Πολιτική

27/05/2021 - 15:23

Διαγωνισμός ύψους 456 εκατομμυρίων ευρώ για 4 χρόνια για την διαχείριση των εγκαταστάσεων προσφύγων - μεταναστών

Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ανακοίνωση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για το Facility Management των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου 

 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου προχωράει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facilities Management) για όλες τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων. 

Ο εν λόγω διαγωνισμός υλοποιείται με τη μεθοδολογία της σύμβασης – πλαίσιο (framework agreement, αρ. 39 ν. 4412/2016), καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας, δίνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες συνθήκες και την ξαφνική μεταβολή των ροών, ενώ είναι ανοιχτός σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) για υποβολή αίτησης συμμετοχής. 

Ο διαγωνισμός έχει τετραετή διάρκεια, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, ο ετήσιος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 114 εκ. €, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός του έργου δύναται να ανέλθει σε 456 εκ. € πλέον ΦΠΑ και δυνατότητα προαίρεσης έως 100%. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την Μετανάστευση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω υπηρεσιών παρέχονται από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά, για την περίοδο 01/2020-06/2021, το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μόνο για τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας είχε προϋπολογισμό 180 εκ. €. 

 

 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ιδιωτικοποιεί»  το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Προκήρυξε  διαγωνισμό ύψους 456 εκατομμυρίων ευρώ για 4 χρόνια, για «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) των κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια στιγμή που αγωνιζόμαστε για την αποσυμφόρηση της Λέσβου και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κύριος Μηταράκης βρίσκουν ευκαιρία για να στήσουν «δουλειές». Βusiness as usual. Με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό προκηρύσσουν  διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων  ευρώ. Κάποιοι θέλουν να θησαυρίσουν πάνω στις πλάτες των νησιωτών και των νησιών μας.

Αφού με το έτσι θέλω και σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λεσβιακού λαού, ονειρεύονται  να φτιάξουν στη περιοχή Βάστρια, ένα μόνιμο ΚΥΤ μεγαθήριο, κάνοντας τη Λέσβο και επίσημα φυλακή προσφύγων-μεταναστών, σχεδιάζουν και το μοίρασμα της λείας.

Οι πολίτες της Λέσβου δεν πρόκειται να ανεχτούν αυτό το μέλλον για τον τόπο τους. Να γίνει μόνιμη φυλακή, που θα την περιτριγυρίζουν ύαινες, έτοιμες να κερδοσκοπήσουν πάνω στις ζωές των ανθρώπων. 

Μοιράσου το άρθρο!