Skip to main content
|

Αποχαιρετισμός του Ν. Σηφουνάκη στο Ν. Κούνδουρο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

Η πατρίδα μας αποχαιρετά  έναν μεγάλο δημιουργό της τέχνης και του πνεύματος, αποχαιρετά ένα πατριώτη που στις δυσκολότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας του έθνους μας πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας με φυλακίσεις και εξορίες. 

-Αποχαιρετούμε τον πρωτοπόρο δημιουργό με σπουδές και γνώσεις για τις τέχνες, την γλυπτική, την ζωγραφική, τον κινηματογράφο. 
-Αποχαιρετούμε τον δημιουργό στο χώρο της Αρχιτεκτονικής που πάσχιζε για την προστασία της παράδοσης και στηλίτευε την κακώς εννοούμενη παράδοση.
Γνωρίσθηκα και συνδέθηκα μαζί του στην εξορία, στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και έκτοτε διατήρησα μαζί του μια ανυστερόβουλη σχέση και φιλία. 
Η Λέσβος και το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» αποχαιρετούν τον άνθρωπο που επί είκοσι χρόνια από την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου που εργάσθηκε για την αποκατάσταση και την αναστήλωση του μοναδικού μνημειακού βιομηχανικού συγκροτήματος του 19ου αιώνα.
Πέραν της μεγάλης του προσφοράς για το Ελαιοτριβείο Μουσείο «ΒΡΑΝΑ» στον Παπάδο,  εργάσθηκε προσωπικά  για την φιλοτέχνηση του ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Καλλονή  καθώς και την προτομή του Νικολάου Πλαστήρα στο Κιόσκι της Μυτιλήνης. 
Έδινε πάντα το παρόν στις εκδηλώσεις που διοργάνωνε το Μουσείο και χαιρόταν να ζει και να προσφέρει σ’ αυτό. 
-Η αμφισβήτηση με την ταυτόχρονα θετική ενέργεια που εξέπεμπε υπήρξαν τα χαρακτηριστικά της δημιουργικής διαδρομής του.
-Υπήρξε ένας αμφισβητίας, και αυτό  είναι η κληρονομιά του,   ταιριάζει γι’ αυτόν ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη:
«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν την φθορά»   Ο Νίκος Κούνδουρος υπήρξε ένας από αυτούς. 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία