Πολιτική

10/07/2014 - 16:24

Αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου ζητάει ο Π. Βογιατζής

Κ

ατεπείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη, και προς τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ. Βασίλειο Έξαρχο, έστειλε σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και αγρότες της Λέσβου εξαιτίας του φαινομένου της καρπόπτωσης του ελαιοκάρπου που οφείλεται κατά την εκτίμηση των γεωπόνων στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, και πιο συγκεκριμένα στις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησε η απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

Σχετικά με τους αγρότες, ο Βουλευτής συνυπέγραψε και Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, με θέμα τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών και το χαρακτηρισμό της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής. Τη συγκεκριμένη Ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται, συνυπογράφουν συνολικά 31 Βουλευτές.


Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή.

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

 

 

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

κ. Γεώργιο Καρασμάνη

 

Κοιν.:

Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α.

κ. Βασίλειο Έξαρχο

 

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2014

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες και την τοπική κοινωνία της Λέσβου και αφορά στην καρπόπτωση του ελαιοκάρπου, με αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες σε καρπό που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 60% της παραγωγής.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει πλήξει τους αγρότες και ελαιοπαραγωγούς σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου, και το οποίο κατά την εκτίμηση των γεωπόνων οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, και πιο συγκεκριμένα στις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησε η απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

Το αποτέλεσμα είναι οι αγρότες του νησιού να βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ζημίες στην παραγωγή τους, κάτι που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Το πρόβλημα συνεπώς είναι σοβαρό και για το λόγο αυτό, θα παρακαλούσα να μεριμνήσετε ώστε να προβλεφθούν και να τεθούν σε ισχύ άμεσα ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους πληγέντες αγρότες της Λέσβου, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τις περσινές καταστροφές εξαιτίας του δάκου, βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το εισόδημά τους να ζημιώνεται.

 

Με τιμή,

 

Παύλος Βογιατζής

Βουλευτής Ν. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!