Πολιτική

09/01/2023 - 17:27

Αυτή η καθυστέρηση στην Αγιάσο μπορεί να αποβεί μοιραία... Υπάρχουν ευθύνες!

Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάσου

Υπάρχουν ευθύνες

Στις 26 Σεπτεμβρίου το 2022, κάτοικος της Αγιάσου απευθύνθηκε προς τη Κοινότητα Αγιάσου και το Δήμο Μυτιλήνης για επικινδυνότητα της καμινάδας του Δημοτικού Ελαιοτριβείου, για την οικία του και τους διερχόμενους.

Καταρχήν έχουμε να παρατηρήσουμε ότι εκ μέρους της προέδρου της Κοινότητας Αγιάσου ουδεμία ενημέρωση υπήρξε προς τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Μας απέκρυψε το αίτημα του δημότη για άμεση επέμβαση, πράττοντας με τη συνήθη τακτική της που εφαρμόζει εδώ και 3,5 χρόνια, δηλαδή να μην ενημερώνει κανέναν για τα προβλήματα της Κοινότητας, και ενεργεί αυτόβουλα και προσωπικά, βάζοντας δικές της προτεραιότητες αυθαίρετα.

Η υποβάθμιση της λειτουργείας  του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγιάσου είναι δεδομένη και πολιτικά επικίνδυνη.

 Όταν το πληροφορηθήκαμε τυχαία μετά από μήνες, σε τρείς συνεχόμενες συνεδριάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγιάσου, η ΛΑ.ΣΥ, ζήτησε να μπει το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικής με το πρόβλημα της επικινδυνότητας  και η πρόεδρος το απέρριπτε συνεχώς.  Η ΛΑ.ΣΥ απείχε και από τα τρία αυτά Κοινοτικά Συμβούλια ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιτέλους η πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι η Κοινότητα δεν είναι «λουκουματζίδικο» και η ενημέρωση του Κοινοτικού Συμβουλίου και οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι στις υποχρεώσεις της που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι κομμάτια της καμινάδας του Δημοτικού Ελαιοτριβείου, ύψους 30μ. αποκολλώνται και πέφτουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή συνανθρώπων μας, σπιτιών και διερχομένων αυτοκινήτων. 

Η καμινάδα και με γυμνό μάτι φαίνεται ότι έχει πάρει επικίνδυνη κλίση. Μετά την προσφυγή στον αρμόδιο εισαγγελέα από θιγόμενο δημότη και την επέμβασή του, όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν (μετά από 4 μήνες). Τώρα «πλαλίτι γ΄των» (τρεχάτε γείτονες…)

Άρχισαν το Δεκέμβρη (!!!) επιστάμενές αυτοψίες, και με γερανοφόρο όχημα για τη διαπίστωση του μεγέθους τις επικινδυνότητας απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συγχρόνως άρχισε και μια ανταλλαγή και αποστολή εγγράφων μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Εφορίας Νεότερων Μνημείων.

Εμείς διαπιστώνουμε, 1ον  όλα γίνονται μετά από μεγάλη καθυστέρηση και 2ον  όλα έχουν μείνει σε επίπεδο ανταλλαγής εγγράφων, για να αποτινάξει ο καθείς υπεύθυνος φορέας, από πάνω του την ευθύνη. 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης στις 3/1/2023 έλαβε απόφαση λόγω του κατεπείγοντος να εγκριθεί κονδύλι 35.000 ευρώ και ανάθεση σε φορέα παρακάμπτοντάς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έχουμε την εντύπωση ότι μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει όλες τις αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών εφόσον δεν υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ακυρώνει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο σεισμός του Σαββάτου 7-1-2023 σίγουρα θα επιδείνωσε το πρόβλημα της πτώσεις των τούβλων, και ο κίνδυνος έγινε πολύ μεγαλύτερος. Οι προσεχείς ημέρες είναι πολύ κρίσιμες. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι απευχόμαστε όλοι να μην υπάρξει κακή εξέλιξη. Επειδή όμως με ευχές , δεν αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι, καλούμε τη Δημοτική Αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δράσουν κατεπειγόντως.

Η απαράδεκτη καθυστέρηση μηνών, τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα και δείχνει επικίνδυνη, αμέλεια και προχειρότητα. 

Οι μετασεισμοί και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται μπορεί να αποβούν μοιραία, εξαιτίας της ανευθυνότητας της Προέδρου της Κοινότητας Αγιάσου και του Δήμου Μυτιλήνης. Ευθύνες υπάρχουν και θα ζητηθεί να απολογηθούν οι παραπάνω στους Δημότες της Αγιάσου.

Μοιράσου το άρθρο!