαιτήσεων της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα. Οι πολιτικές αυτές πραγματικό στόχο έχουν την οριστική απορρύθμιση του δημοσίου και τη μείωση των μισθών μέσω της καλλιέργειας κλίματος καρατομήσεων και χωρισμού των εργαζομένων σε "προνομιούχους" και απολυμένους.

Παλεύουμε σταθερά και με συνέπεια για πολιτικές που προσφέρουν στον τόπο και την κοινωνία, για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών μέσω ενός συγκροτημένου σχεδίου αναβάθμισής τους και εναντιωνόμαστε σε ρυθμίσεις που στόχο έχουν την ουσιαστική απαξίωση του δημόσιου τομέα και οδηγούν στη συρρίκνωση κρίσιμων υπηρεσιών για τον πολίτη.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!