Πολιτική

20/11/2012 - 12:20

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου για τους εργαζόμενους στη φύλαξη και την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου για τους εργαζόμενους στη φύλαξη για τους εργαζόμενους στη φύλαξη και την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από συμβασιούχοι, «εργολάβοι» και από εργολάβοι υποψήφιο άνεργοι – Για τους συμβασιούχους φύλακες και καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το πρόβλημα της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και της επί της ουσίας κατάργησης του δικαιώματος σε μόνιμη και σταθερή εργασία δεν είναι τωρινό. Μπήκε στο δημόσιο εδώ και δεκαετίες και στα χρόνια του Μνημονίου πήρε χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν υπάρξει θύματα των νέων σχέσεων εργασίας εδώ και αρκετά χρόνια. Στην αρχή προσλήφθηκαν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν από το νομοθετικό πλαίσιο να συστήσουν εταιρεία, όντας ταυτόχρονα εργαζομένοι και εργοδότες, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα τα κριτήρια του νόμου και οι απαιτήσεις της νέας εργολαβίας που προκήρυξε η Πρυτανική Αρχή ουσιαστικά είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε μικρή εταιρεία να έχει ελπίδες να ανταγωνιστεί τα τεράστια εργολαβικά συμφέροντα. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι που για χρόνια προσφέρουν στο πανεπιστήμιο, πετιούνται στο δρόμο.
Με το πλέον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο πριμοδοτούνται διαρκώς τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, ώστε να αναλαμβάνουν όλα τα δημόσια έργα συρρικνώνοντας μισθούς, ενοικιάζοντας εργαζομένους, υποβαθμίζοντας την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, για να εξυπηρετηθεί η "ανάπτυξη" που η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα επιφυλάσσει στον τόπο.
Όπως ήδη έχει γίνει στα Νοσοκομεία και σε μια σειρά άλλους χώρους του δημοσίου, η παρουσία ιδιωτικών εταιριών στη φύλαξη και την καθαριότητα και του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσβάλλει κατάφορα κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου, σεβόμενος την αυτοτέλεια του ιδρύματος, καλεί την Πρυτανική Αρχή να ξαναδεί το θέμα με ευαισθησία και να αντισταθεί έμπρακτα στις πολιτικές που απαξιώνουν το δημόσιο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και απολύουν εργαζόμενους του.
Οι σχεδιαζόμενες δεκάδες διαθεσιμότητες προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που είναι στα σκαριά, μετά τη ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, η παρωδία των «ψηφοφοριών» για τα Συμβούλια Διοίκησης, το σχέδιο «Αθηνά», οι περικοπές στη φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση) συνθέτουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ως μόνη διέξοδο έχει την ανατροπή αυτής της πολιτικής το συντομότερο δυνατόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου ήταν και θα είναι αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζόμενων και της νεολαίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου.



Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Μοιράσου το άρθρο!