Πολιτική

07/12/2019 - 09:06

Ανατροπή για την κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Μυτιλήνης και στο δημοσιογράφο Γιάννη Συνάνη παραχώρησε ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στη συνέντευξη ο κ. Αθανασίου εξήγησε γιατί η πρώτη τοποθεσία που είχε διαρρεύσει η περιοχή "Πλάτη" στα Μυστεγνά είναι ακατάλληλη. Μάλιστα έκανε προσωπική παρέμβαση για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι όπως εξήγησε η περιοχή είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και κοντά σε δύο παραλίες - "σκάλες" με τεράστια τουριστική σημασία. Παράλληλα όλη αυτή η περιοχή δηλώνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να ενεργοποιούν τις επιδοτήσεις.

Αρνητικός ήταν ο κ. Αθανασίου και για την περιοχή "Διαβολόρεμα" κοντά στο Καμμένο Δάσος  που πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ως ενδεχόμενο επιλογής από τον Υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι μια τέτοια επιλογή ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς είναι δασική έκταση και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την πυρασφάλεια της περιοχής όταν υπάρχουν μερικές χιλιάδες άτομα στην περιοχή. Παράλληλα έθεσε και άλλη μια παράμετρο που είναι η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Λέσβου στην περιοχή και όλες οι διατάξεις απαγορεύουν αυστηρά οποιαδήποτε δομή παραμονής ατόμων στην ευρύτερη περιοχή. 

Επομένως όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό το "Διαβολόρεμα"  όπως και η "Πλάτη" Μυστεγνών αποτελούν παρελθόν...

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος σε ομιλία του στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μουζάλα είπε:

"Δεν υπάρχει καμία συζήτηση -όπως ξέρετε- για θέμα εγκατάστασης σε ακατοίκητο νησί. Ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου απαντώντας σε προφορική ερώτηση της κας Γεννηματά για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ακριβώς στο ποια είναι εκείνα τα κέντρα τα οποία πρόκειται να γίνουν και πού. Πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί η άθλιων συνθηκών εγκατάσταση στο Βαθύ και να πάμε σε μία καινούργια. Επίσης  στη Μυτιλήνη, θα κατασκευαστεί σε άλλη περιοχή στη Βόρεια Λέσβο μία σύγχρονη δομή σε αντικατάσταση της Μόριας -ξαναλέω- και στη Χίο, που έχει γίνει ήδη χωροθέτηση και στην Κω και στη Λέρο μετασκευάζονται τα κλειστά κέντρα. Δηλαδή, είχε οριστεί ακριβώς διά στόματος Πρωθυπουργού ποια είναι η πολιτική μας όσον αφορά τα συγκεκριμένα κέντρα. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέραν αυτού. "

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν για το που θα γίνει η κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο. 

Αν δεχτούμε ότι η δομή θα γίνει στη Βόρειο Λέσβο τότε επανέρχονται τα αρχικά σενάρια που έλεγαν ότι η κλειστή δομή θα γίνει σε περιοχή που κάποτε "φλέρταρε" με την κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Το αρνητικό σ όλο αυτό το σκηνικό είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επίσημα την περιοχή και αυτό δημιουργεί ακόμη πιο αρνητικό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες.

Μοιράσου το άρθρο!