Πολιτική

13/01/2016 - 18:01

Αποστομωτική απάντηση Δημάρχου Λέσβου στην ντροπιαστική ανακοίνωση του Μολύβου

Αποστομωτική και τεκμηριωμένη απάντηση Δημάρχου Λέσβου στη Συντονιστική Επιτροπή Τουρισμού Πέτρας- Μήθυμνας και  Φορέα Τουρισμού Μολύβου…. Σε αυτούς που σε ανακοίνωσή τους έκαναν Σπιναλόγκα τη Λέσβο.  Σ' αυτή τη μικρή ομάδα επαγγελματιών του Μολύβου που μάλλον δεν μπορεί να δει μερικά μέτρα πέρα από την έδρα των επιχειρήσεών τους.

 

Η απάντηση του Δημάρχου: 

Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,

 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επανέλθω και να απαντήσω στα ζητήματα που εγείρετε στην από 11/01/2016 επιστολή σας σχετικά  με την διαχείριση και την εξεύρεση λύσεων για την προσφυγική κρίση.

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως ο Δήμος Λέσβου, αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια κρίση που δεν επέλεξε και ήταν πέρα από την αρμοδιότητά του, με μόνο γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας και το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρήσαμε να αρθούμε στο ύψος το περιστάσεων και να δράσουμε πάνω από τυπικές αρμοδιότητες και διαδικασίες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια κρίση. Σε αυτή μας την προσπάθεια, επιλέξαμε την ενεργό δράση και την ένταξή μας στο μέρος της λύσης και όχι στην ατελέσφορη αντίδραση, ενώ παράλληλα ξεκινήσαμε ενέργειες για την προστασία όλων των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικότερα για τον τουρισμό.

Με αλλεπάλληλες προσωπικές μου παρεμβάσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, διατηρήθηκε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες σκόπευαν να ακυρώσουν τις προσεγγίσεις τους το προηγούμενο καλοκαίρι. Παράλληλα, ξεκινήσαμε σειρά επαφών με Τουρκικές αρχές και επιχειρηματίες, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας αλλά και νέες προοπτικές για τους Τούρκους επισκέπτες. Καταφέραμε, μάλιστα, σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Κώστα Αστυρακάκη, την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολή, μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων, σύνδεση η οποία ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο φιλοξενήσαμε στη Λέσβο, Τούρκους δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, ενώ παράλληλα, επιδιώξαμε και δρομολογήσαμε να είναι η Μυτιλήνη, ενδιάμεσος σταθμός στην αεροπορική σύνδεση, Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Επίσης, αναγνωρίζοντας εξ’ αρχής, τις διεθνείς συγκυρίες, ανοίξαμε δρόμους στην τεράστια Ρωσική αγορά, και προχωρούμε με γοργά βήματα τις διαδικασίες αδελφοποίησης με την Ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ, φιλοξενώντας, παράλληλα και Ρώσους δημοσιογράφους. Ο Δήμος Λέσβου, είναι ο πρώτος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που έσπευσε να αξιοποιήσει το έτος Ελληνορωσικής Φιλίας, που είναι η χρονιά που διανύουμε, δηλαδή το 2016. Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν πριν ακόμα ενταθούν οι προσφυγικές ροές και τη στιγμή που παράλληλα έπρεπε να διαχειριστούμε με ίδιες δυνάμεις τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα που προέκυπταν από την κρίση. Συνεπώς, αν μη τι άλλο , ο Δήμος Λέσβου επικεντρώθηκε από την αρχή τόσο στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όσο και στην παροχή βοήθειας στους διωκόμενους πρόσφυγες.

Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν αρκεστήκαμε σε αυτές τις δράσεις. Στόχος μας ήταν και είναι να εφαρμόσουμε το όραμά μας για τη Λέσβο της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε την υποβολή της υποψηφιότητάς μας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, για την οποία μέχρι σήμερα θα περίμενε κανείς την έμπρακτη στήριξή σας, όπως έχουν κάνει όλοι οι φορείς, εντός και εκτός νησιού. Παράλληλα, με μια συντονισμένη καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, καταφέραμε να πιέσουμε προς μια Ευρωπαϊκή επέμβαση και να αντιστρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές εντυπώσεις των δημοσιευμάτων από διεθνή ΜΜΕ. Συνεπώς, τα φώτα των ΜΜΕ και των διασημοτήτων που καταγγέλλετε έχουν και θετική επίδραση, την οποία παντελώς αγνοείτε. Όταν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση, όχι μόνο θα αντιστραφεί το κλίμα αλλά θα αποκτήσει και νέα δυναμική η τουριστική κίνηση. Θεωρώ την εξομοίωση της Λέσβου με τη Σπιναλόγκα, τουλάχιστον ατυχή και κατάφορα προσβλητική για όλους. Δεν μπορείτε να συνδέετε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, με ένα νησί έκτασης 0,085 τετρ. χλμ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο. Παράλληλα, συνδέετε τη Λέσβο, με μαύρο χρώμα και θάνατο, όταν εμείς αναδεικνύουμε διεθνώς, την ανθρωπιά και τα υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης των κατοίκων της, όχι, βέβαια σε μαύρο, αλλά σε κατάλευκο φόντο.

Σε ότι αφορά την δράση των Μ.Κ.Ο. και των εθελοντικών οργανώσεων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής: Υπεύθυνο για την πιστοποίηση, καταγραφή και έλεγχο των Μ.Κ.Ο. είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θεωρώ πως δεν υπάρχουν “καλές” και “κακές” Μ.Κ.Ο., αλλά αυτές που κινούνται με βάση τη νομιμότητα και ελέγχονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον συντονισμό, την αποδοτική λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων και τη μείωση των όποιων αρνητικών επιδράσεων. Συμμετέχουμε ανελλιπώς σε εβδομαδιαίες συντονιστικές συναντήσεις, με εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο. και σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, όπου υπάρχει γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία. Σκοπός μας είναι να αξιοποιείται η δράση των Οργανώσεων και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όπως π.χ. στον τομέα της καθαριότητας και αλλού. Θεωρώ αδιανόητο να ασκείτε κριτική στο Δήμο Λέσβου, για τις ενέργειες του όσον αφορά στο προσφυγικό, όταν μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη, αδυνατούν να διαχειρισθούν το πρόβλημα και κλείνουν τα σύνορα τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ολοκληρωμένη και ρεαλιστική, όπως αποδεικνύεται πρόταση του Δήμου Λέσβου, αποτελεί τη βάση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η κριτική αυτή, με τους παραλληλισμούς που χρησιμοποιείτε, όχι μόνο δεν έχει καμία βάση, αλλά και δυσφημεί τον τόπο μας.  

Παράλληλα, έχω παρατηρήσει αναφορές σας, σε «δήθεν αλληλέγγυους» και «δήθεν εθελοντές».  Αν γνωρίζεται κάτι συγκεκριμένο για εθελοντές, ντόπιους και ξένους, πλην αυτών που δραστηριοποιούνται ανιδιοτελώς καθημερινά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αναδεικνύοντας διεθνώς την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που δείχνει αυτός ο τόπος, παρακαλώ να το καταγγείλετε ευθαρσώς και δημόσια. Άραγε, η βράβευση της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», του αείμνηστου Παπά Στρατή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο, όσα αναφέρω παραπάνω; Σε κάθε περίπτωση, όμως, μεμονωμένα περιστατικά, δεν θα μας οδηγήσουν στο να απορρίψουμε την αυθόρμητη και σε πολλές περιπτώσεις συγκινητική προσφορά των ενεργών πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν.

Τέλος, σχετικά με την αναφορά σας σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες και ζητάτε, οφείλετε να γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι αναρμόδιοι για να αποφασίσουν αν σε ιδιωτικούς χώρους, λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες που πρέπει να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται ή όχι από κρατικές υπηρεσίες (αστυνομία, υγειονομικό, εφορία, τμήμα εμπορίου κλπ). Παρόλα αυτά, ευχαρίστως να συζητήσουμε εκτενώς για το θέμα αυτό, αφού έχουμε να πούμε τόσα πολλά. Γνωρίζετε, επίσης ότι ως Δήμος, δεν διστάσαμε αρκετές φορές να καταγγείλουμε αυθαιρεσίες, στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνταγή της επιτυχίας, στη πραγματικά πολύ δύσκολη για τον τόπο μας περίοδο, είναι η κοινή προσπάθεια. Προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να συνταχθούν ανιδιοτελώς και μακριά από σκοπιμότητες, όλοι οι τοπικοί φορείς.

Ο Δήμαρχος Λέσβου

   Σπύρος Γαληνός

 


 

Η αρχική επιστολή: 

ΘΕΜΑ

Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για απαγόρευση οποιονδήποτε εγκαταστάσεων και δομών περίθαλψης και υποδοχής προσφύγων – μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών του νησιού αλλά και πλησίστια σε επιχειρήσεις παντός τύπου του νησιού προπάντων των τουριστικών ζωνών της Λέσβου.

 

 
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Αξιότιμοι ηγέτες του νησιού
 
Ήδη από την αρχή του περσινού καλοκαιριού ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και η συνακόλουθη Συντονιστική Επιτροπή διαχείρισης του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος Μολύβου – Πέτρας που συγκροτήθηκε, έκρουσαν, επανειλημμένως και με ένταση, τον κώδωνα του μεγάλου κινδύνου που οδηγεί στον αφανισμό των τοπικών οικονομιών που σχετίζονται με την τουριστική οικονομία και όχι μόνο. Δηλαδή στον αφανισμό της ζωής μεγάλου μέρους του ντόπιου πληθυσμού.
 
Επ΄αυτού έχει κοινοποιηθεί  στην επιτροπή που συστάθηκε από την Περιφέρεια, τον Δήμο και τον ΕΟΤ για την διαχείριση της κρίσης, στον αρμόδιο Υπουργό και έχει κοινοποιηθεί στον τύπο σχετικό έγγραφο από τον Σεπτέμβριο που περιγράφει αναλυτικά την πτώση του τουρισμού και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει.
 
Αυτή την στιγμή οι προβλέψεις και οι επισημάνσεις έχουν γίνει διαπιστώσεις με τις, σωρηδόν,  ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ που οδηγούν σε μια τουριστική καθίζηση της τάξης του 60 με 70%. Οι επιπτώσεις για  την οικονομία την τοπική, δηλαδή όλου του νησιού, διαγράφονται τραγικές και θα τις βρούμε μπροστά μας όχι μόνο φέτος αλλά για τα επόμενα χρόνια. Το τί σημαίνει αυτό για όλο το φάσμα της τοπικής μας οικονομίας – παραγωγή και διάθεση προϊόντων, εμπόριο, απασχόληση, υπηρεσίες, μεταφορές, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, δημοτικά τέλη κ.λ.π. – μπορεί κανείς να το φανταστεί.
 
Σ΄ αυτή την τραγική συγκυρία το πρόβλημα ΔΕΝ αφορά ΜΟΝΟ τον διωκόμενο πρόσφυγα και μετανάστη.  Αφορά την ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
 
Σ΄ αυτή την τεράστια κρίση που χτύπησε την πόρτα μας, έχει γίνει πλέον σαφές ποιοι νοιάζονται πραγματικά για το σύνολο του τόπου και ποιοι βρήκαν την ευκαιρία για τις «αρπαχτές» της ζωής τους, υπό την λεοντή του ανθρωπισμού. Στην περιοχή του βόρειου τμήματος του νησιού το ζούμε και το πληρώνουμε στο πετσί μας. Και θα το πληρώσουν και οι επόμενες γενιές του τόπου μας.
 
Τα προβλήματα των αλιέων του νησιού από την ρύπανση των βυθών και την καταστροφή των εργαλείων τους, αφού ο βυθός έχει γίνει το νεκροταφείο των σαπιοκάραβων και των μηχανών χτυπούν άλλον ένα κλάδο του νησιού που ούτως ή άλλως συνδέεται και αυτός με την τουριστική οικονομία.
 
Η καταιγιστική ρύπανση του περιβάλλοντος από τα κατάλοιπα των εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων αλλά και την  εγκατάλειψη των πλοιαρίων των διακινητών στις παραλίες και τις ακτές μας δημιουργεί εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή κολύμβηση στη θάλασσα και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξεύρεση απομακρυσμένου σημείου που θα αποτελέσει ένα νεκροταφείο σκαφών μέχρι την ασφαλή διάλυσή τους.
 
Καμιά διασημότητα των «καλών προθέσεων»  και καμιά φωτογράφισή τους στα διεθνή έντυπα και μέσα ΔΕΝ θα νοιαστεί για τον οικονομικό δικό μας θάνατο και το μαράζωμα του νησιού μας, όταν θα σβήσουν τα φώτα του επιδεικτικού ανθρωπισμού και τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ.
 
Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν καταγγελθεί, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, για την ανεξέλεγκτη και καταστροφική δράση ποικίλων ΜΚΟ, Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών κ.ο.κ. που συγκροτήθηκαν ευκαιριακά και, προκλητικά, κερδοσκοπικά αλλά και ομάδων δήθεν φιλάνθρωπων, εθελοντικών ομάδων και διάφορων συλλογικοτήτων που με αφορμή την κρίση έσκασαν μύτη και λυμαίνονται τον τόπο εκτός μετρημένων εξαιρέσεων.
 
Η αρνητική γνωστοποίηση του νησιού μέσω της μεταναστευτικής κρίσης δύσκολα θα αντιστραφεί σε κάτι θετικό. Ότι καταγράφεται με μαύρο χρώμα και θάνατο στον τουριστικό χάρτη πολύ δύσκολα ξαναποκτά ζωντανά χρώματα στο μέλλον. Η Σπιναλόγκα ΔΕΝ θα γίνει ΠΟΤΕ τουριστικός προορισμός παρά τα μυθιστορήματα και τις τηλεοπτικές σειρές!!!
 
Στην σημερινή διεθνή και γειτονική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται – σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας, κρίση στη Β. Αφρική κ.ο.κ. - η Λέσβος θα μπορούσε να έχει ένα τεράστιο μερίδιο αύξησης του τουρισμού της με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη του νησιού και την συνεισφορά στην εθνική οικονομία.  ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν θα συμβεί αυτό.
 
Παρακολουθούμε με προσοχή την προσπάθεια ελέγχου, αυτής της ασυδοσίας που επικρατεί στο νησί, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές και ευχόμαστε να δώσει αποτελέσματα.
 
Παρακολουθούμε επίσης την προσπάθεια περισυλλογής των εγκαταλειμμένων σκαφών στις παραλίες μας και ευχόμαστε να είναι συνεχής ώστε να αποκαθίσταται άμεσα η καταστροφική ρύπανση.
 
Απευθυνόμαστε σε ένα έκαστο από σας με την παράκληση και το αίτημα να συνδράμετε ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν, όσο γίνεται, οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
 
Το κέντρο πρώτης στάσης που ήδη λειτουργεί στα «Μεγάλα Θέρμα» δείχνει τον ορθολογικό τρόπο για την περίθαλψη του πρόσφυγα και μετανάστη που δεν οδηγεί κατ΄ ανάγκη στην απόλυτη καταστροφή των τόπων μας και των ντόπιων κατοίκων. Δείχνει επίσης το δρόμο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεργάζονται πολλές οργανώσεις μαζί (γιατρών, ερυθρού σταυρού, ναυαγοσωστών, ύπατης αρμοστείας κ.λ.π.) προς όφελος όλων. Ήμασταν από τους πρώτους που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις και αγωνίστηκαν γι αυτή την ορθολογική λύση.
 
Με αυτό το παράδειγμα αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όσους, με ειλικρίνεια και σεβασμό στην νομιμότητα, έχουν έρθει να συνδράμουν στην μεταναστευτική κρίση, μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο νησί.
 
Τώρα που βάσει του αποτελέσματος στα «Μεγάλα Θέρμα» και των κέντρων Μόριας και Καρά Τεπέ έχει δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος
                                         
ΖΗΤΟΥΜΕ
Την λήψη απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο,
 
με την οποία θα απαγορεύεται η καθοιονδήποτε τρόπο εγκατάσταση, οποιασδήποτε δομής, περίθαλψης και υποδοχής  προσφύγων – μεταναστών από οποιασδήποτε νομικής μορφής – ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ομάδων ανεξάρτητων εθελοντών κ.ο.κ. και με οποιαδήποτε δικαιολογία εντός των οικιστικών ιστών των πόλεων και χωριών του νησιού προπάντων των τουριστικών περιοχών. Την απαγόρευση επίσης των εγκαταστάσεων αυτών  είτε σε αυθαίρετα παραπήγματά είτε σε ενοικιασμένα ιδιωτικά οικήματα πλησίστια σε τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πανσιόν ενοικιαζόμενα, εστιατόρια, παραλίες κολύμβησης, λιμάνια  κ.λ.π.
 
Την απαγόρευση στις αυθαίρετες καταλήψεις ακτών, παραλιών και άλλων δημόσιων χώρων από διαφόρους επιχειρηματίες και εκμεταλλευτές του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος που κερδοσκοπούν ασύστολα όλο τον τελευταίο καιρό εις βάρος όλων και με απόλυτη περιφρόνηση στον τόπο και τους κατοίκους του και την άμεση διαδικασία διοικητικής αποβολής σε όσους αυτή την στιγμή παραμένουν σε αυτούς τους χώρους.
 
Την άμεση παρέμβαση στους αρμόδιους φορείς ( λιμεναρχείο κλπ) και την λήψη απόφασης για άμεσες ενέργειες και την απαγόρευση εγκατάλειψης των διαφόρων πλοιαρίων, βαρκών, κ.λ.π. που ρυμουλκούνται και εγκαταλείπονται στις παραλίες και στις ακτές του νησιού ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα ασφαλούς κολύμβησης.
 
Η διάσωση του μεγάλου οικονομικού πνεύμονα του τόπου που είναι ο τουρισμός βρίσκεται στα χέρια σας, ώστε να διασωθεί το μέλλον του νησιού όταν θα τελειώσει, σύντομα ελπίζουμε, η μεταναστευτική κρίση.
 
Όταν οι πάσης φύσεως ΜΚΟ θα φύγουν, κάτι πρέπει να έχει μείνει στον τόπο εκτός από τις αρπαχτές των επιτηδείων και τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.
 
Με εκτίμηση
Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών – Δημοτών Μολύβου – Πέτρας

 

Φορέας Τουρισμού Μολύβου

Μοιράσου το άρθρο!