Πολιτική

17/03/2021 - 15:42

Δήλωση Χ. Αθανασίου για τα 3 μεγάλα έργα στο νησί μας - Τι μήνυμα στέλνει

"Το Κράτος είναι ενιαίο και έχει συνέχεια"

Με αφορμή τα αναφερόμενα για τις δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες «Καλλονής-Σιγρίου» και «Καλλονής-Πέτρας» όπως, και για το λιμάνι του Σιγρίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε τα εξής: 

«Τα μεγάλα έργα σπάνια αρχίζουν και τελειώνουν σε μία και ενίοτε σε δύο κυβερνητικές θητείες. Και γίνεται αντιληπτό απ’ όλους ότι το Κράτος είναι ενιαίο και έχει συνέχεια ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση ώστε τα έργα να τελειώνουν και να χρηματοδοτούνται. Κυρίως να αποφασίζεται η εκτέλεσή τους, που χωρίς τη βούληση της πολιτείας για χρηματοδότηση, δεν εκτελούνται. Συνεπώς: 

Α. Όσον αφορά το οδικό έργο «Καλλονή-Σίγρι», χωρίς να παραβλέπεται η προϊστορία και συμβολή των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή, όπως και ως Υπουργός δημόσια δήλωσα ότι το «το Κράτος έχει συνέχεια», η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που το 2012 αποφάσισε την οριστική ανάθεση και χρηματοδότηση του έργου και έτσι άρχισε η εκτέλεσή του. 

Στη συνέχεια διέκοψε τις εργασίες η τότε ανάδοχος εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ», με τις γνωστές «περιπέτειες». Ήδη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί επί των ημερών της σημερινής Κυβέρνησής μας. Το έργο το παρακολουθώ προσωπικά και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» με διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. 

Β. Όσον αφορά το οδικό έργο «Καλλονή-Πέτρα», που θα αρχίζει από τη διακλάδωση Αγίας Παρασκευής-Καλλονής προς Πέτρα, αναφέρομαι στη χθεσινή ενημερωτική δήλωση του πρώην Υπουργού κ. Νικόλαου Σηφουνάκη, ο οποίος ακριβώς περιγράφει την προϊστορία του έργου. Και πράγματι η συμβολή του ίδιου,  όπως και του τότε Γ.Γ. κ. Δημήτρη Καπετανά, ήταν αποφασιστική.

Ήδη σήμερα, με μεγάλη καθυστέρηση, η νέα περιφερειακή αρχή υπό τον κ. Κώστα Μουτζούρη, αρχίζει την υλοποίηση αυτού του αναπτυξιακού, για τον τόπο μας, έργου. 

Γ. Όσον αφορά το λιμάνι του Σιγρίου. Ύστερα από ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο της αναδόχου εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ κ. Γεώργιο Ψυχαράκη, πρέπει να πραγματοποιηθούν στο λιμάνι οι απαραίτητες ενεργειακές υποδομές (πυρόσβεση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, κλπ) και συμπληρωματικά λιμενικά έργα, συνολικής δαπάνης 3.000.000 ευρώ περίπου.

Αμέσως ζήτησα από τον Υπουργό Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή να καλύψει το ποσό αυτό, πράγμα που έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, σήμερα η συμπληρωματική σύμβαση του Υπουργείου με την ΕΡΤΕΚΑ, για την πραγματοποίηση των πιο πάνω έργων, έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Μετά την πραγματοποίηση των πιο πάνω έργων το λιμάνι θα καταστεί ασφαλές και λειτουργικό, προς όφελος όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Λέσβου.

Τέλος, πρέπει να αναφέρω το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση αναπτυξιακών έργων στο νομό μας».

 

Μοιράσου το άρθρο!