Πολιτική

05/07/2012 - 16:35

Ανοιχτή επιστολή Παν. Γιαννιόγλου για τη νόμιμη λειτουργία των παιδικών χαρών στη Λέσβο

Μ

ε ανοιχτή του επιστολή  το μέλος του  Τ.Σ. Παρακοίλων Γιαννιόγλου Μιχ. Παναγιώτης προς το Δήμαρχο Λέσβου  θέτει το ζήτημα της νόμιμης λειτουργίας των παιδικών χαρών και τα προβλήματα που υπάρχουν στην συντήρησή τους. 

φώτο αρχείο

Αναλυτικά το κείμενο της ανοιχτής επιστολής:

ΠΡΟΣ:

            (1) Δήμαρχο Λέσβου

            (2) Πρόεδρο Δ.Σ.

            (3) Αντιδήμαρχο Οικονομικών

            (4) Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος

            (5) Αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών   

                  Προγραμμάτων

            (6) Πρόεδρο ΝΠΠΑ&Π

            (7) Προϊστάμενο Τεχνικών υπηρεσιών

                  δήμου Λέσβου

            (8) Προϊστάμενο Γραφείου

                 Προγραμματισμού δήμου Λέσβου

 

Κοιν: (1) Αρχηγοί παρατάξεων Δ.Σ.

            (2) Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Καλλονής 

Διαπιστώνοντας ότι η μόνη διέξοδος που έχει αφήσει η Δημοτική Αρχή, για επικοινωνία με τους «συνεργάτες» & «συνοδοιπόρους» της στη διοίκηση του δήμου και εννοώ τα τοπικά συμβούλια, είναι μέσω της ανοικτής επικοινωνίας, συνεχίζω να θέτω ερωτήματα ευελπιστώντας πάντα σε έγκυρες και έγκαιρες απαντήσεις.

Αποστρεφόμενος το αλάθητο, συνεχίζω να θεωρώ ότι απευθύνω, πιθανώς αφελής ερωτήσεις και προτάσεις, προσδοκώντας όμως, σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Για να έρθουμε τώρα και στο θέμα της επιστολή, θέμα που ως Τ.Σ. Παρακοίλων είχαμε θέσει από πέρσι με σχετική απόφαση μας, όλες οι παιδικές χαρές που υφίστανται σήμερα στο δήμο Λέσβου ή που θα δημιουργηθούν, πρέπει να εναρμονίζονται με τις προϋποθέσεις και τις Τεχνικές Προδιαγραφές της ανωτέρω σχετικής Υ.Α., περί κατασκευής και λειτουργίας παιδικών χαρών, προκειμένου να λάβουν, κατόπιν σχετικού ελέγχου από αρμόδια Επιτροπή, Πιστοποιητικό καταλληλότητας χώρου και λειτουργίας.

Η εν λόγο Υ.Α. προσδιορίζει ως καταληκτική ημερομηνία εφαρμογή των διατάξεων της, την 31η Δεκεμβρίου του 2012, δηλαδή μέχρι τότε πρέπει

  1. να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες, στις υφιστάμενες παιδικές χαρές,
  2. να έχουν κάνει αίτηση οι δήμοι για έλεγχο από την αρμόδια Επιτροπή,
  3. να έχει ολοκληρωθεί η αυτοψία και η σύνταξη της έκθεσης καταλληλότητας
  4. και να έχει εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό καταλληλότητας χώρου και λειτουργίας το οποίο και θα τοποθετηθεί στο χώρο της παιδικής χαράς.

Μερικές από τις προδιαγραφές που θέτει η Υ.Α., απολύτως κατανοητές για τις μεγάλες παιδικές χαρές και τους παιδότοπους των αστικών κέντρων, αλλά δεόντως αυστηρές για τα δεδομένα των παιδικών χαρών που υπάρχουν στα χωριά μας, είναι η ύπαρξη δύο εισόδων-εξόδων στο χώρο της παιδικής χαράς, ειδικών προδιαγραφών περίφραξη, πρόσβαση σε ΑμΕΑ, παιδικά όργανα με πιστοποίηση ΕΛΟΤ, επαρκής φωτισμός, βρύση με νερό κλπ, ενώ τέλος θέτει και τις απαιτήσεις για τη συντήρηση της παιδικής χαράς, ορισμού υπευθύνου κ.α.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζοντας ότι έχει γίνει μία πρώτη αυτοψία, από αρμόδια επιτροπή του δήμου, στις δύο παιδικές χαρές του χωριού μας, θεωρώ ότι ανάλογες αυτοψίες έχουν γίνει και στις λοιπές παιδικές χαρές του δήμου. Τα δε πορίσματα των ελέγχων, ανάλογα και των ευρημάτων,  καταλήγουν στις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κάθε παιδική χαρά, προκειμένου να μπορούν να λάβουν το απαραίτητο πιστοποιητικό λειτουργίας.

Κάποια πορίσματα δε, αποφαίνονταν ότι παιδικές χαρές…. δεν πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας χώρου θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, αλλά και την υγεία των παιδιών… με συνέπεια, Πρόεδροι συμβούλιων Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων να υποχρεωθούν σε άμεσο κλείσιμο αυτών των παιδικών χαρών.   

Στην απόφαση που είχαμε λάβει ως Τ.Σ. (υπενθυμίζω Απρίλιος 2011) προτείναμε τα παρακάτω..

  • Σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα των επιτροπών του δήμου, να ετοιμάσει ο δήμος μελέτες εργασιών εναρμόνισης με τις προδιαγραφές που θέτει η ανωτέρω Υ.Α. ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα παρουσιαστεί, για την υλοποίηση των εργασιών αυτών
  • Ο δήμος Λέσβου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να μεριμνήσει για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου, το 2012 να είναι σε θέση να συνεχίσει, να λειτουργεί τις παιδικές  του χωριού .
  • Να ζητήσουμε/να μεριμνήσουμε να καθαριστούν άμεσα οι χώροι των παιδικών χαρών από τα χόρτα και τους θάμνους και να απομακρύνουμε κάθε πηγή κινδύνου από αυτές (χαλασμένα παγκάκια, άδειασμα νερού από δεξαμενή) ώστε να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια η απρόσκοπτη λειτουργίας τους.

…. από τα παραπάνω αιτήματα και μέχρι σήμερα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τα δύο πρώτα, το δε τρίτο τελικά το κάναμε μόνοι μας ως τοπική κοινωνία.

Και ενώ λοιπόν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012, απομένουν έξι μήνες, μέχρι σήμερα το Δ.Σ. έχει εγκρίνει δύο μελέτες για «Προμήθεια υλικών συντήρησης-επισκευής και ανταλλακτικών των παιδικών χαρών του δήμου Λέσβου», την 107/2011 με την αρ. 631/2011 απόφαση του και την μελέτη 54/2012 με την όμοια 329/2012 απόφαση του, προϋπολογισμού 15.000 € & 15.000 € αντίστοιχα, ενώ σχετικά πρόσφατα, έχουν χορηγηθεί περί τα 44.000 €, μέσω της Παγίας Προκαταβολής των Τ.Κ. για επισκευές και εργασίες σε παιδικές χαρές.

Θεωρώ ότι και τα δύο αυτά ποσά δεν φτάνουν για να εναρμονισθούν με τις απαιτήσεις τις Υ.Α. όχι οι περίπου 200 που υπάρχουν σε όλο το δήμο, αλλά ούτε δέκα παιδικές χαρές.

Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από αναφαινόμενος, ο κίνδυνος, να υποχρεωθούν οι Πρόεδροι των Τ.Σ., οι οποίοι βάση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αρθρ. 82 στοιχείο - ε) μεριμνούν για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών και συνεργάζονται με τον υπεύθυνο λειτουργίας των παιδικών χαρών του δήμου, ….. να κλείσουν αυτά τα λιγοστά σημεία των χωριών μας, που αποτελούν ένα χώρο όπου τα παιδιά μας μπορούν ακόμα να ασκήσουν τη βασικότερη δραστηριότητα τους, δηλαδή το παιχνίδι, με ασφάλεια.

Θεωρώ λοιπόν ότι ο δήμος οφείλει, βοηθώντας και τα Τ.Σ. (τους κατά τόπους «συνεργάτες» του) στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους παρέχει ο νόμος, να στείλει έγγραφο

  • με τις επισημάνσεις – προβλήματα – προτάσεις, που κατέληξαν οι επιτροπές του δήμου,
    • με αναφορά για τη σύνταξη ή μη, σχετικής μελέτης με τις εργασίες που απαιτούνται,
    • με επισυναπτόμενα σχετικά έγγραφα περί καταλληλότητας των οργάνων
    • με αναφορά για τη δυνατότητα ή μη, χορήγησης των απαραίτητων χρημάτων,
    • με αναφορά για τις προθέσεις του για τη συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών χαρών

…ώστε να μην φτάσει η 31η  Δεκεμβρίου και το μόνο που θα ζητήσει ο δήμος από τους Προέδρους των Τ.Σ. είναι να προμηθευτούν λουκέτα για να κλείσουν τις παιδικές χαρές, ως πρωτοχρονιάτικο δώρο στους μικρούς δημότες μας.  

Εκτιμώ ότι οι Πρόεδροι και τα Τ.Σ. λαμβάνοντας μία τέτοια επιστολή, με τις ελάχιστες απαιτήσεις λήψης της σχετικής άδειας, για τη συνέχιση της νόμιμης λειτουργίας των παιδικών χαρών, ακόμα και αν δηλωθεί η αδυναμία του δήμου να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εργασίες, θα πράξουν αυτό που πράττουν εδώ και 18 μήνες με ζέση, καρτερικότητα και αυταπάρνηση και θα απευθυνθούν σε γνωστούς, φίλους, συνδημότες, γονείς και κηδεμόνες και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτιάξουν ότι φτιάχνεται ώστε να μπορεί κάθε παιδική χαρά να λάβει άδεια λειτουργίας.  

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ δήμου & Τ.Σ., η ανικανότητα αξιοποίησης των  όποιων, ελαχίστων, δυνατοτήτων έχουν τα Τ.Σ. ως θεσμός και ως άτομα, η παραγκώνιση των προθέσεων, των προτάσεων και των ιδεών που έχουν τα Τ.Σ., μόνο επιπλέον προβλήματα δημιουργούν στη λειτουργία του δήμου και στην καθημερινότητα των δημοτών, όπως προσφάτως αποδείχθηκε και με την απώλεια κάποιων Γαλάζιων Σημαιών.

Το ’να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δύο το πρόσωπο κύριοι !!

Αξιοποιήστε μας!

Μη μας παραγκωνίζετε!               

                                                                           ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  το μέλος Τ.Σ. Παρακοίλων

Γιαννιόγλου Μιχ. Παναγιώτης

Μοιράσου το άρθρο!