Πολιτική

12/10/2020 - 12:12

Αντί να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο (τουλάχιστον με τηλεδιάσκεψη) κάνουν «κρυφές» ή «φανερές» συσκέψεις! - Τι καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Με προβληματισμό παρατηρούμε μέσα από διάφορα τοπικά ρεπορτάζ το τελευταίο διάστημα τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης να πραγματοποιεί «κρυφές» ή «φανερές» συσκέψεις με φορείς και θεσμούς καλώντας επιλεκτικά επικεφαλής ή δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων (και πάντως όχι της Λαϊκής Συσπείρωσης), αποκλείοντας έτσι το σύνολο των συμβούλων από την ενημέρωση που δικαιούνται.

Την ίδια στιγμή, εφτά μήνες μετά από την εμφάνιση του Covid-19 στη χώρα μας, επιλέγει να πραγματοποιεί τα δημοτικά συμβούλια δια περιφοράς με τη συμμετοχή των συμβούλων … με e-mail, χωρίς έστω να έχει μεριμνήσει ώστε οι συνεδριάσεις των συμβουλίων να γίνονται τουλάχιστον με τηλεδιάσκεψη, όπως επίσης ο νόμος προβλέπει.

Δεν μας παραξενεύει αυτό. Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν ίσως το Δημοτικό Συμβούλιο για αρκετό καιρό ακόμα θα «αδυνατεί» να συνεδριάσει δια ζώσης. Ως παράταξη πιστεύουμε ότι και δια ζώσης συνεδρίαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση για να βρεθεί μεγαλύτερος και ασφαλέστερος χώρος για τη συνεδρίαση με την τήρηση αποστάσεων, όπως πχ στο Δημοτικό Θέατρο. Σίγουρα όμως και χωρίς καμία αμφισβήτηση από κανέναν θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, εάν η δημοτική αρχή είχε φροντίσει για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Η παραπάνω επιλογή της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης να επιδιώκει δια περιφοράς με e-mail συνεδρίαση και από την άλλη να προσκαλεί επιλεκτικά  συμβούλους της «αντιπολίτευσης» στις συναντήσεις της έγκειται στο γεγονός πως αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να ενημερώσει ουσιαστικά την πραγματική αντιπολίτευση για τα σοβαρά ζητήματα. Πως προτιμά τους επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς με δελτία τύπου. Πως επιδιώκει να περάσει στα αθόρυβα μια σειρά στρατηγικές επιλογές της, όπως οι για ακόμα μία φορά αναθέσεις σε ιδιώτες – εργολάβους των νευραλγικών τομέων της καθαριότητας οδών και κοινόχρηστων χώρων με την επίκληση της γνωστής καραμέλας περί αδυναμίας των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού, την ίδια ώρα που η σιωπή τους για απαίτηση μόνιμου προσωπικού είναι χαρακτηριστική και που μια χαρά βολεύονται με το αίσχος και τη φάμπρικα των δίμηνων, τρίμηνων και τετράμηνων συμβάσεων.

Με ευθύνη της δημοτικής αρχής έχει υποβαθμιστεί πλήρως ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου γιατί όπως όλα δείχνουν έχει από καιρό εξασφαλιστεί η απαιτούμενη για τη δημοτική αρχή αριθμητική πλειοψηφία – συμφωνία με δήθεν αντιπολιτευόμενους που της δίνει τον αέρα να υποτιμά το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο και να καταστρατηγεί το ρόλο του.

Ως παράταξη δηλώνουμε πως δε θα επιτρέψουμε άλλη υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της. Εμείς θα επιμένουμε η συζήτηση σοβαρών θεμάτων πάνω στα προβλήματα του λαού του Δήμου μας να γίνεται δημόσια και θα τα αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και μέσο.

Μυτιλήνη 12/10/2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Παναγιώτης Βαλάκος

Στρατής Κόμβος

Νίκη Τσιριγώτη

 

Μοιράσου το άρθρο!