Πολιτική

11/01/2021 - 19:53

Άρον άρον να επιβάλουν αυξήσεις νερού στα χωριά της Λέσβου - Παρέμβαση από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Άρον άρον εν μέσω πανδημίας, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων των χωριών και της πόλης επιδιώκουν οι δημοτικές αρχές του νησιού μας να … περάσουν με το «καλή χρονιά» και την απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ για τις αυξήσεις του νερού.

Φαίνεται πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας είναι σημείο … σύγκλισης για τις δυο δημοτικές αρχές, τόσο μεταξύ τους όσο και με την «αντιπολίτευση». Αυτό αποδεικνύει η υπερψήφιση του θέματος με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία τόσο στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ όσο και στο συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπου μάλιστα η συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα έγινε για ακόμα μια φορά «δια περιφοράς».

Μπορεί αναλυτική ενημέρωση για την πορεία και την κατάσταση της ΔΕΥΑΛ να μην έχει γίνει στα δυο δημοτικά συμβούλια, τούτα όμως είναι που καλούνται να συναινέσουν στο νέο χαράτσωμα στα πλαίσια της πολιτικής που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα.

Με το πρόσχημα της «δίκαιης» μεταχείρισης αναδιανέμουν τα βάρη ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα της μιας περιοχής με της άλλης, επιφέροντας συνολικά επιβάρυνση όλων των κατοίκων του νησιού, του λεσβιακού λαού, αφού η δήθεν ίση μεταχείριση γίνεται όχι με μείωση των τιμών αλλά με αύξηση των τιμών, προς τα πάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση των κυβικών της πάγιας χρέωσης.

Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι του νησιού μας είναι εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά. Είναι αδύνατον να επωμιστούμε κι άλλα βάρη.

Διεκδικούμε:

  • Μείωση της τιμής, φθηνό, ποιοτικό νερό για όλους.
  • Απαλλαγή από τα τέλη σε όλους τους ανέργους και όσους επλήγησαν από την πανδημία για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
  • Οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε καμιά περίπτωση να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτήν την πολιτική έχουμε ανάγκη.
  • Νερό δημόσιο κοινωνικό φυσικό αγαθό, απαλλαγμένο από την εμπορική χρήση του.
  • Καμία διακοπή νερού στα φτωχά νοικοκυριά.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να ανακαλέσει εδώ και τώρα αυτή την απόφαση που έχει τη σύμφωνη γνώμη των δυο δημοτικών αρχών και των συνοδοιπόρων τους.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου 

και για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Συκάς Γιάννης

Σαλταμάρας Γιώργος

Κλιομιδιώτης Θέμης

Μαργαρίτης Χαράλαμπος

Πανταχός Αντώνης

Βαξεβάνης Σταύρος

Τσιριγώτη Νίκη

Κόμβος Στρατής

Βαλάκος Παναγιώτης

Μοιράσου το άρθρο!