Πολιτική

20/10/2010 - 15:07

"Δεν είναι αντισυνταγματική η συνένωση των δήμων"

Μάχη νομικών επιχειρημάτων έγινε χθες το απόγευμα στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον «Καλλικράτη». Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Π.Πικραμμένο και με τη συμμετοχή πέντε αντιπροέδρων οι σύμβουλοι Επικρατείας κ. Ν. Μαρκουλάκης και κυρία Παναγιώτα Καρλή πρότειναν να απορριφθούν οι αιτήσεις δεκάδων δήμων και κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η συνένωση των δήμων που έγινε με τον νόμο 3852/2010 του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. 

Ο κ. Πικραμμένος διευκρίνισε δημόσια ότι το δικαστήριο δεν ευθύνεται για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης που δόθηκε προ καιρού καθώς αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Δημόσιο, αφού δεν απέστειλε εγκαίρως τα σχετικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι μόλις προχθές, στάλθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δικηγόροι των δήμων τόνισαν ότι κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των δήμων. Και αυτό γιατί ορεινές, ημιορεινές και αστικές περιοχές συνενώθηκαν σε έναν δήμο χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε καν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής. Επεσήμαναν ακόμη ότι οι συνενώσεις έγιναν με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Δημοσίου επισήμανε ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο οδηγηθεί σε αντίθετη άποψη από αυτήν των δύο εισηγητών, αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές.

Επίσης επεσήμανε ότι οι συνενώσεις έγιναν με ισόρροπες κατανομές χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνενώσεις έγιναν για λόγους εθνικού συμφέροντος, προσέθεσε ο συνήγορος του Δημοσίου. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πριν από την υλοποίηση του «Καλλικράτη» ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε προσωπικά όλους τους νομούς και σε ορισμένες περιπτώσεις τους επισκέφθηκε ακόμη και δύο φορές.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος κ. Σωτ. Ρίζος εξέφρασε το ερώτημα μήπως πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη» υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και ζήτησε το ερώτημά του να απαντηθεί και από τις δύο πλευρές μέσω του υπομνήματος το οποίο θα καταθέσουν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!