|

«Αθωράκιστη η Καλλονή – Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι στο 100%»

φωτο από την τελευταία καταστροφή.... φωτο kalloninews.gr / Θεόφιλος Μυζίκας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Σε μια περιοχή που έχει μάθει να μετρά ζημιές αντί για λύσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σήκωσε τον τόνο στο Κοινοβούλιο, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις νέες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες της 10ης και 11ης Νοεμβρίου στην Καλλονή.

Η εικόνα που περιγράφεται στο κείμενο είναι γνώριμη και επαναλαμβανόμενη: χωριά βυθισμένα στη λάσπη, νοικοκυριά κατεστραμμένα, επαγγελματίες σε απόγνωση, αγροτικές υποδομές γονατισμένες – και ένας κρατικός μηχανισμός που, όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, «απλώς παρακολουθεί το έργο σαν θεατής».

«Αθωράκιστη η Καλλονή» – Η καταγγελία χωρίς περιστροφές

Το κόμμα δεν μιλά με υπαινιγμούς:
Αντιπλημμυρικά έργα; Ανύπαρκτα.
Δασοτεχνικές παρεμβάσεις; Μηδέν.
Καθαρισμοί χειμάρρων; Ελλιπείς.

Και το αποτέλεσμα; Οι χείμαρροι Τσικνιάς και Αχερώνας υπερχείλισαν ξανά, διαλύοντας περιφράξεις, παρασύροντας αγροτικούς δρόμους, προκαλώντας ζημιές ακόμη και στο ιστορικό γεφύρι της Κρεμαστής.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και η πλήρης απουσία υποστήριξης προς τους κατοίκους τις πρώτες κρίσιμες ώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής πλημμύρισε και έμεινε κλειστό ημέρες, με γονείς και εκπαιδευτικούς να καθαρίζουν μόνοι τους λύματα και λάσπες.

Κόκκινο πανί το «πινγκ-πονγκ» ευθυνών

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «προσβλητικό πινγκ-πονγκ ευθυνών» ανάμεσα σε κυβέρνηση, Δήμο Δυτικής Λέσβου και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Μια αντιπαράθεση που, όπως σημειώνει, δεν φέρνει λύσεις, αλλά μεταθέτει έργα και υποχρεώσεις… στο μέλλον.

Κρίσιμο σημείο της παρέμβασης: η υπενθύμιση ότι ακόμη και οι πλημμυροπαθείς του 2016 δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ. Οι τωρινές καταστροφές, λοιπόν, έρχονται να πατήσουν πάνω σε παλιές, ανοιχτές πληγές.

«Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100%»

Η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Άμεση πλήρη αποκατάσταση ζημιών σε Σκάλα Καλλονής, Καλλονή, Κάπη, Κλειώ, Πελόπη
  • Αποζημίωση των κατοίκων και επαγγελματιών στο 100%
  • Ριζική αντιπλημμυρική θωράκιση σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής της Καλλονής
  • Συνολική διευθέτηση των χειμάρρων με επιστημονικό σχεδιασμό και δασοτεχνικά έργα

Το μήνυμα είναι σαφές: “όχι άλλα ημίμετρα, όχι άλλες υποσχέσεις που δεν γίνονται πράξη”.

Η πολιτική διάσταση: το διαχρονικό κενό

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ ρίχνει την ευθύνη όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες. Όπως σημειώνεται, η πολιτική «κόστους – οφέλους» δεν επιτρέπει ολοκληρωμένα έργα πρόληψης, αλλά περιορίζεται σε μπαλώματα μετά από κάθε πλημμύρα.

Για τους κατοίκους της Καλλονής, αυτό σημαίνει ότι ζουν σε μόνιμη ανασφάλεια. Για την πολιτεία, σημαίνει ότι οι φυσικές καταστροφές γίνονται συνήθεια – και η απώλεια περιουσιών απλός αριθμός στα χαρτιά.

 

Αυτό που απομένει τώρα είναι η απάντηση του Υπουργείου:
Θα υπάρξει επιτέλους σχέδιο; Ή θα ξαναδούμε το ίδιο έργο στο επόμενο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας;

Οι κάτοικοι της Καλλονής ξέρουν την απάντηση. Περιμένουν όμως – για πρώτη φορά μετά από χρόνια – να ακούσουν κάτι διαφορετικό.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις