Πολιτική

09/06/2015 - 17:16

Αποκαλυπτική ανακοίνωση Δήμου Λέσβου για τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης - Αιχμές και εμπόδια

style="text-align: justify;">Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση - απάντηση στην κοινή ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» και της Περιφερειακής Κίνηση «Συμβόλαιο Ζωής για το Αιγαίο» για το καταστατικό του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης που αποκάλυψε πριν μερικές ημέρες το Lesvosenws.net 
Η απάντηση του Δήμου Λέσβου είναι ιδιαίτερα αιχμηρή  "Αν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί ή επαγγελματικοί φορείς, έχουν αντίθετη άποψη με τη χρησιμότητα του υπό σύσταση Οργανισμού, είναι προφανές ότι μπορούν να μην συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα". Επίσης στην ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου με κατηγορηματικό τρόπο γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος θα προχωρήσει με κάθε τρόπο στην ίδρυση του Οργανισμού σε συνεργασία με τις τουριστικές ενώσεις. 
 
Ακόμη από την ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει το καταστατικό του οργανισμού οι 5 από τους 7... Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Επιμελητήριο Λέσβου  ΔΕΝ έχουν υπογραψεί!  Βάζουν (;) εμπόδια στην προσπάθεια (επιβεβαιώνοντας με αυτό το τρόπο όσα είχε γράψει το Lesvosnews.net όταν παρουσίασε το καταστατικό για πρώτη φορά στη δημοσιότητα)
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:

Σχετικά με την κοινή ανακοίνωση από τη Δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» και την Περιφερειακή Κίνηση «Συμβόλαιο Ζωής για το Αιγαίο»,  αναφορικά με την ίδρυση του νέου “Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου”, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η αναγκαιότητα ίδρυσης του εν λόγω Οργανισμού αποτελεί επί μία δεκαετία και πλέον, πάγιο αίτημα όλων των τουριστικών ενώσεων, ομοσπονδιών και επιχειρήσεων του νησιού. Ο κύριος λόγος ίδρυσής του, είναι ότι μολονότι από όλους τους τοπικούς φορείς καταβάλλονται επί πολλά χρόνια σημαντικές προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου, εν τούτοις είναι ατελέσφορες και αναποτελεσματικές, δεδομένου του αποσπασματικού και μεμονωμένου χαρακτήρα τους, χωρίς την ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένου διεθνούς τουριστικού marketing για όλο το νησί.  

Μέχρι σήμερα, είχαν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες ίδρυσης του εν λόγω “Οργανισμού”. Ωστόσο, όλες απέβησαν άκαρπες για διάφορους λόγους, όπως οικονομικές δυσκολίες, μη ύπαρξη ενός φορέα που θα τις συντονίσει, ασυμφωνία των εμπλεκομένων γύρω από επιμέρους θέματα, κ.α.   

Το τελευταίο εξάμηνο, μετά από νέα αιτήματα όλων των τουριστικών φορέων προς το Δήμο Λέσβου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουρισμού, η  Νομική Υπηρεσία του Δήμου σε στενή και αγαστή συνεργασία με όλες τις Τουριστικές Ενώσεις παλλεσβιακής εμβέλειας του νησιού, επεξεργάστηκαν λεπτομερώς και σε βάθος το όλο θέμα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να ξεπεράσουν επιτυχώς τις όποιες δυσκολίες, αδυναμίες και ανυπέρβλητες διαφορές του παρελθόντος, που καθιστούσαν το εγχείρημα ακατόρθωτο.

Έτσι σήμερα, ο Δήμος Λέσβου, μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου & Νήσων (Παράρτημα Λέσβου) και την Ένωση Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων του νησιού, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να έχουν ολοκληρώσει και συνυπογράψει το καταστατικό του “Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου” (και όχι όπως λανθασμένα αποκαλείται “τουριστικής προβολής”).  

Αν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί ή επαγγελματικοί φορείς, έχουν αντίθετη άποψη με τη χρησιμότητα του υπό σύσταση Οργανισμού, είναι προφανές ότι μπορούν να μην συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Λέσβου μαζί με τις προαναφερόμενες τουριστικές ενώσεις και με όποιους άλλους συμφωνούν με την παραπάνω προσέγγιση, θεωρώντας πολύ σημαντική την προσφορά ενός τέτοιου Οργανισμού, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ίδρυσή του.

Κατόπιν των παραπάνω, είναι προφανές ότι δεν έχει κανένα νόημα να απαντήσουμε λεπτομερώς σε όλα τα σημεία που αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, δεδομένου ότι τα περισσότερα εξ’ αυτών που θίγουν τα κακώς κείμενα, είναι απολύτως ορθά και αποτελούν ακριβώς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ιδρυθεί ο νέος Οργανισμός.   

Όπως επίσης είναι απολύτως προφανές, ότι το καταστατικό του Οργανισμού που αποτελεί μόνο την αρχική νομική του υπόσταση, δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει στο Σώμα του ολόκληρη τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης του νησιού και εν τέλει δεν είναι αυτό που θα αναπτύξει τον τουρισμό στη Λέσβο. Αυτά όλα είναι τα ζητούμενα και ο νέος Οργανισμός θα κληθεί να τα επεξεργαστεί και να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις, που θα επιφέρουν την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.

Από την άλλη μεριά, η προσεκτική ανάγνωσή του καθιστά απολύτως σαφές ότι όχι μόνο έχει προβλεφθεί, αλλά επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων τουριστικής ανάπτυξης, ως περιφερειακές προεκτάσεις του ίδιου του Οργανισμού (“αντένες”). Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, για λόγους αποτελεσματικής διαχείρισης, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει απεριόριστος αριθμός ατόμων στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Όπως δεν είναι δυνατόν, οι φορείς που καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του, ως μη κερδοσκοπικής εταιρείας, να τεθούν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου.   

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Λέσβου μέσω της Επιτροπής Τουρισμού, είναι διατεθειμένος να συζητήσει διεξοδικά, οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πρόταση κατατεθεί άμεσα και η οποία θα βελτιώνει ουσιαστικά και όχι θεωρητικά την υπάρχουσα. Αρκεί η εν λόγω ιδρυτική διαδικασία, να λάβει επιτέλους και μετά από συζητήσεις δέκα και πλέον ετών, ένα αίσιο τέλος προς όφελος της πραγματικής οικονομίας του νησιού.   

 

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!