Πολιτική

05/06/2016 - 17:35

Ανακοίνωση ΚΚΕ(μ-λ) για τα γεγονότα στη Μόρια

Τα γεγονότα (1/6/16) στη Μόρια της Λέσβου, είναι άμεση συνέπεια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την οποία συνυπέγραψε και για την οποία πανηγύρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε τον εγκλωβισμό-φυλάκιση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, «έναντι» της ανακοπής των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στο λεγόμενο «χοτ-σποτ» της Μόριας βρίσκονται στοιβαγμένοι τουλάχιστον 2.500 πρόσφυγες, σε έναν χώρο για λιγότερους από τους μισούς ανθρώπους. Βρίσκονται στοιβαγμένοι, στην κυριολεξία σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ούτε καν το απαιτούμενο φαγητό! Πεινασμένοι, χωρίς καμιά ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς τους ανθρώπους. Και κυρίως βρίσκονται εκεί σε απόγνωση, μη ξέροντας τι τους ξημερώνει, χωρίς καμιά ελπίδα και προοπτική. Ωθούνται έτσι σε οτιδήποτε για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, ενώ ταυτόχρονα σε αυτές τις συνθήκες πριμοδοτούνται και πυροδοτούνται οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση και οι άθλιες αυτές συνθήκες που επιβάλλει στους πρόσφυγες, προκαλούν και άλλη μια «παράπλευρη επιτυχία» για το σύστημα. Τροφοδοτούν όλες τις αντιδραστικές φωνές και δυνάμεις που σπεύδουν να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως εξ ορισμού «παραβατικούς», ως «απειλή» για το λαό και την ασφάλεια του. Στρώνεται έτσι το έδαφος για ακόμα πιο κατασταλτικές επιλογές εναντίον τους, συνολικά για την ενίσχυση της κατεύθυνσης και της πρακτικής «νόμος και τάξη» ενάντια στο λαό και στη νεολαία. Για το λαϊκό κόσμο πρέπει να είναι καθαρό ότι με αυτή τη φορά των εξελίξεων δεν έχει τίποτε να ελπίζει και να κερδίσει. Το σύστημα και η κυβέρνησή του βυθίζουν στην εξαθλίωση και την απόγνωση τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τους ενάντιά τους! Για το λαϊκό κόσμο η διέξοδος δεν βρίσκεται στην υιοθέτηση των ρατσιστικών και φασιστικών δηλητηρίων, που δημιουργούν πολύ αρνητικά δεδομένα για την υπόθεση της ζωής του και της πάλης του.

Η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της κατεύθυνσης που προωθεί το σύστημα και η κυβέρνησή του.  Στην μαζική καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής που εξαθλιώνει και το λαό μας και τους πρόσφυγες.  Σε μαζικές πρωτοβουλίες ανάδειξης και διεκδίκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων  Στο σπάσιμο της απομόνωσης της προσφυγιάς από το λαό, στη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης και κοινής πάλης απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς, τους ιμπεριαλιστές που κομματιάζουν και λεηλατούν χώρες και λαούς και στις αστικές-αντιδραστικές δυνάμεις που τους υπηρετούν.

Μυτιλήνη 2-6-16 ΚΚΕ(μ-λ)

Μοιράσου το άρθρο!