Skip to main content
|

Ανταρσία στο Αιγαίο: Κίνδυνος για το κόλπο Καλλονής οι οστρακοκαλλιέργειες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με την παρουσία ψαράδων από την περιοχή του Κόλπου Καλλονής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι ψαράδες έθεσαν το θέμα την προστασίας του Κόλπου Καλλονής από τις μονάδες οστρακοκαλλιεργειών και κάλεσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο, Αριστείδης Σγατζός τόνισε ότι από την εποχή της αλήστου μνήμης γαλλικής πολυεθνικής Sea Farm, ο κόλπος της Καλλονής έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων εταιριών που στόχο έχουν την καταλήστευσή του. Το θέμα έχει δυο διαστάσεις, τόνισε. Από τη μια μεριά η προστασία του βιοτόπου και του οικοσυστήματος του κόλπου αλλά και η προστασία των ψαράδων και των τοπικών κοινοτήτων που στηρίζονται στην οστρακαλιεία. Επίσης τόνισε την ανάγκη του ντόπιου πληθυσμού να έχει πρόσβαση στα διατροφικά αγαθά του κόλπου κάτι που δεν εγγυώνται οι μεγάλες εταιρίες που συνήθως εξάγουν μέσω σχετικών συμβολαίων την παραγωγή τους. Οι ψαράδες έθεσαν το θέμα της επέκτασης στο βυθό του κόλπου του χάβαρου (Modiolus barbatus) μετά από την εισαγωγή φορτίων του από προηγούμενη οστρακοκαλλιεργητική μονάδα. Τις ανησυχίες τους συμμερίστηκε και η καθηγήτρια του Τμήματος Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αδαμ. Ευστρατίου. Ο εκπρόσωπός μας στο Π.Σ. επεσήμανε “Με βάση του υλικό που παρουσιάστηκε από τους αλιείς πολύ φοβόμαστε ότι το είδος που εισήχθηκε δεν ήταν το ντόπιο του κόλπου αλλά άλλο υποείδος το οποίο είναι επεκτατικό” κάλεσε δε να γίνει σχετική έρευνα για το θέμα. Στο σημείο αυτό μεμφθήκαμε την παρούσα και τις προηγούμενες Περιφερειακές αρχές για την απουσία σχετικών μελετών αλλά πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την δημιουργία φορέα προστασίας και αξιοποίησης του Κόλπου Καλλονής, προτείναμε δε την υιοθέτηση στο ψήφισμα του σκεπτικού και των αιτημάτων των αλιέων κάτι που προτάθηκε και έγινε δεκτό κι από άλλες παρατάξεις με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί ως απόφαση του Π.Σ.

Ψίχουλα...

Για άλλη μια χρονιά στη συζήτηση για τον απολογισμό και ισολογισμό της Περιφέρειας αποδείχθηκε ο απολύτως διαχειριστικός χαρακτήρας του (στάνταρ έξοδα όπως δακοκτονία, μεταφορές μαθητών) με αποτέλεσμα η αξία των έργων που αποφασίζονται σε περιφερειακό επίπεδο να περιορίζεται πολύ κάτων από τα 10 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες των νησιωτών, επισημάναμε καταψηφίζοντας τον απολογισμό – ισολογισμό. Αντίστοιχα εκφράζοντας και τις διαφωνίες μας για τις πολιτικές που εφαρμόζονται καταψηφίσαμε τόσο την 9η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας όσο και την τροποποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης.

Ψηφίσαμε θετικά για τον αποχαρακτηρισμό λατομικής θέσης στο Ίππειος η οποία δεν είχε ποτέ όμως χρησιμοποιηθεί άρα δεν υπήρχε θέμα αποκατάστασής της. Επισημαίνοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα των προγραμματικών συμβάσεων που έρχονται στο Π.Σ. (που έχει ενταθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση) ψηφίσαμε θετικά για κοινωνικά αναγκαία έργα όπως η ολοκλήρωση μελέτης για τις λιμενικές υποδομές του εμπορικού λιμανιού του Μούδρου της Λήμνου καθώς και της μελέτης για την αναβάθμιση των αντίστοιχων υποδομών στην Πλάκα Λήμνου καθώς και για την αναβάθμιση του γηπέδου ποδοσφαίρου στη  Στύψη Λέσβου.
Καταψηφίσαμε την έγκριση εγγράφων της σύμβασης και απευθείας ανάθεσης για συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύνταξη φακέλων στα έργα βελτίωσης του δρόμου Αεροδρόμιο Ηραίο στη Σάμο καθώς και για τη μελέτη βελτίωσης της επαρχιακής οδού Κουμαραδαίοι – Χώρα Σάμου.
Το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησία επανήλθε για άλλη μια φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την περιφερειακή αρχή να ζητά την έκδοση άλλου ένα ψηφίσματος. Το καταψηφίσαμε αφού εκθέσαμε για άλλη μια φορά τις θέσεις μας για το ΦΠΑ. Στο βαθμό που στα περισσότερα σημεία συμφωνούσαμε με το ψήφισμα που κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” ψηφίσαμε αυτό που μειοψήφισε.
Στη συζήτηση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Λήμνου υπογραμμίσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από τις ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για την υγειονομική ασφάλεια του πληθυσμού του νησιού προτείναμε δε την απόλυτη υιοθέτηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Όσον αφορά στο θέμα της τιμής του πετρελαίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ψηφίσαμε την πρόταση για υιοθέτηση των αιτημάτων του Δήμου Ικαρίας που διατυπώθηκαν με σχετικό αίτημα προς την κυβέρνηση. Τέλος σε μια σειρά διαδικαστικά και διαχειριστικά θέματα ψηφίσαμε λευκό ή κατά.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία