Skip to main content
|

Από τη Νάπη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Δυτικής Λέσβου ο Στρατής Ζαφείρης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

Την υποψηφιότητά του για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα απ’ τη Νάπη, ο τ. Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υποψήφιου Δημάρχου:

Εν αρχή ην… η πολιτική βούληση, που είχε ως αποτέλεσμα μετά από πολύχρονη περίοδο περιπετειών, τη δημιουργια ενος ακόμα δήμου στο νησί μας. Ο νέος Δήμος της Δυτικης Λεσβου, σηματοδοτεί την αποκατάσταση και τον εξορθολογισμό της μέχρι σήμερα κατάστασης που επικράτησε στα δημοτικα πράγματα και που όπως αποδείχτηκε δεν βοήθησε ουσιαστικα στους στόχους που είχαν τεθεί .

Η ίδια πολιτική βούληση επιβάλλεται να διατηρηθεί και στη συνέχεια για να μετουσιώσει σε πράξη το όραμα μας, για ζωντάνεμα των χωριών, βασικών κυττάρων αυτοδιοικητικής οργάνωσης και διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων, αλλά και των νέων προοπτικών και προκλήσεων για τον τόπο μας. Για αυτό το ζωντάνεμα και τη νέα πορεία μας στο μέλλον, που αποτελεί και το πρόταγμα του οράματός μας, επέλεξα σήμερα αυτό το μικρό οικισμό της Δυτικής Λέσβου, τη Νάπη, προκειμένου να σας ανακοινώσω την πρόθεσή μου να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος, του νεου μας Δήμου. Θέλω επίσης να σας μεταφέρω εν συντομία τις κυρίαρχες σκέψεις και προτεραιότητές εμού και των συνεργατών μου, για το ξεκίνημα του καινούργιου εγχειρήματος. Θεωρώ επιβεβλημένο να σταθώ πρωτα στο όνομα του συνδυασμού μας, με τον οποίο και αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την ψήφο των συνδημοτών μας. Τον ονομάσαμε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Ο προσδιορισμός Συνεργασία, σηματοδοτεί και απηχεί στο έπακρο, την πολιτική πορεία και τον τρόπο που επιλέγουμε να πορευτούμε , τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά. Η Συνεργασία θα βασίζεται στη συμμετοχή , ει δυνατόν όλων, ή όσων περισσότερων δυνάμεων της περιοχής μας γίνεται, οι οποίες θέλουν να εργαστούν και να συμβαλλουν στο καινούργιο όραμα του νέου δήμου. Συνεργασία, σε όλους τους τομείς, αλλά και σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο μεταξύ παρατάξεων, αλλά και με τη δραστηριοποίηση του συνόλου των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Ειδικά στα μεγάλα ζητήματα, που απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και επιπονη προσπάθεια και συμμετοχή όλων , θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να προηγηθεί διαβούλευση και να εμπεδωθεί η συναντίληψη για τους στοχους και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ώστε εντέλει, ο (νεος) Δήμος να προχωρήσει στις καθοριστικές για το μέλλον του αποφάσεις και την υλοποίηση τους. Άλλωστε στην αυτοδιοίκηση, αλλά και σε όλες τις μορφές της κοινωνικοπολιτικής δράσης, όπως και σε κάθε άλλη δημιουργική εκδήλωση, τίποτε δεν επιτυγχάνεται αν δεν εδράζεται σε συλλογικές και γενικότερα αποδεκτές προσπάθειες. Πόσο μάλλον, όταν ο επιδιωκόμενος στόχος, δεν είναι άλλος από έναν δήμο – υπόδειγμα, ικανό να (εξ)υπηρετεί τους δημότες του και τα συμφέροντά τους.

 Βεβαίως, η όποια αναφορά στα ζητήματα που απασχολουν τα χωριά μας, στο δήμο Δυτικής Λέσβου, οφείλει να ξεκινά απ’ την περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών τους και σ’ εκείνα τα δομικά συστατικά, που αποτυπώνουν ανάγλυφα την εικόνα της κατάστασής του. Πρόκειται για μια ευρύτατη γεωγραφικά περιοχή με ισχυρά κεφαλοχώρια και μικρότερους οικισμούς, όπου σε ποσοστσο 90% η τοπική οικονομία, εδράζεται στον ιδιωτικό τομέα. Σ’ αντίθεση με το υπόλοιπο νησί της Λέσβου, και ειδικά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, όπου κυριαρχεί ο δημόσιος τομέας, ο οποίος και αποφέρει στη Λέσβο, το 30% του ΑΕΠ της. Εδώ όμως, στο δυτικό τμήμα του νησιού μας, οι βασικοί παραγωγικοί τομείς είναι, η γεωργία (ελιά), η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, η γεωθερμία και γενικότερα οι ΑΠΕ (αιολική ενέργεια), αλλά και ο κατασκευαστικός τομέας.

Αν λοιπόν ο (νεος) δήμος μας, θέλει να παρέμβει ουσιαστικά στο οικονομικό γίγνεσθαι και στην πρόοδο της περιοχής και των ανθρώπων της, αδιαμφισβήτητα οφείλει να έχει συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, αναπτύσσοντας παράλληλα όλες εκείνες τις υποδομές (δημοσιες, δημοτικές και ιδιωτικες) , προκειμενου να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης .

Ο δήμος που οραματιζόμαστε, είναι ένας οργανισμός ο οποίος οφείλει να:

• αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας (απ’ την λακκούβα στο οδόστρωμα και την αγροτική οδοποιία, έως την ύδρευση – αποχέτευση και την καθαριότητα, τον κοινόχρηστο φωτισμό, κλπ.),

• είναι φιλικός και αλληλέγγυος με τους δημότες του και υπερβαίνοντας τυπικές αρμοδιότητες,

• επιδιώξει να αποτελέσει την «ομπρέλα» για την προώθηση των τοπικών προσπαθειών, τόσο στην επίλυση προβλημάτων, όσο και στην πρόοδο της παραγωγικής – αναπτυξιακής διαδικασίας.

Θα αναρωτηθεί όμως κανείς ευλογα, πόσο εύκολο είναι ένας νέος φορέας, παράλληλα με την επιδίωξη της συγκρότησής του, γιατί ουσιαστικά αυτό θα είναι το πρώτο μέλημα οργάνωσης και διοίκησης της καινούργιας αυτοδιοικητικής μονάδας, να μπορεί να συνδράμει ενεργά και στην τοπική ανάπτυξη; Η προσωπική μου απάντηση –δέσμευση ειναι ότι η μεγάλη προσπάθεια η οποία απαιτείται να καταβληθεί για το στήσιμο του δήμου, εμπεριέχει ταυτοχρονα και το στοιχείο της ανάπτυξης, παρέχοντας τη δυνατότητα ό,τι γίνει εξαρχής, να γίνει σωστό και καλό. Σε γερά και ισχυρά θεμέλια.

Στο κλείσιμο της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, αναδύεται το δυναμικό εργαλείο της ψηφιακής τεχνολογίας, ως στοιχείο δυναμικής, σύγχρονης και διατηρίσιμης ανάπτυξης και προοπτικής. Δεν θα ήθελα να σταθώ αναλυτικά σ’ αυτή την πρώτη μας επαφή στο τι μπορεί να σηματοδοτήσει για τον καινούργιο δήμο, η κατάλληλη αξιοποίηση των μέσων της ψηφιακής τεχνολογιας (εποχής). Η συγκέντρωση στοιχείων και η διαμόρφωση βάσεων δεδομένων, δράσεις για τις «έξυπνες πόλεις» & τις ψηφιακες υπηρεσίες πραγματικά μπορουν με ταχύτατους ρυθμούς να απογειώσουν τη δυναμική όλων των τοπικών αναπτυξιακών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να συγκρατήσουν τους νέους μας στον τόπο τους. Με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει με τους συνεργάτες μου, έχουμε διαμορφώσει ένα πρώτο πεδίο γεωγραφικής κατανομής ρόλων. Σύμφωνα με αυτόν τίθεται ως ισχυρό κέντρο σχεδιασμού πολιτικής για το δήμο, η Καλλονή, ενώ οι εκτελεστικές μονάδες αυτών των πολιτικών, των συγκεκριμένων στόχων που θα θέσουμε, θα είναι στα χωριά μας.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις βασικές μας κατευθύνσεις:

✓ προέχει η πρώτη δημοτική αρχή, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση να αποκτήσει οργανόγραμμα, αλλά και να προγραμματίσει άμεσα τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, ενδεχομένως σε συνέργεια και με ιδιωτικούς φορείς.

✓ Προτεραιότητα θα είναι η εκπόνηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της Δυτικής Λέσβου, ώστε να υπάρχει εξαρχής χωρική ένταξη των πάσης φύσης δράσεων, αλλά και ανάδειξη των πολλών δυνατοτήτων που προσφέρονται για εκμετάλλευση. Παράδειγμα απτό η γεωθερμία της οποίας την αξιοποίηση και θα επιδιώξουμε συστηματικά.

✓ Από τις πρώτες ενέργειες μας θα είναι στη σύσταση και οργάνωση μιας στελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας (κάτι που θα διεκδικήσουμε παρά την περί του αντιθέτου νομοθετική πρόβλεψη), που θα αναλάβει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των όποιων έργων έχουν δρομολογηθεί, αλλά κυρίως θα προετοιμάσει το δήμο Δυτικής Λέσβου για το αύριο, εκπονώντας μελέτες και προετοιμάζοντας την ωριμότητα καινούργιων έργων.

✓ Έμφαση, επίσης, θα δοθεί στο λιμάνι του Σιγρίου που με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το βασικό συνδετικό κρίκο της ευρύτερης περιοχής μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Σίγρι μπορεί, και στόχος μας είναι να καταφέρει, να ενώσει το νησί μας γρήγορα και με μικρό κόστος με το Λαύριο, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη.

Η τοπική ανάπτυξη στη Δυτική Λέσβο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προενέφερα , και η οποία αποτελεί τον κυρίαρχο στοχο μας, είναι το διαβατήριο για την επιτυχημένη μετάβαση του τόπου και της κοινωνίας μας στη νέα εποχή, για να παραμείνουν ζωντανά όλα τα χωριά του νέου δήμου μας και να αποτελέσουν κύταρα ζωής και προκοπής, να αναδειχθεί η αξία και η μοναδικότητα τους, για να ξεχειλίζει από ζωή και το πιο μικρό κομμάτι αυτού του τόπου. Με έναν ισχυρό και ρεαλιστικά διοικούμενο δήμο, με συνέργειες με κάθε υγιή δύναμη, μπορούμε να πετύχουμε.

 

 

 

---------

ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Βιογραφικό σημείωμα
 
Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1977.
Από τα φοιτητικά του χρόνια δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά. Διετέλεσε μεταξύ άλλων:
§  Μέλος  της Αντιπροσωπείας  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1983 – 2007),
§  Συνιδρυτής και υπεύθυνος Οργάνωσης του Ινστιτούτου ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από το 1990 έως και το 1992, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε σύμβουλος Αναπληρωτή Υπουργού στο υπουργείο Βιομηχανίας
§  Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (1983 – 1985), 
§  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (1985 – 1994),
§  Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας -Επιχειρηματικότητας του ΤΕΕ (2003 – 2009),
§  Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ και  Συντονιστής της Ομάδας Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών (2012 – 2015).
§  Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ (2004 – 2009).
 
Από το 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 η κυβέρνηση του είχε αναθέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΦΟΡΟΥΜ για τη Βιομηχανία, προώθησε το σχεδιασμό και την εφαρμογή σημαντικών αναπτυξιακών πολιτικών στους τομείς της μεταποίησης, των ΜμΕ και της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ψηφιακής βιομηχανίας,  της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.ά..
Στο πλαίσιο της θητείας του διετέλεσε Πρόεδρος Ομάδων Διοίκησης Έργου και Επιτροπών για τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής και δράσεων, για την ανάπτυξης της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΦΟΡΟΥΜ Αγροδιατροφής, Βιομηχανίας και  Τουρισμού για τη σύνδεση των τριών τομέων με στόχο  την  ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Επαγγελματικά, από το 1985 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων κι ήταν Υπεύθυνος – Επιβλέπων Μηχανικός της Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης σε μεγάλα έργα ύδρευσης.  Υπήρξε Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Αγίας Παρασκευής Λέσβου, ενώ εργάστηκε, στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, ως Υπεύθυνος Μηχανικός του έργου αντιρρύπανσης του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά.
 Σήμερα, μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2018 από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, είναι σύμβουλος της Διοίκησης της ΕΛΠΕ Α.Ε.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία