Πολιτική

05/08/2019 - 06:33

Αυτά είναι τα 14 μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικογένειας

Κ. Μητσοτάκης: Το δημογραφικό είναι ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα

Δεκατέσσερα νέα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού με τους αρμόδιους του υπουργείου Εργασίας να μελετούν την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής με κίνητρα που θα θεσμοθετηθούν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews η κυβέρνηση προγραμματίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα.
  2. Δεν θα καταργηθεί κανένα από τα υπάρχοντα επιδόματα, αλλά θα ενισχυθεί.
  3. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
  4. Χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες.
  5. Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.
  6. Κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να δοθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.
  7. Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.
  8. Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έπειτα από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή τη βοήθεια ηλικιωμένων.
  9. Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.
  10. Καθώς ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και για τις επιλογές που έχει μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή διακοπή της για όλες τις γυναίκες.
  11. Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων.
  12. Επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.
  13. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εξασφαλίσει 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος τοκετού 2.000 ευρώ σε περίπου 90.000 ζευγάρια από τον Ιανουάριο του 2020, με εξαίρεση εκείνα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
  14. Με νομοθετική παρέμβαση, θα επεκταθεί από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό η προστασία από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες και θα καθιερωθούν η τηλε-εργασία και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συνδέεται με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ότι το δημογραφικό είναι ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα.

Μοιράσου το άρθρο!