Πολιτική

29/05/2013 - 17:50

Παραίτηση Αντιδημάρχου Μολύβου Λ. Βογιατζή

Παραίτηση  Αντιδημάρχου Μολύβου Λ. Βογιατζή

 
αρχική δημοσίευση 29/05/2013
 
Και ενώ ο Δήμαρχος Λέσβου βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο της ΚΕΔΕ η Δημοτική Παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα.
 
Ένα από τα ικανότερα στελέχη,  ο Αντιδήμαρχος Μολύβου  κ. Λευτέρης Βογιατζης , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Lesvosnews.net έχει υποβάλει την παραίτησή του και θα τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και επίσημα.
 
Ο Αντιδήμαρχος Μολύβου μη μπορώντας να δώσει λύση σε βασικά προβλήματα της περιοχής του και ενδεχομένως κάτω από την πίεση των συμπολιτών του (αρχή τουριστικής περιόδου) αποφάσισε να παραιτηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραιτηθεί και από τη θέση του δημοτικού συμβουλού.
 
Η παραίτησή του είναι σημαντικό πλήγμα για την παρούσα  Δημοτική Αρχή καθώς ο Λευτέρης Βογιατζής είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής και δύσκολα ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος θα βρει πρόσωπο να τον αντικαταστήσει.
 Τέλος αξίζει να τονίστει ότι σκέψεις για παραίτηση υπάρχουν και στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κατράνη
 
Η πολιτική διαδρομή του Λευτέρη Βογιατζή έχει δείξει ότι δεν φοβάται τις ρήξεις...
 
Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε το 1949 στο Κεράμι της Λέσβου. Είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής, ενώ υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα σχολεία της Λέσβου. Επί 21 χρόνια υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της Εκπαίδευσης. Είναι έγγαμος με ένα παιδί.Έδρασε πρωταγωνιστικά από την πρώτη στιγμή (από μαθητής) στις γραμμές του αντιδικτατορικού αγώνα και συμμετείχε ενεργά στις κορυφαίες του στιγμές, λαμβάνοντας μέρος  στις εξεγέρσεις  της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων- Νομικής Αθηνών-Πολυτεχνείο. Παράλληλα ως  καθηγητής ανέπτυξε εκπαιδευτική και κοινωνική δράση:
 
Το 1980-1981 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ενώ ήταν βέβαιη η επανεκλογή του απεχώρησε  διαφωνώντας προφητικά, όπως απεδείχθη, με την κομματικοποίηση  του συνδικαλιστικού κινήματος.
Από το 1982 έως τον Μάρτιο του 1985 υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης  Λέσβου (ΕΛΜΕ). Το 1999-2002 όντας εκλεγμένο μέλος του Ν.Σ. και μέχρι το 2001 υπηρέτησε το θεσμό ως Αντινομάρχης  του τότε Νομάρχη Λέσβου Δ. Βουνάτσου. Από το 2003-2006 υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος  Μολύβου με πλούσιο διοικητικό έργο. Αντιδήμαρχος Μολύβου από το 2011 μέχρι σήμερα με την παράταξη του Δ. Βουνάτσου.
 

 

up date 30/05/2013 το κείμενο της επιστολής - παραίτηση του Αντιδημάρχου

Η αγωνιστική διάθεση απέναντι στη ζωή ,που κατέκτησα από την παιδική μου ηλικία,βιώνοντας τις αρνητικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της χώρας , πολλαπλασίαζε την προσπά-θεια και τόνωνε την ελπίδα μου για μια πατρίδα που θα μπορεί να στέκεται με αξιοπρέπεια καιυπερηφάνεια μέσα στην παγκόσμια κοινότητα , να δημιουργεί και να εξελίσσεται , όπως της άξιζε και όπως ιστορικά εδικαιούτο.

Μελετώντας παραλλήλως την ιστορία μας , πίστεψα ότι τα τόσα δεινά που προηγήθηκαν σε όλη την πορεία του νεοελλη- νικούμας βίου, θα γίνονταν μάθημα και οδηγός («όσα πρότερονημάρτομεν και νύν αυτά ταύτα προσγενόμενα, διδασκαλίαν πα-ρέξει » Θουκ. )

Και είναι αλήθεια , ότι τα ίδια πίστευε η πλειονότητα της γε-νιάς μας,της γενιάς του ’60.-Και πολλοί,δώσαμε πολλά γι’αυτό.

‘Όμως , οι διαψεύσεις διαδέχθηκαν η μια την άλλη σε όλα τα επίπεδα.

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή , αποφάσισα να μην «πάω σπίτι μου» και να βοηθήσω τα πράγματα στον τόπο που ζώ. Ανέπτυξα δράση στο χώρο της κολοβής , της κομματικοποιημένης , της «κατ΄όνομα» Αυτο-διοίκησης , διαπνεόμενος από γνήσιοαυτοδιοικητικό πνεύμα και αντίληψη, ευελπιστώντας ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και η πολιτική θα αποκτούσε κάποτε τον ουσιαστικό της ρόλο και το πραγματικό της περιεχόμενο.-

Ουτοπία; Ναι, αλλά και χωρίς αυτή δεν έχει γίνει τίποτα στην ιστορία.

Στη Μήθυμνα , τον ιστορικό και ξεχωριστό αυτό τόπο, ως δήμαρχος, αντιμετώπισα με όλες μου τις δυνάμεις τον παλαιο-κομματισμό, τις πελατειακές, τις στενές οικογενειακές σχέσεις και τις άνωθεν παρεμβάσεις του σάπιου κεντρικού πολιτικού συστήματος , το οποίο , αντί να ανατραπεί στα χρόνια της λεγό-μενηςμεταπολίτευσης , όχι μόνο διαιωνίστηκε αλλά γιγαντώ-θηκε , για να οδηγήσει τελικά όλη τη χώρα στην κατάρρευση.

Εδώ με βρήκε και ο επονομασθείς «Καλλικράτης», με την ηλίθια «Ραγκούσια» απόφαση: «ένας Δήμος όλη η Λέσβος».-

«’Εθελοντής της κακουχίας», όπως έγραψε και ο αξιαγάπητος συγχωριανός μου, αείμνηστος ΠροκόπηςΠανταζής, συμπο-ρεύτηκα με τον , εκτός κομματικών «κογκλαβίων» , αλλά με αδύνατη ομολογουμένως συνοχή, συνδυασμό του, εκλεγέντος τελικώς δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου ,αφ’ενός για να συνε-χίσω να προσφέρω στον τόπο που ζώ και αφ’ετέρου με την πρόθεση να βοηθήσω , σύμφωνα με την πρωταρχικήπροεκλο-γική δέσμευση και εξαγγελία του συνδυασμού , στην ανατροπή του διοικητικού αυτού τερατουργήματος.-

Η πραγματικότητα ήλθε να με προσγειώσει για μια ακόμα φορά.- Συνέτρεξαν το «δυσδιοίκητο του πράγματος», η αντι-κειμενικήαδυναμία του συντονισμού των ενεργειών και δρά-σεων και η αναποτελεσματική , με τους γνωστούς τρόπους ,στελεχωμένης Διοίκησης.

Η ένωση των πρώην ΚαποδιστριακώνΔήμων σε έναν , είναι η συνένωση των δεκατριών,πάσης φύσεως και υφής προβλη-μάτων, σε ΕΝΑ μεγάλο.Ο τρόπος λειτουργίας ενός δυσκίνη-του συλλογικού οργάνου, όπως αυτού του Δημοτικού Συμβου-λίου, κυριαρχούμενου, κυρίως ως προς το μέρος της αντιπο-λίτευσης , από στείρες κομματικές λογικές , είναι απογοητευ- τικός. Ο τρόπος διεξαγωγής του διαλόγου ακυρώνει τηνουσια-στική και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία και τη με-τατρέπει σε πεδίο στείρων και στερεοτύπων αντιπαραθέσεων,σε καθαρά λαϊκίστικη βάση τις περισσότερες φορές , με σκοπό lesvosnews.net τον εντυπωσιασμό. Οι πολύωρες , ανούσιες και επαναλαμβανό- μενες , τις περισσότερες φορές, κουβέντες των επικεφαλής των παρατάξεων, κουράζουν, από κάθε άποψη,όσους έχουν να αντι- μετωπίσουν την επομένη τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Τα δυόμισυ χρόνια που πέρασαν , εργάστηκα με φαντασία, οργανωτικότητακαι διάθεση προσφοράς , σε αγαστή συνεργα-σία με όλα τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Μήθυμνας και τους προέδρους των Κοινοτήτων της Δημοτικής μας Ενότητας , ανεξαρτήτως με ποιά «παράταξη» είχαν εκλεγεί , με σκοπό την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών (υδροδότηση, απο-κομιδή απορριμμάτων , αντιμετώπιση βλαβών πάσης φύσεως ,απαιτούμενες γραφειοκρατικές λειτουργίες, υποθέσεις πολιτών, κοπιαστικές προσπάθειες επικοινωνίας με το «κέντρο» κ.ά.) , και την καλή εικόνα του βασικού τουριστικού προορισμού του νησιού , και , κατά κοινή ομολογία , το επιτύχαμε..

΄Όμως , οι ατομικές προσπάθειες δεν αρκούν ,εξαντλούν τους ευγενώς προσφερθέντες» και πάνε χαμένες, για να μην πώ,ότι «βοηθάνε το σύστημα».- Το πρόβλημα είναι εγγενές και αντι-κειμενικό , με πρώτο και κυρίαρχο , το χωροταξικό.- Ως ένας Δήμος όλη η Λέσβος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμιά περίπτωση , κι ας δείχνουν κάποιοι να το αγνοούν και να το αντιπαρέρχονται.- Κι εγώ, που τον υπηρέτησα με αυταπάρνηση και φιλοτιμία ,σεβόμενος τον εαυτό μου και τους πολίτες που με εμπιστεύθηκαν , και πέτυχα στο έργο μου , «δικαιούμαι δια να ομιλώ».- Δεν συστρατεύτηκα γιατί είχα τη ματαιοδοξία να φέρω τίτλο Αντιδημάρχου η οποιονδήποτε άλλον.- Θεωρώ την ενασχόληση με τα κοινά ως καθήκον και υπηρεσία προς την «πόλη», κατά την κλασσική και σωστή έννοια των όρων, καιόντως, έχω υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο ως αιρετός , από πολλές θέσεις , προσφέροντας σημαντικό έργο στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.-

Τα δυόμισυ χρόνια που πέρασαν έκανα μεγάλη υπομονή, πληρώνοντας ακριβό τίμημα, αναλώθηκα ψυχικά &  υλικά, με μοναδικό σκοπό να λειτουργεί, υπό τις παρούσες συνθήκες,όσο το δυνατό αποτελεσματικά η Δημοτική ενότητα Μήθυμνας.

Είχα αποφασίσει την αποχώρησή μου με την αλλαγή του χρόνου, αλλά έκανα υπομονή , για να ολοκληρώσω κάποιες προσπάθειες που είχα ξεκινήσει από την αρχή της θητείας μου και θα κάλυπταν σημαντικές ανάγκες της περιοχής μας , όπως , την επιστροφή της αξιολογότατης αρχαιολογικής συλλογής Μήθυμνας, που βρίσκεται αποθηκευμένη στο Νέο Αρχαιολο- γικό Μουσείο Μυτιλήνης , την αποκατάσταση των ζημιών στο δρόμο της Εφταλούςκαι του τοιχίου της Αργέννου , την αντικατάσταση του αποχετευτικού αγωγού κάτω από την«αγορά» , την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη σωστή παρακολούθηση του βιολογικού καθαρισμού , που ομολογου-μένωςείναι ο καλύτερος του νησιού , την επέκταση του «πάρκιγκ»πάνω από το λιμάνι και τη σύνδεσή του με το δρόμο του κάστρου , τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων , την ολοκλήρωση των υποδομών του «κάμπινγκ» και των ιαματικών λουτρών , τη σωστή λειτουργία του τουριστικού γραφείου , τη λειτουργία του Κ.Ε.Φ.Υ. κ.ά. ,αλλά δυστυχώς , άκαρπες οι προσπάθειες …πρίνείχαμε το «Αθηνοκράτος» , τώρα έχουμε και το «Μυτιληνοκράτος».- Η λογική μου επι-βάλλει να πάψω να υπηρετώ ένα ηλίθιο σύστημα , είτε ως αντι-δήμαρχος είτε ως σύμβουλος , εξ άλλου υπέμεινα πολλά μέχρι τώρα , αναλώθηκα οικονομικά και ψυχικά και αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου.-

Ωστόσο, και χωρίς τίτλους , δεν θα πάψω να ενδιαφέρομαι και να βοηθώ τα πράγματα του τόπου μου , όσο και όπως μπορώ.-

Μήθυμνα ,

Λευτέρης Βογιατζής

 

Μοιράσου το άρθρο!