Skip to main content
|

"Αναπτυξιακές Προοπτικές Βορείου Αιγαίου"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Στη συνεδρίαση με θέμα: «Αναπτυξιακές Προοπτικές Βορείου Αιγαίου», της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/3 στη Βουλή των Ελλήνων, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Καπάρα. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Σάμου κ. Στυλιανός Θάνος και Ικαρίας κ. Χρήστος Σταυρινάδης.

Ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του για το θέμα στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, τόνισε πως η ανάπτυξη των νησιών μας αποτελεί μία καθημερινή μάχη, που δίνεται με τα γνωστά προβλήματα της απομόνωσης που συνεπάγεται η νησιωτικότητα, τις δυσκολίες για εξωστρεφή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κάθε άλλης λογής πρόβλημα.

«Τα νησιά της Ελλάδας μπορούν αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις τους να πετύχουν, όμως χρειάζονται και την στήριξη της κεντρικής διοίκησης τόσο στην κατανόηση της έννοιας της νησιωτικότητας, όσο και στην εξαίρεση μας από θεσμικές επιλογές οριζόντιου χαρακτήρα -όπως το ΦΠΑ- ώστε να μην προστίθενται και άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Στα προβλήματα αυτά, ο Περιφερειάρχης ανέδειξε και το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, που σαφέστατα δεν εξυπηρετεί τις μετακινήσεις και μεταφορές προϊόντων και αν συνεχιστεί θα καταστήσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου απομονωμένα τόσο μεταξύ τους, όσο και στη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα. Ο Περιφερειάρχης σχολίασε επ΄ αυτού και το υψηλό τους κόστος, που οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που παρατηρείται.

Ο κ. Γιακαλής πραγματοποιώντας στη συνέχεια μία ιστορική αναδρομή στα έργα ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στο Βόρειο Αιγαίο -αναλύοντας τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής- μίλησε και για την προετοιμασία και για την υλοποίηση μέσω του ΕΣΠΑ έργων, που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση των υποδομών.

«Το ζήτημα των υποδομών αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάπτυξη των νησιών μας, όμως ευτυχώς πλέον όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν αποτελεί μονοσήμαντα την λύση στα προβλήματα μας. Η λύση για την πολυπόθητη ανάπτυξη και φυσικά την οικονομική μεγέθυνση και την μείωση της ανεργίας θα προέλθει από την αξιοποίηση των τοπικών μας πόρων. Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας αποτελεί το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός μας.».

Σε σχέση με τον πολιτισμό ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομίας μας, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία τόσο στο Γ΄ ΚΠΣ όσο και στο ΕΣΠΑ. «Τα μνημεία και οι πολιτιστικές υποδομές και χώροι έχουν τύχει της αναγνώρισης και χρηματοοικονομικής στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται 19 μνημεία και υποδομές σύγχρονου πολιτισμού που συμπληρώνουν την εικόνα της «πολιτιστικής» Περιφέρειας του βορείου Αιγαίου», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτών όμως, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στάθηκε και στα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτισμικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας που αποτελούν ταυτόχρονα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, για να σταθεί στη συνέχεια στην προτεραιότητα που δίνεται στη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα. Μία στήριξη που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για ένα ισχυρό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ευημερία στους κατοίκους των νησιών μας.

Σε εκείνο το σημείο, ανέφερε και τις δράσεις της Περιφέρειας που αποσκοπούν στην υποστήριξη των παραγωγών και των ντόπιων ιδιαίτερων προϊόντων των νησιών μας, όπως αποτυπώθηκαν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», αλλά και στη προωθούμενη τώρα δημιουργία «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης».

«Επιχειρούμε να καταστήσουμε τα νησιά μας γαστρονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό, παράλληλα με την ισχυροποίηση της ταυτότητας των νησιών μας ως τόπους παραγωγής ιδιώνυμων ποιοτικών προϊόντων. Θέλουμε να αναδείξουμε τη νησιωτική διατροφή με βάση τα τοπικά μας προϊόντα, ενώ παράλληλα να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα των νησιών μας ως τουριστικούς προορισμούς.»

Ο κ. Γιακαλής ολοκλήρωσε την εισήγησή του, τονίζοντας πως «εμείς ως αιρετή αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι και την γνώση και την δύναμη έχουμε ώστε να πετύχουμε και προς τούτο ζητούμε και την δική σας στήριξη. Με πρόγραμμα, όραμα και πολύ δουλειά πιστεύω ότι το μέλλον των νησιών μας θα είναι πολύ καλύτερο τα επόμενα χρόνια.  Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελούν μοναδικό εθνικό πλούτο για τον τόπο μας. Είμαστε εκείνο το τμήμα της Ελλάδας που μπορεί να κάνει την χώρα μας γνωστή και περήφανη για τις μοναδικές αυθεντικές ομορφιές της, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της, τον αστείρευτο φυσικό και ανθρωπογενή πλούτο της.».

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις