Πολιτική

28/02/2023 - 19:29

"Άνθρωποι δίπλα στα σκουπίδια στη Λέσβο η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης"

3 χρόνια μετά την μάχη της Καράβας, η μάχη της Βάστριας στα δικαστήρια

Ο Πρόεδρος της Κώμης κ. Χρήστος Τσιβγούλης αναφέρει:

3 χρόνια μετά την μάχη της Καραβάς στην οποία συμμετείχε όλη η Λέσβος, η μάχη της Βάστριας δίνεται πλέον από λίγους στο πεδίο της δικαστικής διεκδίκησης.

Η Βάστρια απέχει μόλις 1500 μέτρα από την Καραβά, όσο δηλαδή χρειαζόταν για να βρεθεί στα όρια των δυο δήμων αλλά και μέσα στο παρθένο κεντρικό δασικό οικοσύστημα της Λέσβου. Αυτό προσέθεσε την περιβαλλοντική διάσταση, στην κοινωνική που στη περίπτωση της Καραβάς πυροδότησε την δικαιολογημένη αντίδραση του κόσμου.

Η περιβαλλοντική διάσταση είναι αυτή που πλέον έχει μείνει για να διεκδικήσουμε την ακύρωση της ολοκλήρωσης της κατασκευής και λειτουργίας της δομής. Παρόλα αυτά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περίπτωση της Βάστριας θα είναι τόσο σημαντικές που ευτυχώς ο αγώνας των λίγων που ασχολούνται με το θέμα στο νησί έχει κινητοποιήσει ανθρώπους εκτός Λέσβου οι οποίοι έχουν αναλάβει το ρόλο υπεράσπισης του νησιού μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Βάστρια και τις παρανομίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όσο αφορά την αδειοδότηση της δομής γράφουν αντιπολιτευόμενες αλλά και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες εθνικής εμβέλειας.

Παράλληλα, πιθανόν την Παρασκευή 3 Μαρτίου, το ζήτημα της Βάστριας θα συζητηθεί στη Βουλή όπου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος για τις παρανομίες του συναδέλφου του υπουργού Μετανάστευση και Ασύλου μετά από ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΜΕΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη

 

 

Ο Βουλευτής του ΜεΡΑ25 κ. Αρσένης αναφέρει:

"Ακριβώς δίπλα στα σκουπίδια επιλέγει η κυβέρνηση να τοποθετήσει ανθρώπους στη Λέσβο. Όπως δηλώνει ο κ. Μηταράκης η δομή των προσφύγων στη Βάστρια Λέσβου είναι έτοιμη κατά 50%.

Η δομή αυτή χωροθετήθηκε δίπλα ακριβώς στον ΧΥΤΑ, μέσα στο μεγαλύτερο δάσος του Αιγαίου σε περιοχή Νατούρα.

Και ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει την κατασκευή της οδού πρόσβασης στη δομή μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της δομής λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το Υπουργείο Μετανάστευσης προσπαθεί με μεθοδεύσεις να παρακάμψει αυτά τα ‘’εμπόδια’’.

Κάλεσα λοιπόν τον Υπουργό Περιβάλλοντος στην Βουλή ώστε να μας εξηγήσει πως επέτρεψε την έναρξη της κατασκευής χωρίς να περιμένει την έκδοση της απαραίτητης Περιβαλλοντικής Μελέτης αλλά και να μας πει αν έχει εγκριθεί η μελέτη αντιπυρικής προστασίας όπως απαιτείται."

Αναλυτικά η ερώτηση στο επισυναπτόμενο αρχείο

 

Και ο Πρόεδρος της Κώμης κ. Τσιβγούλης καταλήγει με μια σημαντική διαπίστωση:

"Το έχω επισημάνει αρκετές φορές ότι τον γόρδιο δεσμό της Βάστριας θα τον λύσει η Ελληνική δικαιοσύνη. Η ανάδειξη του θέματος δημοσιογραφικά αλλά και πολιτικά θα βοηθήσει το ΣΤΕ να αποφασίσει απερίσπαστα και με γνώμονα το συμφέρον της Λέσβου και του περιβάλλοντος της."

Μοιράσου το άρθρο!