Πολιτική

07/10/2019 - 09:19

Απαγορεύονται οι ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης - Τι καταγγέλλει η Νίκη Τσιριγώτη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης καταγγέλλει στο λεσβιακό λαό την εμφανή προσπάθεια της δημοτικής αρχής από το δεύτερο κιόλας συμβούλιο (της 4ης Οκτωβρίου 2019) να αποτρέψει τον έλεγχο από την αντιπολίτευση.

Με μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επέτρεψε κατά την έναρξη της συνεδρίασης να γίνουν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους επικαλούμενος τη «νομιμότητα» όπως αυτή ορίζεται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ισχυριζόμενος ότι δεν προβλέπεται πουθενά διαδικασία ερωτήσεων!

Με μια απλή ανάγνωση του εν λόγω κανονισμού γίνεται σαφές ότι είναι δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και των υπόλοιπων συμβούλων όχι απλά να θέτουν ερωτήσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης και να προσδοκούν απαντήσεις από τη δημοτική αρχή αλλά επιπλέον να προβαίνουν και σε ανακοινώσεις.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι ανεπίτρεπτο μια δημοτική αρχή να απαγορεύει να γίνονται ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για θέματα ουσιαστικά, δεν μπορεί να στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα των συμβούλων της αντιπολίτευσης να ελέγχουν τη δημοτική αρχή στις δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ούτε να αποφεύγει την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση που είναι απόλυτα αναμενόμενη να υπάρχει σε ένα πολιτικό όργανο. Φαίνεται όμως ότι η δημοτική αρχή δεν αντιλαμβάνεται το δημοτικό συμβούλιο ως πολιτικό όργανο. Γι’ αυτό και απαγόρευσε στη Λαϊκή Συσπείρωση να θέσει ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου (των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών), για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι και τα συμβούλια των χωριών μας και κατά συνέπεια και οι κάτοικοι, για την πορεία έργων κ.ά., ερωτήσεις για θέματα καθημερινότητας που μας θέτουν οι συνδημότες μας.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι η δημοτική αρχή υποβαθμίζει το ρόλο της αντιπολίτευσης και εν γένει του δημοτικού συμβουλίου και ότι προφανώς αποφεύγει, γιατί δεν επιθυμεί, την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και πρόταση. Επιδιώκει να επιβάλλει σιγή στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, να υποβαθμίσει περαιτέρω τη λειτουργία του και να «ακούει» την αντιπολίτευση μέσω ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης δηλώνει στο λεσβιακό λαό ότι δεν πρόκειται  να ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές και δηλώνει ξεκάθαρα ότι και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα μεταφέρει τη φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων της Λέσβου, θα επιμένει η συζήτηση να γίνεται πάνω στα προβλήματα του λαού της Λέσβου και στη σχέση που έχουν αυτά με την κεντρική πολιτική, θα διεκδικεί ανακούφιση στα λαϊκά προβλήματα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Νίκης Τσιριγώτη 

 

---------

up date

Διαβάστε εδώ την απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 

Μοιράσου το άρθρο!