Πολιτική

18/09/2015 - 00:01

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου: Διαρκές σκάνδαλο η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου

Η

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου στηρίζει πλήρως τις θέσεις και τα αιτήματα του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου και είναι πάντα στη διάθεση του Συλλόγου.

 
Πάγια θέση μας είναι ότι το κλείσιμο της Τράπεζας αποτελεί ένα διαχρονικό πολιτικό και ποινικό έγκλημα. Η Τράπεζα αντί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μόχλευσης των τοπικών αποταμιεύσεων υπέρ της ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων παραγωγικών κλάδων στις οικονομίες των νησιών του νομού μας χρησιμοποιήθηκε – σε πολύ μεγάλο βαθμό – για ιδιοτελείς σκοπούς. Υπήρξε σκανδαλώδης χρηματοδότηση μιας μικρής ομάδας επιχειρήσεων, κάποιες από τις οποίες ήταν παντελώς άγνωστες στη Λέσβο. Επίσης, υπήρξε σκανδαλώδης εύνοια προς συγκεκριμένα πρόσωπα.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το τοπικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας, συνειδητά εδώ και χρόνια προσπαθεί να θάψει το εν λόγω σκάνδαλο. Ακόμη, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Όλα τα παραπάνω είναι μια μικρογραφία του σύγχρονου καπιταλισμού, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Τα όσα έγιναν στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου αντιστοιχούν με εκείνα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.
 
Σκάνδαλο δεν είναι μόνο το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικασθεί κανείς για την υπόθεση της Συνεταιριστικής, αλλά το γεγονός ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν προστάτευσαν τους μεριδιούχους από τις δόλιες πρακτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο της Τράπεζας. Σκάνδαλο είναι ότι οι κοινωνίες των νησιών μας δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το ποιοι και πότε πήραν τα θαλασσοδάνεια της Συνεταιριστικής. Ακόμη, σκάνδαλο είναι ότι οι μεριδιούχοι απειλούνται να πληρώσουν τις ζημιές που άλλοι δημιούργησαν, την ώρα που όσοι ευθύνονται για αυτές ούτε έχουν δικαστεί ούτε έχουν πληρώσει.
 
Θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πως οι μεριδιούχοι πρέπει να απαλλαγούν από την υποχρέωση κάλυψης των ζημιών που υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας των μεριδίων που κατείχαν.
 
Τέλος, θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη άμεσα ώστε να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για την κατάρρευση της Τράπεζας.
 
Υπερασπιζόμαστε τις ιδέες του συνεργατισμού και πιστεύουμε πως οι αστικοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου είναι πάντα ανοιχτή στη συνεργασία με το Σύλλογο Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Μοιράσου το άρθρο!