Skip to main content
|

Αντασρία στο Αιγαίο: 2.000.000 ευρώ για νέα δομή ανήλικων προσφύγων ενώ υπάρχει στην Αγιάσο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Ανταρσία στο Αιγαίο» με τον εκπρόσωπό της Ανδρέα Μπάλλα:

 

  1. Καταψήφισε την πρόταση για τη συμμετοχή της ΠΒΑ στον υπό  σύσταση Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου καταθέτοντας τη γνωστή γενικότερη διαφωνία μας για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης των νησιών και αναδεικνύοντας τρία ειδικότερα ζητήματα: α) την άνιση συμμετοχή των ΟΤΑ (οι ιδιώτες που επωφελούνται δεν συνεισφέρουν αντίστοιχα), β) την επιμονή σε τρόπους προβολής ξεπερασμένους που κοστίζουν πολύ (λ.χ. εκθέσεις) τη στιγμή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το πολύ πιο φτηνό διαδίκτυο) και γ) το σημαντικότερο, την αδιαφορία για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που είναι ο πιο χτυπημένος κλάδος σε εργασιακές σχέσεις, μισθούς, δικαιώματα. Η τουριστική προβολή δεν είναι κέρδος για όλους, όπως διατείνεται η εισήγηση, αλλά μόνο για το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό, και κερδίζει εκατομμύρια ενώ οι εργαζόμενοι παίρνουν ψίχουλα και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μένουν άνεργοι. Τουριστική ανάπτυξη πρέπει να επιδιωχθεί, αλλά με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο: με στήριξη του δικαιώματος της λαϊκής οικογένειας για διακοπές, με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για τους εργαζόμενους, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού.
  2. Καταψήφισε τη συμμετοχή της ΠΒΑ στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την «απασχόληση» (πεντάμηνα), καθώς αυτό είναι μέρος μιας πολιτικής που δεν καταπολεμά αλλά ανακυκλώνει την ανεργία και κουκουλώνει τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό του δημόσιου τομέα. Στόχος του είναι να εμπεδώσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα και προοιωνίζεται το σκοτεινό εργασιακό μέλλον όλων μας. Αντίστοιχης λογικής είναι και η συμμετοχή της ΠΒΑ στην πρακτική άσκηση σπουδαστών της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, καθώς στην πραγματικότητα οι συμμετέχοντες σπουδαστές δεν θα εκπαιδευτούν στο αντικείμενό τους αλλά θα χρησιμοποιηθούν για διάφορες δουλειές της ΠΒΑ, καλύπτοντας κενές οργανικές θέσεις. Εννοείται ότι και οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς και δουλεύουν χωρίς πλήρη δικαιώματα. Γι’ αυτό η Ανταρσία στο Αιγαίο καταψήφισε και τις δύο εισηγήσεις.
  3. Καταψήφισε τις τροποποιήσεις σε προϋπολογισμό και πρόγραμμα έργων- εφόσον δεν τα είχε ψηφίσει και στο σύνολό τους- καταγγέλλοντας όμως ειδικότερα το γεγονός ότι και στις δύο τροποποιήσεις εγγράφεται η μείωση της επιχορήγησης των ΟΤΑ σε κονδύλια που έχουν ανάγκη, ώστε να αξιοποιηθούν με βάση τις προβλέψεις του νόμου ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θεώρησε η «πρώτη φορά Αριστερά» ότι για να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση θα πρέπει να τα πάρει από τους ΟΤΑ, αντί να τα βάλει με το κεφάλαιο και τους έχοντες…
  4. Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια αντιδραστική μετάλλαξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τις μη αναστρέψιμες εξελίξεις από την- πρακτικά- αναστολή της συνθήκης του Δουβλίνου και το τεράστιο κύμα που έχει περάσει ήδη στην Ευρώπη. Για αυτό και η Μέρκελ δήλωσε πως συζητάει την αναθεώρησή της. Ωστόσο, η αναθεώρηση δεν θα αντιστρέφει τις κατευθύνσεις του Δουβλίνου αλλά θα τις επανεπιβεβαιώνει. Αφού δεν μπόρεσαν τα κλειστά τους σύνορα να πνίξουν όλους τους μετανάστες, στόχος τους σήμερα είναι να κάνουν μια διαλογή όσων θέλει η ΕΕ να ενσωματώσει, κρατώντας τους περισσότερους στην περιφέρεια και επαναφέροντας δυναμικότερα την πολιτική των επαναπροωθήσεων και της αποτροπής. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η λογική των hot spot και η ενίσχυση της Frontex και η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας. Τα hot spot σηματοδοτούν μια διαδικασία που έχει ως εξής: πλήρες φακέλωμα μεταναστών και προσφύγων (με αύξηση των διαδικασιών ταυτοποίησης), διαλογή τους από τις χώρες της ΕΕ με βάση τα αιτήματα και τους συμφωνημένους αριθμούς και ποσοστώσεις, φυλάκιση όσων δεν πάρουν το ΟΚ για επανατοποθέτηση και απέλαση στους τόπους προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η Λέσβος θα γίνει ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, απ’ όπου οι χώρες της ΕΕ θα αντλούν το φτηνό εργατικό δυναμικό που χρειάζονται και θα παραμείνει αποθήκη ψυχών, κολαστήριο για όσους παραμείνουν φυλακισμένοι στη Μόρια, χωρίς έγκριση επανατοποθέτησης. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού: η Λέσβος προορίζεται να γίνει η «χωματερή» για τους ανεπιθύμητους μετανάστες της ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί.

Αλλά και σε κάθε περίπτωση, οι τοπικοί φορείς είναι απροετοίμαστοι για μια τέτοια εξέλιξη. Δήμος και ΠΒΑ δεν έχουν πάρει ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά χρήματα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με ποιες δομές θα αντιμετωπιστεί αυτό; Χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε δομές: σίτιση, στέγαση (μια που έρχεται και χειμώνας), συγκοινωνίες, υγεία, διοικητικές υπηρεσίες. Είναι αδιανόητο οι ανάγκες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού να βρίσκονται εκτός τακτικού προϋπολογισμού των ΟΤΑ!

Ειδικότερα για τη στέγαση, η πρόταση της ΠΒΑ για τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων και αιτούντων άσυλο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το επισημάναμε και την προηγούμενη φορά αλλά δεν υπήρχε διάθεση συνεννόησης. 2.000.000 ευρώ για νέα δομή που θα χρειαστεί μήνες ή και χρόνια για να γίνει (ούτε μελέτη δεν υπάρχει καν), τη στιγμή που υπάρχει άμεσα έτοιμη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αγιάσο, δομή που έκλεισε λόγω υποχρηματοδότησης, που είχε έμπειρο προσωπικό και που λειτουργούσε υποδειγματικά. Όπως φυσικά, θυμίζουμε και την πρότασή μας να αξιοποιηθούν, αφού διαμορφωθούν, οι παλιές αποθήκες της ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ, ακόμα και αν χρειαστεί να επιταχθούν με ΠΝΠ. Η επιμονή στην αρχική σας πρόταση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της.

Θα πει κανείς «δεν μπορεί η ΠΒΑ να σηκώσει τέτοιο βάρος, δεν είναι υπεύθυνη για όλα αυτά»… Η ΠΒΑ είναι αιρετό όργανο της τοπικής κοινωνίας, δεν οφείλει να υλοποιεί τυφλά τις κατευθύνσεις της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Αντίθετα, οφείλει να αντιστέκεται σε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, σε χωματερές ανεπιθύμητων.

Άμεσα πρέπει να τεθεί το θέμα να πέσει ο φράχτης του Έβρου, ώστε να περνούν με ασφάλεια οι μετανάστες από την ξηρά. Αλλά και στο βαθμό που αυτό δεν γίνει αμέσως και συνεχίζεται η ροή απ’ τα νησιά, η είσοδος προσφύγων πρέπει να γίνεται με τακτικές συγκοινωνίες, με τα πλοία της γραμμής. Τα ανοιχτά σύνορα και οι ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής είναι ο μόνος τρόπος για μην θρηνούμε πια ανθρώπινες ζωές, η μόνη λύση για να μην πλήττεται η τουριστική οικονομία που σήμερα διαμαρτύρεται, ο μόνος τρόπος για δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

Όσο αδιαφορούμε για αυτά τα αιτήματα, όσο η Ευρώπη παραμένει φρούριο, τόσο θα ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και ο νεοφασισμός, συνεπικουρούμενος από κάθε ντόπιο παράγοντα που διαμαρτύρεται για τα «πλήγματα στον τουρισμό» ή ψευδοεπιστήμονα που τονίζει τις «περιβαλλοντικές συνέπειες» της μεταναστευτικής ροής πάνω από πτώματα παιδιών.

Κι όσον αφορά την εμμονή στην κατεύθυνση συνεννόησης με την ΕΕ και αιτημάτων χρηματοδότησης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΕ είναι το πρόβλημα και όχι η λύση. Χωρίς μονομερείς ενέργειες ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ λύση προς όφελος τους ελληνικού λαού δεν μπορεί να υπάρξει».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία