Πολιτική

31/01/2017 - 09:49

Απονομή Βραβείου Ούλοφ Πάλμε – Κάλεσμα Σ.Γαληνού: Η πραγματική επιβράβευση είναι να έρθετε στη Λέσβο

Το βραβείο του ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε, παρέλαβε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, από την γυναίκα του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, κα Λίσμπετ Πάλμε, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Σουηδικού κοινοβουλίου και παρουσία μελών της οικογένειας Πάλμε, εκπροσώπων του ιδρύματος, εκπροσώπων της Σουηδικής Κυβέρνησης, εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας, μελών Σουηδικών ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και Σουηδών εθελοντών.

Στην ίδια αίθουσα του κοινοβουλίου όπου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο Ούλοφ Πάλμε, ο Πρόεδρος του Iδρύματος κ. Πιέρ Σορί, καλωσόρισε τον Δήμαρχο Λέσβου και τη Δήμαρχο Λαμπεντούσα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που κατέλαβαν οι τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ιδιαίτερα για τη Λέσβο, τόνισε το γεγονός ότι μπόρεσε να διαχειριστεί ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του 2015, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη τουριστικής στήριξης της Λέσβου από τους Σουηδούς πολίτες, οι οποίοι παραδοσιακά αγαπούν την Ελλάδα και βρίσκεται μέσα στις πρώτες προτιμήσεις τους ως Τουριστικός προορισμός.

Ο κ. Γαληνός, με τη σειρά του κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγάλες και συστηματικές προσπάθειες που έχουν γίνει αυτό το διάστημα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαχείριση της κρίσης. Κατά την τοποθέτησή του έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της Λέσβου και της τοπικής κοινωνίας. “Παραλαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των συμπολιτών μου, αυτούς τιμάτε σήμερα, σε αυτούς ανήκει το βραβείο και σε αυτούς θα το επιστρέψω. Όμως, η πραγματική επιβράβευσή τους, το αληθινό βραβείο για εκείνους θα είναι να τους δείξετε έμπρακτα την στήριξή σας και να έρθετε φέτος το καλοκαίρι στη Λέσβο. Σας καλώ λοιπόν να έρθετε στη Λέσβο, ένα πανέμορφο και απόλυτα ασφαλές νησί του αιγαίου όπου η ομορφιά του τόπου συναγωνίζεται με την εσωτερική ομορφιά των κατοίκων. Αυτό είναι η επιβράβευση που καθένας από εσάς μπορεί να δώσει στους συμπατριώτες μου που σήκωσαν, χωρίς να λογαριάζουν κανένα κόστος ή όφελος, στις πλάτες τους για λογαριασμό όλης της Ευρώπης μια ανθρωπιστική κρίση” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την κρατική Σουηδική τηλεόραση και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του ιδρύματος. Στα πλαίσια της βράβευσης, ο κ. Γαληνός, μίλησε στο μεγαλύτερο Σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων “TT Swedish news Agency”, στο κρατικό Σουηδικό Ραδιόφωνο, καθώς και σε εκπροσώπους έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, εκδήλωση στη στέγη Ελληνικού πολιτισμού από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, με τη συμμετοχή της Ελληνικής χορωδίας “Ορφέας”, η οποία τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη “ προς τιμή των καλεσμένων μας από την ιδιαίτερη πατρίδα του Νομπελίστα ποιητή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Αποστόλης Παπακώστας.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με εκπροσώπους ταξιδιωτικών πρακτορείων, tour operators και άλλους επαγγελματίες του τουρισμού με την βοήθεια της εμπορικής ακολούθου της Πρεσβείας και του Πρέσβη της Ελλάδος στην Σουηδία, κ. Δημήτριου Τουλούπα.

Μοιράσου το άρθρο!