Πολιτική

31/07/2020 - 07:21

Ας απαντήσει η Κυβέρνηση τι σχεδιάζει στη Μόρια; - Παρέμβαση από την "Πυξίδα"

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μας εμπαίζει. Έχει διαρρήξει κάθε σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα μια  ενέργεια όπως είναι η δημιουργία μιας δομής υγείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον μεγάλο και ευπαθή πληθυσμό του ΚΥΤ Μόριας, αν ισχύει κάτι τέτοιο, να διχάζει τους κατοίκους.

Μια  δομή υγείας θα έπρεπε να είναι αποδεκτή αλλά η αποδοχή της προσκρούει στη δυσπιστία, όσο δεν υλοποιείται η αποσυμφόρηση του εκτός ΚΥΤ χώρου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

 Μια δομή υγείας για πόσους; Για τους 14000 που είναι τώρα, για τους 3500 που ζητάμε να μείνουν εντός ΚΥΤ ή για ποιος ξέρει πόσους που θα προκύψουν από πιθανή μελλοντική αύξηση των ροών; Δομή υγείας ναι, για να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο που λειτουργεί στα όρια του, αλλά για ένα πληθυσμό στα όρια της χωρητικότητας του ΚΥΤ. Μια δομή εξοπλισμένη και στελεχωμένη, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Όχι με γιατρούς ανειδίκευτους  . Όχι αυτό που συμβαίνει τώρα με διάσπαρτους γιατρούς των ΜΚΟ, στρατιωτικούς γιατρούς κλπ. Μια δομή, που θα τους μαζέψει όλους όσους ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη στο χώρο, κάτω από μια ενιαία λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση όμως σπουδαιότερο είναι να εκλείψουν οι αιτίες της αυξημένης νοσηρότητας, που είναι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης εντός και εκτός ΚΥΤ.

Υπάρχουν επίσης κάποια  ύποπτα ζητήματα όπως πχ τα 25 στρέμματα.  Γιατί τόσα στρέμματα; Γιατί πάλι η κοινωνία της Μόριας  μαθαίνει από διαρροές τι σχεδιάζουν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς; Η κοινότητα της Μόριας έχει Κοινοτικό Συμβούλιο, ενεργούς συλλόγους! Ενημερώθηκαν; Έγινε κάποια διαβούλευση μαζί τους;

Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ακροδεξιάς ατζέντας από μια μικρή μερίδα  που στην ουσία αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα της δοκιμαζόμενης τοπικής κοινωνίας.

Έχουν άδικο να σκέφτονται και να σκεφτόμαστε πως πολύ απλά αυτό μπορεί να σημαίνει κλειστό κέντρο κράτησης και μάλιστα να είναι ο προπομπός του; Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει επιτέλους στα χρόνια και αμείλικτα ερωτήματα της κοινωνίας.

·         Εμμένει στην ίδρυση κλειστού κέντρου κράτησης στη Λέσβο;

·         Θα προχωρήσει σε αποσυμφόρηση;

·         Θα σταματήσει να εκβιάζει τους πολίτες με επιτάξεις και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις;

Η δική μας πρόταση είναι:

·         Αποσυμφόρηση τώρα. Απεγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων από την κόλαση του προσφυγικού καταυλισμού.

·         Καμία νέα δομή, καμία κλειστή δομή.  

·         Καταβολή της αποζημίωσης που η κυβέρνηση οφείλει στους ιδιοκτήτες των κατειλημμένων κτημάτων.

·         Δημιουργία ενός πολυδύναμου ιατρείου στο ΚΥΤ Μόριας.

Στεκόμαστε δίπλα  στους αγώνες των κατοίκων της Μόριας.

Απαιτούμε Διαφανείς διαδικασίες με συμμέτοχη την τοπική κοινωνία.

Καταδικάζουμε  τους  εκβιασμούς και  τους ύπουλους τακτικισμούς.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

 

 

Μοιράσου το άρθρο!