Skip to main content
|

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για την αξιολόγηση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μέσα σ ένα σκηνικό πλήρους διάλυσης της δημόσιας Υγείας, όπου Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων σ αυτά, έρχεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει την αξιολόγηση. Ήδη από χτες με εντολή της διοικήτριας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης άρχισαν να μοιράζονται τα έντυπα της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση αυτή των υπαλλήλων γίνεται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αποτελεί συνέχεια του «έργου του Κυριάκου» στο Δημόσιο.

Έτσι, ενώ η αξιολόγηση των εργαζομένων είχε ανακοπεί από το μαζικό, συλλογικό αγώνα άρνησης της αυτοαξιολόγησης των υπαλλήλων και το νομοσχέδιο Μητσοτάκη έμεινε αψήφιστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, έχοντας επαναφέρει, με νόμο πλέον, την αξιολόγηση εργαζομένων, στέλνει τα έντυπα αξιολόγησης στις υπηρεσίες.

Έξυπνα αποφεύγει να δηλώσει τι θα συμβεί σε όσους εργαζόμενους δεν πάρουν καλούς βαθμούς.

Το πνεύμα της «αξιολόγησης» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιλαμβάνει ωστόσο αποκαλυπτικά στοιχεία για την αντίληψή της για τον εργαζόμενο κόσμο. Ανάληψη ευθυνών και ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων, αναβάθμιση εργασιακού περιβάλλοντος, προστιθέμενη αξία διοικητικού έργου, βαθμός επίτευξης ατομικής στοχοθεσίας, όλα αυτά θα βαθμολογηθούν από τους δυο ιεραρχικά ανώτερους και μάλιστα, θα υπάρχει και συνέντευξη με τον έναν, ο υποκειμενισμός της οποίας είναι διαπιστωμένο πρόβλημα.

 

Ο εργαζόμενος ως άτομο, λοιπόν, οφείλει να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά, ανεξαρτήτως των συνθηκών που η κυβέρνηση με τα μνημόνια και τη λιτότητα επιβάλλει, ανεξαρτήτως της συρρίκνωσης των δυνατοτήτων λειτουργίας της κάθε υπηρεσίας.

Η «αξιολόγηση» των υπαλλήλων δεν μπορεί να αποτιμηθεί ξεχωριστά από τους άλλους νόμους της κυβέρνησης για το «νέο» Δημόσιο, όπως αυτόν για την κινητικότητα.

Στο νόμο για την κινητικότητα γίνεται η παραδοχή ότι οι υπηρεσίες μπορούν να διαθέτουν σε άλλες υπηρεσίες το προσωπικό τους, αν μένει σε αυτές το 50%. Επομένως, οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν σε περιβάλλον με τους μισούς από τους απαιτούμενους υπαλλήλους και θα βαθμολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων»!

Με την επαναξιολόγηση δομών και τα νέα οργανογράμματα, θα καταργούνται οργανισμοί και υπηρεσίες και το έργο αυτών θα πέφτει στις πλάτες των υπόλοιπων εργαζομένων, αφού πρώτα θα έχουν πάρει οι ιδιώτες ό,τι κερδοφόρο υπάρχει ακόμα στο Δημόσιο.

Και ενώ στο νόμο για την «αξιολόγηση» εντέχνως έχουν προστεθεί άρθρα επίφασης δημοκρατίας, όπως η αξιολόγηση προϊσταμένων από τους κατωτέρους τους, συνελεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων για συναπόφαση κατευθύνσεων, στην πράξη γίνεται όργιο τοποθετήσεων αντί για κρίσεις προϊσταμένων, διευθυντών κ.λπ. Ορδές συμβούλων και μετακλητών επιχειρούν να στήσουν το νέο πελατειακό κράτος.

Η άλλη αντιδημοκρατική διάταξη του νόμου για την αξιολόγηση είναι η κατάργηση των αιρετών από τη διαδικασία ενστάσεων των εργαζομένων για τη βαθμολογία τους. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης (του άρθρου 21 του Ν. 4369/2016), η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γενικούς διευθυντές, ενώ οι αιρετοί μπορούν να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου! Ακόμα και τα παλαιότερα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με τη χλιαρή δυνατότητα εκπροσώπησης των εργαζομένων, παραμερίζονται με το νόμο, πια.

 

 

Η Επιτροπή Υγείας-Πρόνοιας της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο να μπλοκάρουν την αξιολόγηση και μαζί με την Ομοσπονδία τους να επιστρέψουν τα έντυπα της αξιολόγησης ως Απαράδεκτα.

 

 

Επιτροπή Υγείας-Πρόνοιας Π.Ε.Λέσβου Λαϊκης Ενότητας

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία