Πολιτική

28/02/2011 - 12:08

Δελτίο Τύπου Απολογισμός επίσκεψης Φώτη Κουβέλη στη Λέσβο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επίσκεψη του Φώτη Κουβέλη στη Λέσβο 24 και 25 Φεβρουαρίου 2011. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε τη δυνατότητα μιας αμφίδρομης επικοινωνίας με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού, καθώς και με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Συγκεκριμένα:

1) Είχε μία γόνιμη συνάντηση τόσο με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή όσο και με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο. Το βασικό συμπέρασμα από αυτές τις δύο συναντήσεις είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στη περιοχή του Βορείου Αιγαίου και της Λέσβου, και το μεγαλύτερο από αυτά είναι η ανυπαρξία των αναγκαίων οικονομικών πόρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμαρχο Λέσβου, το μέχρι στιγμής διακριβωμένο χρέος του Δήμου Λέσβου ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο ζήτημα έχει σχέση με την εφαρμογή του καλλικρατικού νόμου και τα ζητήματα δυσλειτουργίας που προκύπτουν από την ύπαρξη ενός και μόνου δήμου σε ένα μεγάλο νησί όπως είναι η Λέσβος. Σε ό, τι έχει σχέση με τα ζητήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκείνο που ήταν γνωστό αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά: το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης και κυρίως της αντιμετώπισης υπαρκτών ζητημάτων που έχουν σχέση με την έλλειψη υποδομών ανάπτυξης και την απουσία υποδομών για την άσκηση μιας κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υποσχέθηκε πλήρη συμπαράσταση στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

2) Πραγματοποιήθηκε συνάντηση τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Εκείνο που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης από τους εκπροσώπους του Νοσοκομείου είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Λειτουργίας του, που ισχύει από το 1995. Η διαδρομή πολλών ετών από τότε θέτει το αίτημα της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού στη βάση των νέων αναγκών. Επίσης, επισημάνθηκαν οι υπάρχουσες ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και η ανάγκη να υπάρξουν χρήματα για τη δημιουργία καινούργιων κλινικών. Εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς υπήρξε κατανόηση αυτών των προβλημάτων και τονίστηκε η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης του προβλήματος της απουσίας του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

3) Και η συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο και γόνιμο κλίμα, αναδεικνύοντας τόσο μια σειρά από ζητήματα όσο και τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς σε σχέση με αυτά.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής συζητήθηκε το ζήτημα του υψηλού κόστους των κτηνοτροφικών προϊόντων, ζήτημα για το οποίο η Δημοκρατική Αριστερά έχει καταθέσει ήδη και επερώτηση στη Βουλή. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν υψηλό κόστος, ως παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα, καθώς η πρώτη ύλη εκτροφής των ζώων είναι ακριβή με δεδομένη την απουσία φτηνών μεταφορικών κομίστρων. Επίσης, επισημάνθηκε το πρόβλημα της έλλειψης ετικέτας, πιστοποίησης δηλαδή του παραγόμενου προϊόντος είτε είναι γεωργικό είτε κτηνοτροφικό και βεβαίως η παρουσία ανεξέλεγκτων μεσαζόντων που διαμορφώνουν μία τεράστια ανισότητα μεταξύ της τιμής πώλησης εκ μέρους του παραγωγού και της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή. Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται και από τις υπάρχουσες αδυναμίες σε σχέση με την ενδοεπικοινωνία της νησιωτικής Ελλάδας και σε σχέση με την επικοινωνία της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίστηκε ότι ο πρωτογενής τομέας, η γεωργική και κτηνοτροφική οικονομία στη Λέσβο αλλά και συνολικότερα για το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να πορεύεται με τον τρόπο πορεύεται. Πρέπει να δοθεί τέλος σε μία άναρχη οικονομική πολιτική που ασκήθηκε χρόνια ολόκληρα και είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και την εισαγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ελλάδα από την αλλοδαπή σε ποσοστό 45%.

Σε σχέση με τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου και του κόσμου της μικρομεσαίας επιχείρησης ο Φώτης Κουβέλης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, λέγοντας ότι εκπροσωπεί μία Αριστερά που με τις θέσεις δεν έχει αντιπαλότητα με την υγιή επιχείρηση. Αντιθέτως, πιστεύει ότι η υγιής επιχείρηση είναι μοχλός της αναπτυξιακής παραγωγικής διαδικασίας και βεβαίως χώρος υποδοχής πολιτών από την κατάσταση της ανεργίας στην απασχόληση. Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά και στις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε μία εποχή όπου έχει κλείσει η στρόφιγγα των τραπεζών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συγκρότηση ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα -αποτελούμενου από την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μέρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων-  που θα μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες στήριξης της αγοράς και της οικονομίας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

4) Σε ό, τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πράγματι σε μία πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πρυτανείας, των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι ο απολογισμός της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι θετικός. Οι σχολές που λειτουργούν στη Μυτιλήνη και γενικότερα στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν κάθε ημέρα και καλύτερα. Ωστόσο, χρειάζεται η αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, ένα εκ των οποίων είναι η πρόσφατη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 30%. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστήριξε ότι προβλήματα όπως αυτό, σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων προβλημάτων, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν μέσα από μία συνολικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να υπάρξει στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα στον χώρο της παιδείας. Ο πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και αυτοδιοίκητο, που θα μπορεί να συναντιέται με τις ανάγκες τις αγοράς, αλλά δεν θα χειραγωγείται και δεν θα ετεροκαθορίζεται από τα ποικιλώνυμα συμφέροντα της αγοράς.

 

Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στη Λέσβο ήταν μία γόνιμη επίσκεψη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική. Η σημαντικότητά της συνίσταται εκτός των άλλων στο γεγονός ότι αποδεικνύει στην πράξη ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει επιλέξει την πολιτική που δεν γενικολογεί, δεν αοριστολογεί, αλλά που επιχειρεί υπεύθυνα και συστηματικά τόσο να αναδεικνύει τα μεγάλα και τα μικρά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας όσο και να διαμορφώνει θετικές, ρεαλιστικές, εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΔΗΜ.ΑΡ.) ΛΕΣΒΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!