Πολιτική

30/01/2014 - 05:24

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Λέσβου - Ιδρυτική διακήρυξη και ανοιχτό κάλεσμα

ign="center">Ιδρυτική Διακήρυξη

Είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών της Λέσβου που παρακολουθούμε με δυσαρέσκεια την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούμε, μαζί, να πετύχουμε κάτι ΚΑΛΥΤΕΡΟ για τον τόπο μας και ότι έχει έρθει η ώρα να το διεκδικήσουμε δυναμικά και να συν-εργαστούμε για αυτό αποτελεσματικά. Είμαστε μια ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στοχεύει στη βέλτιστη, σύγχρονη διαχείριση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας· όχι στην άσκηση κομματικής πολιτικής και συμπολιτευτικών ή αντιπολιτευτικών στρατηγικών.

Δεν είμαστε «επαγγελματίες» πολιτικοί, αλλά εργαζόμενοι, άλλοι στον ιδιωτικό, άλλοι στο δημόσιο τομέα και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και γνωρίζουμε πώς να παράγουμε έργο, συχνά σε αντίξοες συνθήκες. Με προθυμία θα θυσιάσουμε προσωπικό και οικογενειακό χρόνο για να ανταπεξέλθουμε στη μεγάλη πρόκληση να πραγματώσουμε το όραμα που έχουμε για τον τόπο μας, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.

Είμαστε αληθινά ανεξάρτητοι διότι δεν ανήκουμε σε κομματικούς μηχανισμούς, δεν υιοθετούμε παλαιο- ή νεο- κομματικές πρακτικές και η σκέψη, το συναίσθημα, η αντίληψη, η έκφραση, η συμπεριφορά και η δράση μας δεν επηρεάζεται και δεν κατευθύνεται από οργανωμένα κομματικά κέντρα, σχήματα ή πολιτικές. Αμφισβητούμε τα διλήμματα, τα στερεότυπα και τη «λογική» του σύγχρονου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που δημιουργούν και καλλιεργούν πόλωση και διχασμό στους πολίτες και εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Η πρότασή μας στέκεται μακριά από φωνές, συνθήματα, παπαγαλισμούς, εξαρτήσεις και μεμψιμοιρίες.

Οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε στη γενιά που πολλές φορές έχει αποκαλεστεί «χαμένη». Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε και να υιοθετήσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό· πιστεύουμε ότι θα γίνει αλήθεια, μόνο αν τον αφήσουμε εμείς να εισχωρήσει και να επηρεάσει τη σκέψη και τη δράση μας. Παραμένουμε εδώ και προσπαθούμε επίμονα για αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τον τόπο μας, με ανοιχτό μυαλό, τόλμη και όρεξη για δουλειά.

Καταγράφουμε τα λάθη του παρελθόντος, αποδίδουμε ευθύνες όπου υπάρχουν και αναλαμβάνουμε το μέρος της ευθύνης που φέρουμε γι’ αυτά ως ενεργοί πολίτες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν εμμένουμε σε αυτά και δεν τα αφήνουμε να λειτουργούν ως τροχοπέδη για τα όνειρά μας ούτε ως δικαιολογία για τις τυχόν αδυναμίες μας· τα χρησιμοποιούμε ως πηγές εμπειρίας και προχωράμε.

Πάνω απ' όλα, θέλουμε κάποια στιγμή να μπορούμε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και να τους πούμε ότι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε στην αλλαγή κατεύθυνσης ή ακόμα και να κάνουμε την υπέρβαση, για να γίνει ο τόπος μας όπως τον οραματιστήκαμε για εμάς, μα πολύ περισσότερο για εκείνα. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ και ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ λοιπόν, με την πλήρη σημασία των λέξεων.

Κεντρικοί σκοποί μας είναι η καλλιέργεια πολιτειακής συνείδησης, η ανάπτυξη του τόπου και εν τέλει, ως αποτέλεσμα αυτών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επιμέρους στόχοι μας είναι η πλήρης, χωρίς «αστερίσκους» απεξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από κομματικούς μηχανισμούς και πρακτικές, ο επαναπροσδιορισμός και η ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη, η επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου δίχως αποκλεισμούς και η συνεργασία των πολιτών με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Στοχεύουμε επιπλέον στην αποτελεσματική διοίκηση μέσω των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις και την εξεύρεση νέων σύγχρονων, πρακτικών και βιώσιμων λύσεων για μια πιο αυτάρκη λειτουργία και για μια ουσιαστική ευημερία του Δήμου.

Για εμάς, κύριο ζητούμενο αποτελεί η κοινή λογική. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζεται η προσπάθειά μας να πράξουμε οπωσδήποτε τα αυτονόητα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε πέρα από αυτά. Αυτή η επιδίωξη πιστεύουμε ότι μας ενώνει με όλους εσάς.  Σας καλούμε λοιπόν σήμερα, να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε μαζί, την κοινή μας πορεία που θα κάνει το όραμά μας, πράξη. Απευθυνόμαστε σε ΟΛΟΥΣ εσάς, τους πολίτες της Λέσβου, που ανεξαρτήτως των πολιτικών ή κομματικών σας πεποιθήσεων, συμφωνείτε με το πλαίσιο αρχών μας και είστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με συνέπεια, αλληλοσεβασμό και υπευθυνότητα, προκειμένου να πάμε, όλοι μαζί, μπροστά.

H πορεία μας διαγράφεται ως εξής:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΠΟΛΙΤΗΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΔΙΑΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΛΥΣΕΙΣ – ΕΞΕΛΙΞΗ

Μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και κομματικές πρακτικές.

Σκεφτείτε ανεξάρτητα· πράξτε λογικά.

Πάντοτε ενωμένοι. Για τη Λέσβο που αξίΖΟΥΜΕ.

Σας προσκαλούμε να συζητήσουμε για όσα θα θέλαμε να αλλάξουμε στον τόπο και Στην καθημερινότητά μας και το πώς θα το πετύχουμε, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο θεατράκι του ΦΟΜ, στη Μυτιλήνη.

Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε και με τους συμπολίτες μας που κατοικούν σε χωριά μακριά από τη Μυτιλήνη και να τους βοηθήσουμε να οργανώσουν ανάλογες κινήσεις στο μέρος που διαμένουν. Αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, ελάτε σε επαφή μαζί μας με τους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω ή με τα τηλέφωνα: 6944661337 (Νικόλας Κουρτζής), 6977367688 (Βαγγέλης Παυλής) ή 6985688538 (Άρης Σπέρκος).

Τη διακήρυξη υπογράφουμε οι:

Βάσσος Γαβριήλ

Επιστήμονας Πληροφορικής, Άνεργος

Δεμερτζής Σωτήρης

Μηχανολόγος Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας

Δημητριάδης Δημήτρης

Μηχανικός Έργων Υποδομής, Ειδικός Περιβαλλοντολόγος

Κουρτζής Ηλίας

Συνταξιούχος Χημικός, Αγγειοπλάστης

Κουρτζής Νικόλας

Επιστήμονας Πληροφορικής, Δημόσιος Υπάλληλος

Κούτρα Γαβριέλα

Οικιακά

Λασκαρίδης Ιγνάτης

Εκπαιδευτικός

Λεμονιά Αγγελική

Ιδιωτική Υπάλληλος

Μανιατέλλη Μάγδα

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Επιχειρηματίας

Μιχαηλάρας Νικόλαος

Πολιτισμιολόγος, Ελαιοπαραγωγός-Βιοκαλλιεργητής

Νικολάου Ελένη

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Πανάγου Μαρία

Ιδιωτική Υπάλληλος

Παραμερός Γεώργιος

Δημόσιος Υπάλληλος

Παυλή Κατερίνα

Φαρμακοποιός

Παυλής Ευάγγελος

Διδάκτωρ Γεωγραφίας, Ερευνητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ραλλίδης Μαρσέλος

Οφθαλμίατρος

Σάββα Ευαγγελία

Ιδιωτική Υπάλληλος

Σεραΐδης Ευστράτιος

Πολιτικός Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας

Σπέρκος Αριστείδης

Βιολόγος, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Σπέρκου Ελευθερία

Συμβασιούχος Δημόσιος Υπάλληλος

Σταματέλλης Κωνσταντίνος

Μηχανολόγος Μηχανικός

Ταρατόρης Παράσχος

Φυσικοθεραπευτής

Τσιργιανέλλη Αγγέλα

Ιδιωτική Υπάλληλος

Χατζηεμμανουήλ Δημήτρης

Οδοντίατρος

Χάφτα Γιούλη

Τοπογράφος Μηχανικός, Δ

Μοιράσου το άρθρο!