Πολιτική

07/12/2019 - 11:13

Βρίσα 2,5 χρόνια μετά.... Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Βρίσας κατέθεσε στις 6 Δεκέμβρη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς. Η ερώτηση ήλθε μετά από ανάλογο αίτημα μόνιμων κατοίκων της Βρίσας, αλλά και μελών του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας και συνυπογράφεται από 15 ακόμη Βουλευτές του κόμματος. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στη Βουλή πριν λίγες μέρες και νομοσχέδιο για την δημιουργία Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, που έχει συνυπογράψει ο Γιάννης Μπουρνούς. Με την ερώτηση καλείται ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών να απαντήσει πώς προτίθεται να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των σεισμοπαθών και πότε θα ορίσει νέο συντονιστή.

Με τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ της 12ης Ιουνίου 2017, αρκετοί οικισμοί στη Λέσβο υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Κυρίως το χωριό Βρίσα στα νότια της Λέσβου, όπου το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών του οικισμού (το 80%) καταστράφηκε ή υπέστη σοβαρές ζημιές. Σε ένα χωριό 800 κατοίκων, 268 οικήματα κρίθηκαν κατεδαφιστέα και άλλα 260 έπρεπε να επισκευαστούν για να είναι ασφαλή. Το κράτος χρηματοδοτεί την ανέγερση νέων κατοικιών σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από άτοκο τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 

Ωστόσο, 2,5 χρόνια μετά τον σεισμό και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των φορέων των κατοίκων αλλά και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, οι κατεδαφίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί (εκκρεμούν οι κατεδαφίσεις 60 κατοικιών), μόλις 10 οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί για ανέγερση νέων κατοικιών και μόλις δύο νέες κατοικίες έχουν ανεγερθεί. Και όσον αφορά τις κατοικίες προς επισκευή, σε ελάχιστες από αυτές έχει ολοκληρωθεί η επισκευή τους, ώστε να καταστούν εκ νέου κατοικήσιμες. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ενοικιάζει σπίτια σε γειτονικούς οικισμούς και ενώ το ενοίκιο χρηματοδοτείται από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, οι σχετικές πληρωμές καθυστερούν για μήνες. 

Η γραφειοκρατία, οι συναρμοδιότητες διαφορετικών υπουργείων, η προβληματική λειτουργία της αρμόδιας Πολεοδομίας (με τη διάσπαση του δήμου Λέσβου διασπάστηκε και η Υπηρεσία Δόμησης) και του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου, αλλά κυρίως η ανεπαρκής στελέχωση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφής (ΔΑΕΦΚ), είναι βασικός λόγος των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των φακέλων και την έγκριση των αιτήσεων για άδειες επισκευής ή ανοικοδόμησης. Μάλιστα, η απόσταση του χωριού από την έδρα των αρμόδιων υπηρεσιών στην Καλλονή ή στη Μυτιλήνη είναι μεγάλη και χωρίς πρόσφορη συγκοινωνία, τη στιγμή που οι σεισμόπληκτοι απαιτείται να πηγαινοέρχονται συχνότατα στις υπηρεσίες. 

Αντιλαμβάνεται κανείς πως για την αντιμετώπιση ενός τόσο πολύπλοκου προβλήματος απαιτείται επαγρύπνηση της πολιτικής ηγεσίας, πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς και ο διορισμός ενός συντονιστή που να έχει έδρα στη Μυτιλήνη και να μπορεί να επιλαμβάνεται όλων των πτυχών του προβλήματος. Από την παραίτηση του αρμόδιου συντονιστή που είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία δεκάδες προβλήματα που είχαν ανακύψει, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε διορισμό αντικαταστάτη του ή, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάτι σχετικό. 

    

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης των υποθέσεων των σεισμοπαθών της Λέσβου;

2) α) Έγινε διορισμός συντονιστή και αν ναι, πότε αυτός θα αναλάβει καθήκοντα β) Πώς εξασφαλίζεται η παρουσία του στη Λέσβο και η επί τόπου βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς;

 

-----

Διαβάστε επίσης :

Πάνω στα ερείπια της Βρίσας... Ο Βασίλης και ο Γιάννης!

Μοιράσου το άρθρο!