Ανταρσία στο Αιγαίο : Στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων οι δίμηνες συμβάσεις κτηνιάτρων
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), της 13ης Νοεμβρίου 2017.
Οι προσλήψεις τεσσάρων κτηνιάτρων με σύμβαση εργασίας για δύο μήνες, προτείνονται υποτί-θεται για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων. Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) συνεχίζει την προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εμβαλωματικές λύσεις. Την ώρα που η ζωονόσος εξαπλώνεται με νέες εστίες, η Π.Α. διαπιστώνει την προφανή ανεπάρκεια των υπηρεσιών της, να περιορίσουν τη νόσο.
Μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ., η Π.Α. κήρυξε τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και το έπραξε με μόλις 15 κρούσματα, σε ένα σύνολο 3.500 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύ-σεων στο νησί. Τόσα λίγα κρούσματα συνιστούν επιζωοτία; Υπήρχε βάσιμος λόγος για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Με την πρώτη ματιά, αξιολογώντας αυτό και μόνο το στοιχείο, λέμε όχι. Όμως εκεί οδηγήθηκε η Π.Α. επειδή (τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες αρχές της περιφέρειας και της νομαρχίας) δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτα επί δεκαετίες, για να στελεχωθεί πλήρως η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου και να βρίσκεται σε εύρυθμη λειτουργία. Τις ίδιες και ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες έχουν διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις για την υποστε-λέχωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου. Η έκτακτη ανάγκη δημιουργήθηκε και είναι βάσιμη επειδή η Λέσβος με 300.000 πρόβατα δεν έχει στην ουσία κτηνιατρική υπηρεσία και οι κτηνοτρόφοι της δεν έχουν εκπαιδευτεί και δεν γνωρίζουν στο σύνολό τους ακόμα και μέχρι σήμερα, τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Έτσι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης ήταν αναπόφευκτη υπό τις παρούσες συνθήκες. Αλλά δεν μπορεί να έχει τη στήριξη μας, γιατί είμαστε εδώ, όχι για να διαπιστώνουμε την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών όταν εμφανίζεται, αλλά για να πιέζουμε ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα και να υ-πάρχει ετοιμότητα παρέμβασης σε μια έκτακτη κατάσταση. Η Π.Α. θα πρέπει να αναλάβει τις ευ-θύνες της για την κατάσταση διάλυσης της Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου και για την αδυναμία της να προλάβει την επέκταση της ζωονόσου. Η πρόσληψη κτηνιάτρων για δύο μήνες δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε και πάλι την θέση μας για μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων και να επικρίνουμε ξανά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Π.Α., που δεν κινούνται ούτε και τώρα σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα το μόνο που κάνουν με τις δί-μηνες συμβάσεις, είναι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων, που βλέπουν τα κοπάδια τους να καταστρέφονται.
Όχι στην παραχάραξη της ιστορίας της αντίστασης
Καταψηφίσαμε την εισήγηση καθιέρωσης τοπικής γιορτής για τη δράση του Ιερού Λόχου στη Σάμο. Ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε το 1942 στη Μέση Ανατολή από αξιωματικούς κυρίως της Βασιλι-κής χωροφυλακής και μαθητές της Σχολής Ευελπίδων. Διοικητής του ορίστηκε ο συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, απότακτος βενιζελικός αξιωματικός του αποτυχημένου «κινήματος» του 1935. Ο Τσιγάντες συγκέντρωσε φιλοβασιλικούς αξιωματικούς και υποστηρικτές της δικτατορίας του Μεταξά. Από την αρχή απομάκρυνε από τη μονάδα όσους θεωρούσε αριστερούς, ώστε η μονά-δα να μείνει μακριά από την πολιτική επιρροή του ΕΑΜ. Είχε προνομιακές σχέσεις με τους Εγγλέ-ζους. Αντίθετα οι δύο ελληνικές ταξιαρχίες που συγκροτήθηκαν από Έλληνες που έφτασαν στη Μέση Ανατολή από την κατεχόμενη Ελλάδα διαλύθηκαν. Θεωρήθηκαν φιλικές προς το ΕΑΜ και την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), καθώς επηρεάζονταν από την ΑΣΟ (Α-ντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση). Οι Εγγλέζοι με στρατιωτική επέμβαση περικύκλωσαν τις ελληνικές μονάδες και τις αφόπλισαν. Χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες κλείστηκαν ως το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, σε στρατόπεδα αιχμαλώτων τα επονομαζόμενα «σύρματα».
Ο Ιερός Λόχος εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο της Βρετανικής SAS στο Κάιρο και στην Βρετανική Ταξιαρχία καταδρομών στην Παλαιστίνη. Χρησιμοποιήθηκε στην απελευθερωμένη (από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ) Σάμο τον Νοέμβριο του 1943. Η διάλυση του Ιερού Λόχου, μαζί με τη διάλυση των Ταγμάτων Ασφαλείας, ήταν ένα από τα αιτήματα του ΕΑΜ πριν τον Δεκέμβριο του 1944, ως κυ-βερνητικής και φιλοβασιλικής μονάδας, που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Τα τμήματα του Ιερού Λόχου αποστρατεύτηκαν τον Αύγουστο του 1945, αλλά τα εκπαιδευμένα στελέχη του αποτέλεσαν τον πυρήνα για την δημιουργία των Λ.Ο.Κ., μονάδες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο κατά του Δ.Σ.Ε.
Ο Ιερός Λόχος από την ίδρυση του μέχρι και τη διάλυση του ήταν μια στρατιωτική μονάδα που συ-γκροτήθηκε, ώστε να στηρίξει την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, την επιρροή της στη μεταπο-λεμική Ελλάδα και την επάνοδο της μοναρχίας, ενάντια στο παλλαϊκό, αντιφασιστικό κίνημα της αντίστασης, που εκφραζόταν από το Ε.Α.Μ. Ήταν λοιπόν μια μονάδα φανερά χρωματισμένη, φιλο-μοναρχική και αντικομμουνιστική, που συγκροτήθηκε και έδρασε με καθαρά πολιτικά κίνητρα κατά της παλλαϊκής εαμικής αντίστασης. Η προτεινόμενη γιορτή μνήμης, γίνεται με πολιτική σκοπιμότητα και παραχαράζει τα ιστορικά γεγονότα.
Για τα άλλα θέματα
Ψηφίσαμε λευκό στην πληρωμή των οφειλών της Ε.Ν.Α. προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές αυτές προέρχονται από την αποτυχημένη πεντάμηνη αναβίωση της Ε.Ν.Α. από την Π.Α, που αποφασίστηκε πριν ένα χρόνο. Τότε ήμασταν η μόνη παράταξη που διαφωνήσαμε με την αναβίωση της Ε.Ν.Α. Επαναλάβαμε ακόμα μια φορά πως οι αναπτυξιακές εταιρείες ήταν και είναι το μακρύ χέρι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Τα προγράμματα που διαχειρίζονταν χο-ρηγούσαν μικροχρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις της περιφέρειας και με τον τρόπο αυτό προσέδε-ναν τους τοπικούς επιχειρηματίες, στο άρμα της Ε.Ε. Δεν είχαν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Καμία παραγωγική επιχείρηση δεν δημιουργήθηκε από αυτά τα προ-γράμματα. Καμία θέση εργασίας δεν δημιουργήθηκε.
Απαιτήσαμε να πληρωθούν όλες οι οφειλές της εταιρείας με άμεση προτεραιότητα στα δεδου-λευμένα των εργαζομένων. Επισημάναμε πως το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις άλλες υπό εκκα-θάριση αναπτυξιακές εταιρείες (όπως η ΑΕΝΑΛ). Να δοθεί προτεραιότητα στα δεδουλευμένα των εργαζομένων και σε οφειλές στους τοπικούς συνεταιρισμούς και προμηθευτές.
Ψηφίσαμε λευκό στη μελέτη αποκατάστασης και συντήρησης του Ναού στη Λαφιώνα Λέσβου. Πρόκειται για το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ανεγέρθηκε 1807 και ανακαινίσθηκε το 1920. Το τέμπλο του ναού είναι από κυπαρισσένιο ξύλο. Τέτοια τέμπλα υπάρχουν τρία στη Λέσβο. Όμως θεωρούμε προκλητικό σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση να έχουμε θέμα για χρηματοδότηση εργασιών σε ναούς των νησιών. Αυτή η σχέση της Π.Α. με την εκκλησία έχει καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους και αποτελεί κατασπατάληση των πόρων της. Είναι ακόμα πιο προκλητική μετά από τις διαρροές στον τύπο, πως η Μητρόπολη Μυτιλήνης χρησιμοποίησε για να επισκευάσει εκκλησίες, τα 150.000 € που έστειλαν οι ομογενείς της Αυστραλίας στους σεισμοπαθείς της Βρίσας.
Ψηφίσαμε λευκό στην 10η τροποποίηση ετήσιου προγράμματος έργων και καταψηφίσαμε την 13η τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΠΒΑ, γιατί αυτή είναι η πάγια θέση μας
Υποβαθμίζουν το Περιφερειακό Σύμβούλιο
Για μια ακόμα φορά, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, οι παρατά-ξεις της αντιπολίτευσης ασκήσαμε σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) για τη λειτουρ-γία του Π.Σ. Από τη μεριά μας επισημάναμε την υποβάθμιση του Π.Σ. από πολιτικό όργανο, που θα έπρεπε να συζητά και να αποφασίζει για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες, σε ένα όργανο επικύρωσης των αποφάσεων της Π.Α. για θέματα διαχείρισης. Το Π.Σ. πρέπει να πάρει θέση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την απεργία πείνας των προσφύγων στη Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μετα-ναστών, ενόψει του χειμώνα. Να στηρίξει την κινητοποίηση των φορέων ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, που έχει προγραμματιστεί στις 22 Νοεμβρίου. Να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ευλογίας των προβάτων, που απειλεί τις κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου.