Πολιτική

26/10/2011 - 18:46

up date Να γιατί "βουλιάζουν" τα χωριά της Λέσβου - Βαριές οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής

Σήμερα το Lesvosnews.net  σας αποκαλύπτει έναν ακόμη λόγο για τον  οποίο «βουλιάζουν» τα χωριά της Λέσβου. Δεν φταίει μόνο ο «Καλλικράτης». Βαρύτατες ευθύνες έχει και η Δημοτική Αρχή που δεν εφαρμόζει τον «Καλλικράτη».

Το Υπουργείο Εσωτερικών βλέποντας τα προβλήματα που  θα υπάρξουν από τη λειτουργία του Καλλικράτη για τις τοπικές και δημοτικές ενότητες  θέσπισε την πάγια προκαταβολή . Τι είναι όμως η πάγια προκαταβολή; Σύμφωνα με την αριθμ. 74449/29-12-2010 (ΦΕΚ 2044/30-12-10) τεύχος Β, απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζεται η διαδικασία πληρωμών μέσω της πάγιας προκαταβολής για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, σε βάρος σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού κάθε Δήμου. Με την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος 3852/2010 στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, για την άμεση αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών ή κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων. Το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα ανάλογα με τον πληθυσμό της ανέρχεται σε: 1000 € για τις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού και 2000 € για τις Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους. Υπόλογοι για τη διαχείριση των αναλογούντων ποσών πάγιας προκαταβολής ορίζονται οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων. Οι υπόλογοι διενεργούν τις εκάστοτε πληρωμές χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του Δημάρχου.

--------------------------------------

(Δείτε την απόφαση  του Υπουργείου Εσωτερικών για την πάγια προκαταβολή αρχείο pdf   : pagia_ )

(Δείτε το Υπόδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την χορήγηση της πάγιας - αρχείο word: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΓΙΑ)

--------------------------------------

Στη Λέσβο όμως όλα αυτά δεν εφαρμόζονται!!!! Σε όλη την Ελλάδα οι Δήμαρχοι ενημερώνουν τους Προέδρους τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων για τη διαδικασία της πάγιας προκαταβολής. Στη Λέσβο είμαστε ακόμη στα μαύρα μεσάνυχτα ….

Προσέξτε τώρα τη σημαντική λεπτομέρεια. Η πάγια προκαταβολή έχει χορηγηθεί σε όλους τους Δήμους. Ο Δήμος Λέσβου όμως έχει επιλέξει να μην κατανέμει την πάγια προκαταβολή στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες!!!

Αυτή τη φορά το κλασικό επιχείρημα του Δημάρχου ότι δεν έχουμε λεφτά δεν μπορεί να σταθεί. Δεν μπορεί η πάγια προκαταβολή να χρησιμοποιείται για χρέη του πρώην Δήμου Μυτιλήνης ή για άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις και να αφήνουμε τα χωριά να βουλιάζουν. Ας  δούμε δύο παραδείγματα. Το Δήμο Ρόδου και το Δήμο Δοξάτου. Ο Δήμος Ρόδου έχει χρέη μεγαλύτερα από το Δήμο Λέσβου.  Τα χρέη είναι της τάξης των 59.145.936 ευρώ και 56.069.215 ευρώ σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ενώ στο Δήμο Λέσβου 6.621.723 ευρώ και 14.555.713 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις. Ο Δήμος Ρόδου όμως εφάρμοσε τις διατάξεις του Υπουργείου παρόλα τα χρέη του  και έδωσε την πάγια προκαταβολή  στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες . Το ίδιο και ο Δήμος Δοξάτου. Και όλα αυτά πριν 5 μήνες.... από το Μάιο ...

(Βλέπε σχετικό δημοσίευμα εφημερίδα Ροδιακή με ημερομηνία 23-5-2011- κλικ εδώ )

(Βλέπε επίσης και απόφαση Δήμου Δοξάτου με ημερομηνία 13/5/2011 - κλικ εδώ )

Και αυτά ήταν μόνο δύο παραδείγματα που βρήκαμε μετά από μια σύντομη  έρευνα.

Στη Λέσβο η πάγια προκαταβολή έχει "ξεχαστεί" με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Αποτέλεσμα τα χωριά να μην έχουν καθόλου πόρους. Δεν έχουν ούτε να αλλάξουν μια λάμπα , ούτε μια σακούλα σκουπιδιών να μαζέψουν τα σκουπίδια από τα κοινοτικά γραφεία ή τις παιδικές χαρές. Οι Πρόεδροι κάνουν ότι μπορούν και αναγκάζονται να γίνονται ζητιάνοι!!!

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ελπίζουμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , έστω της αντιπολίτευσης ,  να απαιτήσουν να εφαρμοστεί η πάγια προκαταβολή. Επίσης επιβάλλεται να ενημερωθούν άμεσα οι Πρόεδροι όλων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.

Ο Καλλικράτης μπορεί να είναι προβληματικός αλλά η Δημοτική αρχή με τη στάση της έχει επιλέξει να τον κάνει ακόμη πιο προβληματικό!!!!   Τυχαίο; 

up date Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας μας θύμισε ένα δημοσίευμα του "ΕΜΠΡΟΣ" με ημερομηνία 21-6-2011 όπου γινόταν λόγος ότι οι Τοπικές κοινότητες θα πάρουν τα χρήματα με 6μηνη καθυστέρηση.... Τώρα είμαστε πλέον στην 10μηνη καθυστέρηση.... !!!!!  Να χαιρόμαστε λοιπόν την Δημοτική Αρχή που φροντίζει ώστε ο Καλλικράτης να γίνει Κακοκράτης ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ!!!!   Το δημοσίευμα έγραφε:
200.000 ευρώ στα χωριά
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα 21/06/2011
Με εξάμηνη καθυστέρηση, οι πρόεδροι των χωριών της Λέσβου θα πάρουν την προβλεπόμενη απ’ τον «Καλλικράτη» πάγια προκαταβολή για τις μικρές ανάγκες των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του νησιού, ενώ με την έγκριση του προϋπολογισμού προβλέπεται να ξεκινήσει και η καταβολή των αποζημιώσεών τους.
Περίπου 200.000 ευρώ μοιράζονται τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οι 73 δημοτικές και τοπικές κοινότητες της Λέσβου, αφού με την έναρξη εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε κάθε κοινότητα η πάγια προκαταβολή, όπως και οι αποζημιώσεις των προέδρων και των μελών των τοπικών συμβουλίων για τις συνεδριάσεις στις οποίες έχουν μετάσχει.
-------------------------------------------------

Μοιράσου το άρθρο!