Πολιτική

30/03/2016 - 06:42

Ανδρέας Μπάλλας: προβληματική η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29ης Μαρτίου απείχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβληματική λειτουργία του συμβουλίου και για πρακτικές

υποβάθμισης των συνεδριάσεών του.

 

 
Ο εκπρόσωπος της Ανταρσίας στο Αιγαίο Ανδρέας Μπάλλας παρέστη στην έναρξη της διαδικασίας, έκανε την πιο κάτω δήλωση και αποχώρησε συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία. 
«Η σημερινή διαμαρτυρία των συμβούλων της αντιπολίτευσης ήταν αναμενόμενη και εύλογη. Τα θέματα που θίγουν οι επιστολές Κόρακα και Σπιλάνη για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Ζητήματα που αφορούν τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, τα προβλήματα της τηλεδιάσκεψης, τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης, τον τρόπο ψηφοφορίας, τον σεβασμό στους ομιλητές και την καλλιέργεια κλίματος ουσιαστικού διαλόγου. 
 
Η κριτική που κάνουμε δεν αφορά τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τη λειτουρ-γία του Συμβουλίου αλλά μια πολιτική λογική που εκπροσωπείται από την Πε-ριφερειακή Αρχή, όπως και τον ίδιο τον Καλλικράτη ως κατεξοχήν αντιδημο-κρατικό θεσμό. Εσείς επιλέγετε να απαντήσετε στις αιτιάσεις αυτές με την επί-κληση ενός καταστατικού το οποίο βασίζεται στο ίδιο νομικό πλαίσιο του Καλ-λικράτη («πρότυπος κανονισμός») και το οποίο διαμορφώθηκε από το προη-γούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με άλλους συσχετισμούς. 
 
Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η Περιφερειακή Αρχή χάνει έτσι την ουσία. Διαμορφώ-νεται αντικειμενικά μια αίσθηση ότι θα προτιμούσε να διοικεί χωρίς να γίνονται καν συνεδριάσεις! Θεωρούμε ότι απουσιάζει από την οπτική της Περιφερειακής Αρχής η στοιχειώδης βούληση να συζητιούνται ουσιαστικά τα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας, με άνεση χρόνου και εποικοδομητικές διαδικασίες, όπως φάνηκε και από την συζήτηση για την Υγεία. Αντίθετα, υπάρχει πολύ άγχος για τη διαχείριση και προτεραιότητες που δεν αφορούν τα άμεσα προβλήματα των κατοίκων του Β. Αιγαίου. Για να ικανοποιηθεί αυτή η λογική στερείται ουσιαστικά από την αντιπολίτευση η δυνατότητα να ελέγχει τα πεπραγμένα της Περιφέρειας αλλά και να εισηγείται και να θέτει ζητήματα σοβαρά για τη ζωή των κατοίκων του Β. Αιγαίου. 
Μολονότι αυτό το πρόβλημα είναι δομικό του αντιδημοκρατικού Καλλικράτη, θα μπορούσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, με πολιτική βούληση, να ξεπεράσει κάποιους από τους σκοπέλους του και να τηρήσει κάποια προσχήματα δημο-κρατικών διαδικασιών, κάτι το οποίο ως σήμερα δεν κάνει. Για να συμβάλλουμε στην ανάδειξη αυτού του ζητήματος, εμείς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση, συμμετέχοντας στην διαμαρτυρία και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης». 
 
Όσον αφορά το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού της Περιφέρειας- που βρίσκεται και στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης- η Περιφερειακή Αρχή, στην προηγούμενη συνεδρίαση (16/3), όχι μόνο δεν ζήτησε- ενώ μπορούσε και υπήρχαν ανάγκες- την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών της με μόνιμο προσωπικό αλλά εισηγείται σε αυτή τη συνεδρίαση την πρόσληψη έντεκα (11) υπαλλήλων για οχτάμηνες συμβάσεις και μάλιστα με δύο διαφορετικές εργασιακές σχέσεις («ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου» και «μίσθωσης έργου»). 
Η Ανταρσία στο Αιγαίο καταγγέλλει την πρακτική αυτή, η οποία επαληθεύει την γενική πολιτική μας εκτίμηση για τον Καλλικράτη ότι βάζει τους ΟΤΑ να γενικεύουν και να νομιμοποιούν όλες τις νέες μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας που θέλει το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση και να αυξήσει τα κέρδη του. Με τον τρόπο αυτό και επιβάλλονται οι «νέοι» εργασιακοί όροι στην αγορά εργασίας και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ προς τους κατοίκους του Β. Αιγαίου υποβαθμίζονται και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. 
Η Ανταρσία στο Αιγαίο από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Συμβουλίου έθεσε τα ζητήματα αυτά της επίθεσης στην εργασία, που αποτελούν και την κυρίαρχη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, και απαίτησε την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό, ενώ αντιπάλεψε όλες τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής οι οποίες συνδέονταν με την «αξιοποίηση» ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 
 

Μοιράσου το άρθρο!