Πολιτική

11/11/2011 - 08:51

up date O ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ στη Μυτιλήνης - Φωτογραφίες από τη Μαρία Βαρούτη

Από τις αρχές Οκτωβρίου ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ξεκίνησε για ένα πρωτότυπο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα ώστε να ενώσει τους φίλους του αυθεντικού ελληνικού καφέ. Η ΠΑΠΑΓΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗΣ συνεχίζεται και σήμερα ο Παπαγάλος αναμένεται να φτάσει στα νησιά του Αιγαίου!

Τρεις φίλοι της περιοχής θα τον υποδεχτούν, θα του δείξουν τα καλύτερα σημεία του τόπου τους και θα μοιραστούν μαζί του τα δικά τους μυστικά για τον αυθεντικό ελληνικό καφέ. Η Μαρία Βαρούτη από τη Μυτιλήνη, η Πόπη Τσίκκη από την Κω και η Σωτηρία Ταϊφάκου από τη Ρόδο θα φιλοξενήσουν διαδοχικά σήμερα τον παπαγάλο και θα φροντίσουν να κάνουν την παραμονή του στα νησιά του Αιγαίου αξέχαστη! Κάθε σταθμός του Παπαγάλου θα «ανεβαίνει» στη σελίδα του καφέ «ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ» στο Facebook (www.facebook.com/ LoumidisPapagalos)

Οι τρεις οικοδέσποινες του Αιγαίου θα διεκδικήσουν την ψήφο της καλύτερης φιλοξενίας του Παπαγάλου από 23 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου με ψηφοφορία που θα γίνει στη σελίδα www.facebook.com/ LoumidisPapagalos για την ανάδειξη του νικητή της ψηφοφορίας. Εκτός από τον μεγάλο νικητή, μεγάλα δώρα θα κερδίσουν και οι φίλοι της σελίδας που θα ψηφίσουν σε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Οι οικοδέσποινες του Αιγαίου έχουν ανάγκη τη στήριξη του κόσμου των περιοχών τους. Γι αυτό το λόγο καλούν όλους τους φίλους του καφέ ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ να παρακολουθούν καθημερινά το ταξίδι της ΠΑΠΑΓΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ ΛΟΥΜΙΔΗΣ για να δουν μαζί του την όμορφη πλευρά του Αιγαίου.

Οι οικοδεσπότες του Παπαγάλου δήλωσαν:

η Πόπη Τσίκκη από την Κω: «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα φιλοξενήσω τον Παπαγάλο. Σίγουρα θα περάσει περίφημα στην Κω και θα απολαύσουμε μαζί τον αυθεντικό ελληνικό καφέ».

η Σωτηρία Ταϊφάκου από τη Ρόδο: «Θα περάσουμε υπέροχα με τον Παπαγάλο. Πρόκειται για μια πραγματικά τέλεια εμπειρία που θα προβάλει ιδιαίτερα το νησί μας»!

Η Μαρία Βαρούτη από τη Μυτιλήνη: «Η ΠΑΠΑΓΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗΣ πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη ιδέα. Είμαι ενθουσιασμένη που θα φιλοξενήσω στα μέρη μας τον Παπαγάλο. Θα τον ξεναγήσω με τον καλύτερο

και για τις  φωτογραφίες της αναφέρει:

Το «Πανελλήνιον», ένα από τα ιστορικά καφενεία της Μυτιλήνης, μαζί με το διπλανό του «Κρυστάλ», άνοιξε στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν η ζωή της πόλης μεταφέρθηκε στο νέο για την εποχή κέντρο γύρω από τον επιβλητικό Άγιο Θεράποντα και το σχολικό συγκρότημα. Σηματοδότησε την ανάπτυξη της αστικής τάξης της Μυτιλήνης, το πέρασμα της εξουσίας από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Έλληνες, μάρτυρας πολιτικών και παραπολιτικών συναντήσεων αλλά και των μαζώξεων των διανοουμένων της πόλης, των «ιερών τεράτων» της γενιάς του '30, της Λεσβιακής Άνοιξης. Μετά από αρκετά χρόνια που έμεινε κλειστό ανακαινίστηκε πρόσφατα και επαναλειτουργεί ,ενώ στον εσωτερικό διάκοσμο κυριαρχούν φωτογραφίες της εποχής που πρωτοάνοιξε.

-------------------------------------------

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 8ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912 Το φθινόπωρο του 1912 έφερε στη Λέσβο την άνοιξη. Έβλεπαν οι χριστιανοί ότι η μεγάλη στιγμή για την απελευθέρωση πλησιάζει. Πίστευαν στον καινούργιο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον άνθρωπο που ήταν γιομάτος φως κι αξιοσύνη, ότι θα έκανε πραγματικότητα τον πόθο των Λεσβίων, για τη λύτρωσή τους από τη βάρβαρη τουρκική κατοχή. Έτσι κάθε χρόνο γιορτάζουμε την απελευθέρωση του νησιού μας με πλήθος μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης

------------------------------------------

Κάθε φορά που κατεβαίνω στην προκυμαία και αντικρίζω τον τρούλο του Αγίου Θεράποντα ,χαίρομαι που ζω σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, και απολαμβάνω την βόλτα μου. ------------------------------------ Το νησί της Λέσβου έχει ιδιαίτερη παράδοση στο ούζο, το οποίο μάλιστα είναι ξακουστό σε όλη την Ελλάδα σαν Ούζο Μυτιλήνης. Αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό στο "Λεσβιακό Τραπέζι" με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη ζήτηση καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, η οποία τριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης του νησιού. Η ιστορία του μυτιληνιού ούζου "ΚΕΦΙ" ξεκινά πριν από 83 και πλέον χρόνια. Το 1926 στο επιμελητήριο Λέσβου δηλώνεται η ίδρυση της ποτοποιίας <Βαφειάδη>> στην περιοχή της Επάνω Σκάλας Μυτιλήνη. -------------------------------- Σύμφωνα με πηγές Το άγαλμα της ελευθερίας δημιουργήθηκε όταν ένας κάτοικος της Μυτιλήνης, που πήγε να εργαστεί στις ΗΠΑ, είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια μικρότερη έκδοση του Άγάλματος της Ελευθερίας και να το τοποθετήσει στην γενέτειρά του, την Λέσβο. Μετά την επιστροφή του στο σπίτι έκανε πράξη αυτή την ιδέα. Το άγαλμα της ελευθερίας στη Μυτιλήνη είναι περίπου 15 μέτρα ύψος και δεσπόζει στην είσοδο του επιβατικού λιμανιού μας.

Μοιράσου το άρθρο!