Πολιτική

31/05/2014 - 02:26

Αντιδράσεις για το λουκέτο στο Μουσείο Βρίσας

Σ

την Βρίσα σήμερα την 29ην Μαΐου 2014 ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 18:00 μ.μ. συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας το Τοπικό Συμβούλιο μετά από πρόσκληση της Προέδρου του η οποία δημοσιεύτηκε και επιδόθηκε στους Τοπικούς Συμβούλους.

Η Πρόεδρος εισηγούμενη το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης είπε ότι, όπως έχετε πληροφορηθεί ο υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα ο μοναδικός υπεύθυνος υπάλληλος που υπηρετούσε σ’ αυτό και μάλιστα από 27/5/2014.

Το Μουσείο παραμένει έκτοτε κλειστό, πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, δεν γνωρίζουμε αν θα ξαναλειτουργήσει, η θερινή περίοδος ξεκίνησε και οι επισκέπτες δυστυχώς θα το βρίσκουν κλειστό. Το μουσείο αποτελεί πόλο έλξης και το επισκέπτονται πολλά σχολεία – Πανεπιστήμια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Πρέπει να συνεχίσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του με την επαναπρόσληψη κατ’ εξαίρεση του μοναδικού υπαλλήλου. Η λειτουργία του Μουσείου είναι μείζονος σημασίας όχι μόνον για την περιοχή, αλλά για ολόκληρο το νησί. Ενώ γίνονται προσπάθειες να κατασκευαστεί και λειτουργήσει το Τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντούτοις με την απόφασή τους αυτή, καταργούν και την λειτουργία συλλογής του Μουσείου.

Πρέπει να απευθύνουμε την διαμαρτυρία μας σε όλους του εμπλεκόμενους, ώστε να αποτρέψουμε την παύση λειτουργίας του Μουσείου. Το Τοπικό Συμβούλιο κατόπιν διαλογικής συζήτησης ομόφωνα Γ ν ω μ ο δ ο τ ε ί Διαμαρτύρεται για την παύση λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βρίσας και ζητά την ακύρωση της απόφασης, που αφορά στη διαθεσιμότητα του υπεύθυνου υπαλλήλου Κ. Κωστάκη, που είχε ως συνέπεια το κλείσιμό του.

Για το σκοπό αυτό καλεί όλους του εμπλεκόμενους, Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βουλευτές Νομού, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο, να προβούν σε κάθε ενέργεια, προκειμένου άμεσα να επαναλειτουργήσει το Μουσείο. Αφού συντάχθηκε το παρόν πρακτικό υπογράφεται ως ακολούθως.

 Η Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βρίσας Ευαγγελία Ψωμά - Νικέλλη


ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ:

κ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

 

ΘΕΜΑ: Η συνέχιση λειτουργίας του Μουσείου Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, Παράρτημα

του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνου για το Μουσείο Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιου Θεοδώρου, στο μοναδικό υπάλληλο του Μουσείου, κ. Κωνσταντίνο Κωστάκη, πως τίθεται σε διαθεσιμότητα, όπως άλλωστε προκύπτει και από το σχετικό πίνακα κατάταξης προσωπικού κατά σειρά βαθμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών της 07-02-2014 για τους υπαλλήλους ΔΕ Διοικητικού, το Μουσείο της Βρίσας στη Λέσβο καθίσταται πλέον αδύνατο να συνεχίσει τη λειτουργία του και παραμένει από σήμερα κλειστό.

Η εξέλιξη αυτή εκτός από τις δυσάρεστες επιπτώσεις για την προσωπική και οικογενειακή ζωή του εν λόγω υπαλλήλου, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για την ασφάλεια και λειτουργία του μουσείου, απειλεί το ίδιο το Μουσείο, το οποίο πλέον δε μπορεί να λειτουργήσει, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει για το νησί της Λέσβου.

Ως Βουλευτής με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία των συλλογών του εν λόγω Μουσείου όχι μόνο για την περιοχή της Βρίσας, αλλά και για ολόκληρη τη Λέσβο, καθώς αποτελεί πόλο έλξης τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα εκπαιδευτικών επισκέψεων στα σχολεία του νησιού. Ενδεικτικό άλλωστε της σημασίας του συγκεκριμένου Μουσείου στην περιοχή, αποτελεί και το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η κατασκευή και λειτουργία στη Βρίσα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

Με δεδομένες λοιπόν, τις συνέπειες που μία τέτοια απόφαση εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών θα είχε για τη λειτουργία και τη σημασία του Μουσείου τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για ολόκληρο το νησί της Λέσβου,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου ο μοναδικός υπάλληλος του Μουσείου της Βρίσας να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα και να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας του Μουσείου;

 

29/05/2014                                                                       ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ


ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
 
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
                  «             ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
                  «             ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
 
ΚΟΙΝΟΠ. ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
                                                      ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
                                                      ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
                                                      Μ.Μ.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 30.5.2014
                                                                                  Α.Π. 1528
 
ΘΕΜΑ: «Λουκέτο στο……….  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Παλαιοντολογίας)
                Βρίσας Λέσβου».
 
Κύριε Υπουργέ,
              Διαβιβάζουμε συνημμένα δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου για το υπ’ όψη θέμα.
              Τόσο το Timing (στην έναρξη της Τουριστικής περιόδου) όσο και το…λουκέτο  (αντί  ανάδειξης / ενίσχυσης) του …….Μουσείου, στον ιδιαίτερα (από κάθε άποψη) ΕΥαίσθητο ΠΡΟορισμό  (ΕΥ.ΠΡΟ.) μας, πλην όλων των άλλων, δεν είναι συμβατό με πρόσφατη Κυβερνητική Απόφαση ανοίγματος, με ωράριο λειτουργίας, των Μουσείων της Χώρας, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάδειξης  των ανθρωπογενών και φυσικών πόρων κι αξιών του ακριτικού μας νησιού.
               Παρακαλείσθε, για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ της σχετικής απόφασης ή (αιτιολογημένης) ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ του Μουσείου Βρίσας, απ’ την εφαρμογή της, συνεκτιμώντας την ιδιαιτερότητα του θέματος ή ακόμα κι αλλαγή του Φορέα Διοίκησης / Διαχείρισής του, όταν ο σημερινός αδυνατεί (ίσως και δικαιολογημένα) ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
               ΄Αλλωστε η «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ» πόρων από τέτοιες- ίσως όχι «έξυπνες» - πρακτικές, υπολείπεται κατά πολύ του κόστους των συνεπειών τους, μην αντέχοντας στο κριτήριο (και Κοινοτικό) ΩΦΕΛΕΙΑΣ : ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΛΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ,  σε βάρος του Δημοσίου (κι Εθνικού) συμφέροντος.
               Εν κατακλείδι, Παλλεσβιακό είναι το αίτημα της συνέχισης λειτουργίας του Μουσείου Βρίσας, πιστεύοντας ότι μπορεί εναλλακτικά να εξασφαλισθεί μέσα από «έξυπνα» ισοδύναμα μέτρα περιστολής άλλων δαπανών.
 
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ    ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Μοιράσου το άρθρο!