Πολιτική

29/11/2013 - 15:36

Απόρριψη αδρανών υλικών στο νησί μας. Επιστολή-παρέμβαση Θ. Βαλσαμίδη

Π

ρος: Πρόεδρο  Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος& Υποδομών Βορ. Αιγαίου Αντιπεριφερειάρχη  κ. Νικόλαο Μάρκου

Θέμα: «Ανεξέλεγκτη απόρριψη αδρανών υλικών στα νησιά μας»

κ. Αντιπεριφερειάρχη
Επανέρχομαι στο θέμα της διαχείρισης των αδρανών υλικών στα νησιά μας, δεδομένου ότι το πρόβλημα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μετά το κλείσιμο του συνόλου σχεδόν των Χ.Α.Δ.Α. στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δυστυχώς δεν έχουν ακόμη προχωρήσει τα έργα για την κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής Χ.Υ.Τ. αδρανών υλικών, προκειμένου εκεί να οδηγούνται τα προϊόντα εκσκαφών, μπάζα κλπ, τα οποία δεν μπορούν να οδηγηθούν στους Χ.Υ.Τ.Α.

Έτσι τα αδρανή υλικά οδηγούνται ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές σε κάθε Δημοτική Ενότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το επόμενο διάστημα στα νησιά μας να δημιουργηθούν νέες χωματερές. Ειδικότερα στο νησί της Λέσβου παρατηρείται σήμερα σημαντικότατο πρόβλημα σε πολλές περιοχές από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των αδρανών σε κτήματα, λαγκάδια, χείμαρρους, δάση κλπ, σε κάποιες δε περιοχές το πρόβλημα είναι οξύτατο.   

Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεργασία με τους Δήμους, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προκειμένου να διερευνηθεί η ωριμότητα των μελετών για την κατασκευή Χ.Υ.Τ. αδρανών στα νησιά μας και να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση και υλοποίηση τους.

Το θέμα αυτό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παρακαλώ να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Με τιμή
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Μέλος Π.Ε. Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

(φώτο 1 φράγμα Ερεσού , φώτο 2 Πολιχνίτο)

Μοιράσου το άρθρο!