Πολιτική

18/01/2011 - 19:56

Δελτίο τύπου της Αλλαγής Πορείας σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων

Με αφορμή την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας καθώς και γονέων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης B. Aιγαίου, με θέμα τις επικείμενες συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ Γιώργος Πάλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ανάθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών της κεντρικής Πολιτείας, χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε συνάρτηση με το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011 - μόλις στο 2,75% για το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων- αποκαλύπτει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης.

Είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο. Τα σχολεία της Λεσβιακής πόλης και υπαίθρου έχουν αποδείξει με τις δράσεις τους ότι αποτελούν κύτταρα ζωής κυρίως για τις μικρές τοπικές κοινωνίες και τους νέους. Τα σχολεία επίσης που παρέχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση (Αθλητικό, Μουσικό, ΕΠΑΛ, Ειδικά)χρειάζονται στήριξη και όχι απαξίωση η οποία οδηγεί στην κατάργηση. Η πλήρης διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης που μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αφού με τις έννοιες “αναδιοργάνωση”, “εξορθολογισμό” και “αναβάθμιση” δεν εννοεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών για την Παιδεία και, κυρίως, την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λειτουργιών του. Το πρόγραμμα της δημοτικής μας παράταξης περιελάμβανε δημιουργία σχολειών και στήριξη και ενίσχυση υποστηρικτικών εκπαιδευτικών θεσμών. Καμία περικοπή λογιστικού τύπου και με κανένα κριτήριο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ μαζί με τους γονείς ,εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία θα παλέψει για την ανατροπή αυτών των σχεδιασμών. Καλούμε τα τοπικά συμβούλια να είναι είναι σε εγρήγορση για να μην περάσει ο Καλλικράτης στην εκπαίδευση.

Μοιράσου το άρθρο!