Πολιτική

12/09/2012 - 06:56

Διαμαρτυρία Στρατή Κόρακα για το δήθεν ομόφωνο ψήφισμα Περιφέρειας για ΑΤΕ

Διαμαρτυρία Στρατή Κόρακα για το δήθεν ομόφωνο ψήφισμα Περιφέρειας για ΑΤΕ

ign="center">Διαμαρτυρία Στρατή Κόρακα για την δημοσιοποίηση από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίσματος ως ομόφωνο, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση

Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 5/9/2012, συζητήθηκε με εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Νάσου Γιακαλή, το θέμα του ξεπουλήματος-διάλυσης της Αγροτικής Τράπεζας.Στο τέλος της συζήτησης προτάθηκε από όλες τις παρατάξεις και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η έγκριση ψηφίσματος, αντίθεσης στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών της εταιρειών, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε παρέμβαση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρατής Κόρακας, αφού χαρακτήρισε ως εγκληματική την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και υπογράμμισε τις δραματικές συνέπειες που αυτό θα έχει για τον αγροτικό κόσμο της χώρας (αφού το 70% της καλλιεργούμενης γης του είναι υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα) και σκανδαλώδεις.Κάλεσε τους αγρότες, από κοινού με τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα αλλά και όλους τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αγωνιστικά σ’ αυτό το έγκλημα.

Σημείωσε επίσης ότι πριν δοθεί στη δημοσιότητα οποιοδήποτε ψήφισμα, θα πρέπει να σταλεί ηλεκτρονικά στις παρατάξεις για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και να καθορίσουν τη στάση τους.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δημηρούδης, ενώ δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο, ταυτόχρονα με την αποστολή του στους Περιφερειακούς Συμβούλους το έδωσε στη δημοσιότητα ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι ομόφωνα ψηφισμένο, χωρίς να πάρει τις απόψεις των παρατάξεων.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απηύθυνε την παρακάτω επιστολή-διαμαρτυρία προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Με λύπη μου διαπίστωσα ότι δώσατε στη δημοσιότητα το ψήφισμα του περιφερειακού Συμβουλίου για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχ. Ταμιευτήριο, στο οποίο μάλιστα αναφέρεται ότι είναι ομόφωνο, ενώ είχα ζητήσει κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση αλλά και σε προηγούμενες ότι για να ψηφίσουμε ένα κείμενο πρέπει να το έχουμε στα χέρια μας διατυπωμένο, ώστε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και ανάλογα να καθορίσουμε τη στάση μας.

Συγκεκριμένα μας στείλατε ηλεκτρονικά το σχέδιο ψηφίσματος στις 7 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα το δώσατε στη δημοσιότητα, χωρίς να περιμένετε τις παρατηρήσεις μας ή έστω να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας. Θεωρούμε την ενέργειά σας αυτή απαράδεκτη και τουλάχιστον παραπλανητική. Πράγματι,

εμφανίζετε ως ομόφωνα εγκριθέν ένα κείμενο με θέσεις πολιτικές με τις οποίες είμαστε αντίθετοι ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ.

Παραθέτουμε  εσώκλειστα το κείμενό σας με τις παρατηρήσεις μας, που σας στείλαμε το Σαββάτο 8/9/2012, σημειώνοντας στο συνοδευτικό κείμενό μας ότι τις θεωρούμε απαραίτητες για να ψηφίσουμε το ψήφισμα:Θέλω να πιστεύω ότι θα επανορθώσετε  ή τουλάχιστον θα διευκρινίσετε ότι  οι σύμβουλοι της Λ.Σ. δεν το ψηφίζουν για τους λόγους  που αναφέραμε.

Με τιμή

Στρατής Κόρακας

Επικεφαλής της Λ.Σ. Β. Αιγαίου»

 

 

Μυτιλήνη  06/09/2012

 

ΠΡΟΣ :ΜΜΕ

                                                                                

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίαση του της 5ης Σεπτεμβρίου 2012, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή, συζήτησε την πώληση – εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε ιδιώτες Τραπεζίτες. Οι πωλήσεις αυτές όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, (προσθέτουμε: καθώς και της υπόλοιπης δημόσιας περιουσίας), αποτελούν σκάνδαλο και ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας με διαδικασίες αδιαφανείς (ζητούμε να διαγραφούν οι τρεις τελευταίες λέξεις γιατί υποδηλώνουν ότι αν οι διαδικασίες ήταν διαφανείς δεν θα είχαμε αντίρρηση).

Ύστερα από διαλογική συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

1)      Διαφωνεί με το “χάρισμα”  της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και στην εκχώρηση μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας (προσθέτουμε: και του υγιούς χαρτοφυλακίου των 16 δις. €), που διαθέτει η Αγροτική Τράπεζα.

2)      Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αποτελεί πλήγμα για τον Αγροτικό κόσμο  (προσθέτουμε: του οποίου το 70% της καλλιεργούμενης γης είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ) και ζητά από την Κυβέρνηση:

α) Την ακύρωση της απόφασης για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας

β) Τη συνέχιση (ζητούμε να διαγραφεί η λέξη συνέχιση διότι  ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος της ΑΤΕ ήταν τοκογλυφικός) στήριξη του Αγροτικού τομέα και ειδικά των Συνεταιριστικών  Οργανώσεων, όπως και το πάγωμα των χρεών των αγροτών και των συνεταιρισμών.

γ) Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των συνεταιρισμών με χαμηλό επιτόκιο και τα δάνεια των συνεταιρισμών να μπορεί να καλυφτούν με τη δέσμευση των προϊόντων και την έκδοση τιμολογίων επ΄ ονόματι της Τράπεζας σε ποσοστό 80% επί της τιμής τους.

 

(Ζητούμε να αντικατασταθεί το εδάφιο γ ως ακολούθως:

 Να χρηματοδοτούνται βραχυπρόθεσμα άτοκα  οι αγρότες  και οι συνεταιρισμοί  και  τα μεσοπρόθεσμα  δάνεια με χαμηλό επιτόκιο  των συνεταιρισμών να μπορεί να καλυφθούν  με τη δέσμευση των προϊόντων και την έκδοση τιμολογίων επ΄ ονόματι της τράπεζας, σε ποσοστό 60% επί της τιμής του.

δ) Να μην ξεπουληθούν οι παραγωγικές Συνεταιριστικές μονάδες, θυγατρικές της ΑΤΕ, και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΤΕ (προσθέτουμε: καθώς και στις θυγατρικές της).

    

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο διαφωνεί με την προωθούμενη πώληση – εκχώρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μιας υγιούς λαϊκής Τράπεζας, χωρίς μεγάλες επισφάλειες που πριν το κούρεμα των κρατικών ομολόγων ήταν η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα και η Τρίτη στην Ευρώπη, από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτιμά ότι με μια μικρή ανακεφαλαιοποίηση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα επιστρέψει στην κερδοφορία και στην ανάπτυξη (Θεωρούμε ως ΛΑΣ ότι η φράση αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού οι ανακεφαλαιοποιήσεις  φορτώνονται στο λαό και μάλλον πρέπει να απαλειφθεί).

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, να διατηρήσουν υπό δημόσιο έλεγχο τόσο την ΑΤΕ και των θυγατρικών της όσο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί το ξεπούλημα τους αποτελεί τεράστιο λάθος (ζητούμε να διαγραφούν, για ευνόητους λόγους, οι λέξεις τεράστιο λάθος), αποτελεί Εθνικό έγκλημα.

                                                Για το Περιφερειακό Συμβούλιο

                                                        Βορείου Αιγαίου 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ»

 

Σημ.: ότι υπάρχει μέσα στις παρενθέσεις είναι οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου για να γίνει αποδεκτό το ψήφισμα.

Μοιράσου το άρθρο!