Πολιτική

02/01/2012 - 07:00

Ανασχηματισμός... στο Δήμο Λέσβου

style="text-align:justify;">Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα / ΕΜΠΡΟΣ
 
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οι ανακοινώσεις για τις αντιδημαρχίες, ενώ ήδη ο Δήμαρχος έχει αποφασίσει ανάθεση του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών   

Η μόνη αποφασισμένη επιλογή του Δημάρχου είναι ότι θα ορίσει Αντιδήμαρχο Οικονομικών, ρόλο που είχε επωμιστεί ο ίδιος, μετά την προ τετραμήνου απόφασή του να απαλλάξει τον μέχρι τότε Αντιδήμαρχο απ’ τα καθήκοντά του. Για όλα τα υπόλοιπα, που αφορούν στις 13 αντιδημαρχίες της Λέσβου, η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά θα ξεκαθαρίσει μέσα στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, ενδεχομένως και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, όπου και αναμένεται ο Δημήτρης Βουνάτσος να προβεί σε ανακοινώσεις. 

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία, είναι καταρχάς αν θα διαφοροποιηθεί η κατανομή των αντιδημαρχιών μεταξύ χωρικών - γεωγραφικών και θεματικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος δέχεται σειρά εισηγήσεων από στελέχη της παράταξής του, που προκρίνουν ως αναγκαία την αύξηση των θεματικών αντιδημαρχιών, από πέντε που είναι σήμερα, σε πολύ περισσότερες, με αντίστοιχη μείωση των οκτώ γεωγραφικών. Η κύρια πρόταση είναι να αντιστραφούν οι αριθμοί και να γίνουν πέντε οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι και οκτώ οι θεματικοί.  
Το βασικό επιχείρημα που προτάσσουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, είναι πως με τον τρόπο αυτό θα παρακολουθούνται καλύτερα ζωτικοί τομείς των δημοτικών αρμοδιοτήτων, όπως τα έργα, η διοίκηση, η παιδεία, ο πολιτισμός - τουρισμός, ο αθλητισμός, ό,τι έως σήμερα δεν παρακολουθείται ξεχωριστά, αλλά «συμπιέζεται» μαζί με πλήθος άλλων θεμάτων, υπό την ευθύνη ενός προσώπου. 

Θέλει τον αντιδήμαρχό του…

Παρά όμως τις εισηγήσεις και τις σχετικές συζητήσεις που έχουν τον τελευταίο καιρό περίπου μονοπωλήσει τις συγκεντρώσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος φαίνεται πως έχει εντελώς διαφορετική άποψη και θα διατηρήσει την αρχική του απόφαση για τον αριθμό θεματικών - γεωγραφικών αντιδημάρχων. Ενδεχομένως όμως, να προχωρήσει σε αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων, σύμφωνα και με τον προς έγκριση Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, έτσι ώστε να «υπάγονται» συγκεκριμένες διευθύνσεις σε συγκεκριμένο θεματικό αντιδήμαρχο. 
Ο κ. Βουνάτσος, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, θεωρεί ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να περιοριστούν οι χωρικοί αντιδήμαρχοι, επειδή πιστεύει ότι ο κόσμος θέλει να βλέπει κάποιον επικεφαλής στην περιοχή του, είχε συνηθίσει να υπάρχει δήμαρχος, θέση που πλέον έχει διαδεχθεί ο αντιδήμαρχος. Εκτιμά δε ότι αν λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα της παγίας προκαταβολής προς τους προέδρους των χωριών, οπότε και θα εκλείψουν πρακτικά ζητήματα που δυσχέραναν ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο τη λειτουργία του δήμου, θα γίνει ουσιαστικότερος ο ρόλος των γεωγραφικών αντιδημάρχων. 
Μία ακόμη παράμετρος της επιλογής του Δημάρχου να παραμείνουν οκτώ γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι, στηρίζεται στο γεγονός ότι αποδυναμώθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου στις δημοτικές ενότητες, οπότε θα πρέπει να υπάρχει αιρετός εκπρόσωπος του δήμου, που να συντονίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τη σχέση της περιφέρειας με το κέντρο. 
Σε όλο το συντονισμό των υπηρεσιών, ο Δήμαρχος προσμετρά την εξέλιξη που υπήρξε με τον ορισμό Γενικού Γραμματέα, όπως και την πρόθεσή του να επισπεύσει με το νέο χρόνο τη διαδικασία για την επιλογή Γενικού Διευθυντή. Και τα δύο αυτά πρόσωπα θα βοηθήσουν τη διοίκηση του δήμου αποφασιστικά, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το Δήμαρχο από το βάρος του άμεσου ελέγχου του συνόλου των δημοτικών υπηρεσιών και των υπαλλήλων τους. 

Νέος «τσάρος»
Η διατήρηση της αναλογίας θεματικών και γεωγραφικών, δεν σημαίνει ότι έχει ξεκαθαριστεί και το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι όχι. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι ο Δήμαρχος έχει σχεδόν καταλήξει στο ποιοι γεωγραφικοί θα παραμείνουν και ποιοι θα αντικατασταθούν, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει το σύνολο του σχεδιασμού του. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ προέδρων νομικών προσώπων και επιτροπών με αντιδημάρχους, ώστε να παραχθεί έργο. Ένας προβληματισμός που έχει διατυπωθεί απ’ την πλευρά του Δημάρχου, αφορά στο πώς θα συνεχιστεί ένα θετικό έργο που έχει ξεκινήσει από κάποιο πρόσωπο αν αυτό κληθεί να αναλάβει άλλο έργο. Για παράδειγμα, μνημονεύτηκε σε δημόσιο χώρο απ’ τον κ. Βουνάτσο, η πολύ καλή πρακτική του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστα Φραγκόπουλου, να ξεκινήσει την καταγραφή συνοδεία φωτογραφικού υλικού, όλων των σχολικών κτηρίων, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που τα αφορούν. Ως ομοίως καλή πρακτική αναφέρθηκε η δραστηριοποίηση του Αριστείδη Ταξείδη στην ΑΔΕΛ και ειδικότερα στην εκμετάλλευση των ανεμογεννητριών, που άρχισαν να αποδίδουν και έσοδα στο δήμο.
Όλοι λοιπόν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αυτή την περίοδο, μπαίνουν στη ζυγαριά του Δημάρχου, που αφενός αποτιμά το έως τώρα έργο και την ανταπόκριση που είχαν σε ό,τι τους ανέθεσε και αφετέρου προβλέπει πώς θα λειτουργήσει το όλο σύστημα σε τυχόν αλλαγές. 
Η πιο μεγάλη όμως «σκοτούρα» του κ. Βουνάτσου, φαίνεται πως είναι, και μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό, το ποιος θα είναι ο καινούργιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Οι πολλές και πιεστικές κρούσεις που έκανε προς το Γιάννη Τσακίρη, έπεσαν σε τοίχο άρνησης, αφού ο νυν Αντιδήμαρχος θέλει να διατηρήσει την ευθύνη του προγραμματισμού και τις άλλες αρμοδιότητες που έχει. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον ίδιο ρόλο, ο Δήμαρχος προβληματίστηκε αν θα βάλει κάποιο γεωγραφικό αντιδήμαρχο, και μάλιστα μέχρι πρότινος «έπαιξε» το όνομα του Νίκου Κατράνη, καθώς και δημοτικών συμβούλων, που δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ανάλογες θέσεις ευθύνης, όπως ο Δημήτρης Ζαφειρίου
Σε σχετική ερώτηση προς τον κ. Βουνάτσο, τι θα κάνει με τις αντιδημαρχίες, παρέπεμψε τις όποιες ανακοινώσεις του για το Γενάρη. Οπότε και θα έχει ολοκληρώσει το ανακάτεμα της τράπουλας, που όλα δείχνουν πως θα συνεχίζει έως την τελευταία στιγμή.

Μοιράσου το άρθρο!