Πολιτική

18/05/2023 - 16:19

Aύξηση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες αναφέρει ο Κατρούγκαλος

Μετά τον σάλο, ο Κατρούγκαλος αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

up date

Μετά τον σάλο, ο Κατρούγκαλος αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

  H ανάρτησή του:

Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.

 

-----

αρχική δημοσίευση: 

Τι είπε  ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο  Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Blue Sky, δήλωσε πως «η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».

Σε ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, που ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ίδιος απάντησε «ναι» και εξήγησε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζόμενους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (...). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (...). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών».

 

Αντιδράσεις από το ΚΚΕ

«Οι δηλώσεις του "ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου" που η νομοθεσία του αποτέλεσε το "κερασάκι στην τούρτα" διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, αποτελούν πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό συνταξιούχο. Πρόκληση αποτελεί και η στάση της ΝΔ, που εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Αποτελεί μια κραυγαλέα απόδειξη αυτού που υποστηρίζει το ΚΚΕ ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Όλες οι κυβερνήσεις αποδείχθηκαν συνεταιράκια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης: τσάκισαν τις συντάξεις οδηγώντας ακόμα και σε μειώσεις 30-40%, εξανέμισαν την προβλεπόμενη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομιμοποίησαν την κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:

«Η άμεση απαίτηση όλων των επαγγελματιών, όλων των συνταξιούχων είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να δοθούν εδώ και τώρα γενναίες αυξήσεις, για αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτό το αίτημα στηρίζει σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ. Οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη: ούτε αυξήσεις στις εισφορές χωρίς αντίκρισμα, ούτε τις σημερινές συντάξεις πείνας.

 

Αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία 

Κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στρέφεται ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. «Αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος το είπε ξεκάθαρα: εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν κάθε χρόνο το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους ως εισφορά στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή θα επαναφέρουν όλες εκείνες τις διατάξεις που διέλυσαν σκόπιμα τόσο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όσο και τη μεσαία τάξη και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης την Πέμπτη (18/5).

«Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι την ασφαλιστική τους κατηγορία και τις εισφορές που θα καταβάλλουν»

«Εφαρμόζοντας όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες το 2019, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι την ασφαλιστική τους κατηγορία και, αντίστοιχα, τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτόν, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εισφορές τους να μειώνονται κατά ποσοστό άνω του 35%.

Αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. Είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνογνωσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, οι πολίτες πλέον ξέρουν, την Κυριακή με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιλέξουν να συνεχίσουμε σταθερά και τολμηρά, μπροστά» επεσήμανε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Μοιράσου το άρθρο!