Πολιτική

06/04/2021 - 08:50

Βελτίωση οδικού άξονα Θερμής – Μανταμάδου. Επιστολή Θ. Βαλσαμίδη

Επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου Θ. Βαλσαμίδη προς τον Περιφερειάρχη σχετικά με την βελτίωση της επαρχιακής οδού Θερμής - Μανταμάδου, με την οποία ζητά να προχωρήσει η μελέτη προκειμένου το έργο να είναι ώριμο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Προς: Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου  κ. Κώστα Μουτζούρη

 Βελτίωση οδικού άξονα Θερμής – Μανταμάδου

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Ο οδικός άξονας Θερμής – Μανταμάδου αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα της ανατολικής Λέσβου, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη κυκλοφορία, λόγω και του Ιερού Προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας της υφιστάμενης οδού που είχε συσσωρευμένα προβλήματα, προγραμματίσαμε το 2017 ένα έργο συντήρησης της οδού το οποίο για το οδικό τμήμα από Θερμή έως την περιοχή της Πεδής υλοποιήθηκε το 2019, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα από Πεδή έως Μανταμάδο δημοπρατήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019  και θα ξεκινήσει να υλοποιείται το προσεχές διάστημα.

 Προκειμένου όμως να μπορέσει επιτέλους να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας,  εξασφαλίσαμε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το ποσό των 550.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης. Σημειώνω δε, ότι μελέτη για την βελτίωση της εν λόγω επαρχιακής οδού είχε ανατεθεί και κατά το παρελθόν (2001) από την τ. κρατική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία περιελάμβανε την βελτίωση τμημάτων σε μήκος περίπου 26 χιλιομέτρων, καθώς και την κατασκευή νέων οδικών τμημάτων όπως είναι η Παράκαμψης της Θερμής και η Παράκαμψη των Μιστεγνών, η οποία όμως σταμάτησε στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Συνεπώς, στοιχεία της εν λόγω μελέτης πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθούν.

 Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου το σημαντικό αυτό έργο της βελτίωσης της επαρχιακής οδού Θερμής - Μανταμάδου να είναι ώριμο και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027, παρακαλώ όπως προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση της μελέτης.

 

Με τιμή

 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!