Πολιτική

25/11/2020 - 15:14

Δήλωση της Μαρίας Κομνηνάκα για την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

Στις συνθήκες της πανδημίας, οι γυναίκες βιώνουν τη βία της αναστολής σύμβασης εργασίας, της τηλεργασίας και της ζωής- λάστιχο, των ανύπαρκτων εισοδημάτων, την ανασφάλεια της τηλεεκπαίδευσης για τη μόρφωση τη δική τους ή των παιδιών τους, για την Υγείας τους. Βία είναι και η νέα βάρβαρη επίθεση στο ωράριο εργασίας, γυναικών και ανδρών, με τη 10ωρη δουλειά, την εφταήμερη εργασία και σε νέους κλάδους, τους μισθούς των 200 ευρώ για τις μακροχρόνια άνεργες. 

Αλλά και οι γυναίκες πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους, που άφησαν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στην κόλαση του ΚΥΤ στη Λέσβο, βιώνουν τη βία των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας, της υγείας τους, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας. Μένουν σχεδόν απροστάτευτες απέναντι στα διάφορα κυκλώματα trafficking.

Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, που κλονίζουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, αυξάνονται και τα περιστατικά σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Οι απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές και πρακτικές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, που φτάνουν μέχρι τις δολοφονίες γυναικών, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της ανισότιμης θέσης των γυναικών στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία.

Για αυτό χρειάζονται τώρα κρατικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, με συμβουλευτικούς σταθμούς και ξενώνες φιλοξενίας. Φτάνει πια με την υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, για τη στήριξη των θυμάτων βίας, τη στιγμή που αποδυνάμωσαν την προστασία των γυναικών, με τις απαράδεκτες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που πέρασαν επί ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ, ακόμα και όσων έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη. Ενώ ρίχνουν «στα μαλακά» ακόμα και τους μαστροπούς.

Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να σπάσουν το σιωπητήριο που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την ένταση της καταστολής, δυναμώνοντας τους αγώνες για μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας από την πολύμορφη βία, των δικαιωμάτων τους. Η συμμετοχή των εργαζόμενων γυναικών στην αυριανή απεργία μπορεί να στείλει το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. 

Μοιράσου το άρθρο!