Πολιτική

30/05/2012 - 08:00

"Ανοιχτές Επιχειρήσεις" η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Λέσβο

yle="text-align:center;"> 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

«Εθνικά διακυβεύματα και τοπικές λύσεις. Χαράζοντας τη πορεία για έξοδο από τη κρίση

Καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα για τη πώληση τροφίμων (ιδίως πατάτας) απευθείας από τους παραγωγούς στους πολίτες με στόχο τη παράκαμψη των μεσαζόντων προς όφελος τόσο των παραγωγών που έβλεπαν τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα όσο και των καταναλωτών που ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν με «καπέλο». Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στη Λέσβο με επιτυχία. Είναι όμως αρκετό για να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της ύφεσης;

Ως Δημοκρατική Αριστερά θεωρούμε ότι  θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμο για τον τόπο να οργανώνεται κάθε 15 μέρες (πχ. κάθε δεύτερη Κυριακή)  μετά από συνεννόηση όσων παραγωγών επιθυμούν, του Επιμελητηρίου, της ΕΓΣ Λέσβου, της Ενωσης Καταναλωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ανοιχτές Επιχειρήσεις» για γνωριμία των καταναλωτών με τους παραγωγούς στο τόπο εργασίας τους και με ταυτόχρονη διάθεση τοπικών προϊόντων σε τιμή χονδρικής. Ετσι θα μπορέσουν να πωληθούν τα προϊόντα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των τυροκόμων, των γυναικείων συνεταιρισμών, των ελαιοπαραγωγών, των μελοπαραγωγών κλπ των νησιών μας που σήμερα δεν βρίσκουν αγορές ή δίνονται σε μεσάζοντες με τον κίνδυνο να πληρωθούν οι παραγωγοί μετά από μήνες ή και καθόλου, με όφελος και των καταναλωτών. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν προϊόντα που καταστρέφονται, θα κινηθεί η τοπική αγορά με ταυτόχρονο όφελος παραγωγών και καταναλωτών αλλά και θα απασχοληθούν χέρια, που σήμερα είναι χωρίς δουλειά ή υποαπασχολούνται, στη παραγωγή νέων προϊόντων.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους πολίτες αλλά και τους φορείς της Λέσβου να βγούμε όλοι μαζί από την αδράνεια που μας έχει οδηγήσει το πελατειακό κράτος και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει πρόγραμμα, έχει και προτάσεις για έξοδο από τη κρίση.

 

Μοιράσου το άρθρο!