Πολιτική

16/02/2014 - 17:14

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

style="text-align: justify;"> 
Η Τ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λέσβου χαιρετίζει τον αγροτικό ξεσηκωμό που συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, και στη Λέσβο, παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Η άγρια φορολόγηση των αγροτών, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η θηλιά της νέας ΚΑΠ 2015-2020, η πριμοδότηση των μεγάλων αγροτοδιατροφικών κολοσσών με το ξεπούλημα και τη διάλυση της συνεταιριστικής παραγωγής, η κυριαρχία των ιδιωτικών τραπεζών, απειλούν να αλλάξουν το χάρτη συνολικά στην παραγωγή, με συνέπειες όχι απλά για τους αγρότες αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. 
 
Η νέα επέλαση ενάντια στον κόσμο της φτωχομεσαίας αγροτιάς, από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και από την ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με μια «δίκαιη φορολόγηση», όπως βιάζονται να βροντοφωνάξουν διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος. Στόχος τους είναι η συγκέντρωση της γης στα χέρια των μεγαλοαγροτών και του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου, η εξάρτηση και η σύνδεση της παραγωγής με το βιομηχανικό κεφάλαιο, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο παραγωγής και επιβίωσης για την πλειοψηφία των αγροτών, και η υπαγωγή των πάντων στο καλάθι της φτηνής εργασίας, της ανεργίας ή της μετανάστευσης. Δεν καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή αλλά την προσαρμόζουν στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να βγουν από τη κρίση τους σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αναγκών. Η διαδικασία αυτή σφραγίζεται από τους κανονισμούς της ΕΕ και τον προσανατολισμό των επιδοτήσεων υπέρ του μεγάλου αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου (το 80% των επιδοτήσεων φτάνει στα χέρια του 20% των αγροτών…). 
 
Συνέπεια όλων αυτών θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση της αγροτικής παραγωγής από την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, η ποιοτική υποβάθμιση μιας σειράς αγροτικών προϊόντων και η ληστεία σε βάρος του καταναλωτή. 
 
Στηρίζουμε την πάλη της φτωχομεσαίας αγροτιάς για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών επιβίωσης, για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με εργατικό έλεγχο και με κρατική ενίσχυση, για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων που θα συμβάλλει, σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, για την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα, για την εξαίρεση των νησιών από την νέα ΚΑΠ, ή έστω για εφαρμογή ειδικού καθεστώτος μέχρι να επιτευχθεί η συνολική ανατροπή της ΚΑΠ. 
 
Καλούμε τη φτωχομεσαία αγροτιά να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην εργασία, για να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο της, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, την Ε.Ε και το επιθετικό αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο που έναν αιώνα περίπου μετά την κατάργηση των τσιφλικιών επιδιώκουν να χτίσουν καινούργια. Από αυτή τη σκοπιά, ο αγώνας της αγροτιάς πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στις πόλεις ενάντια στις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, τους μισθούς πείνας και τις συνθήκες εργασίας τύπου γαλέρας. 
 
Τα μπλόκα και οι αγώνες της αγροτιάς, όπως και οι αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, μπορούν να αποτελέσουν τον πυροκροτητή για ενωτικούς νικηφόρους αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή επιτροπεία, τα μνημόνια και τις δανειακές τους συμβάσεις, επιβάλλοντας ένα άλλο μέλλον για τη θιγόμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στηρίζει τους αγώνες και καλεί όλο το λαό να ανοίξει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, συντονιζόμενος σήμερα με τους αγρότες και αύριο με κάθε λαϊκή κινητοποίηση, γιατί μόνο ο οργανωμένος και ξεσηκωμένος λαός μπορεί να επιβάλει έναν άλλο δρόμο χωρίς την Ε.Ε, το χρέος, το ευρώ και τα μνημόνια. 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!