Δημήτρης Βουνάτσος, το «γεράκι» που έγινε ... «περιστέρι»
Του Στρατή Μπαλάσκα/εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της μεγάλης, μιας από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία, τουρκικής εφημερίδας «Χουρριέτ», μαζί με τη φωτογραφία του Δημήτρη Βουνάτσου με την Τουρκάλα δημοσιογράφο Μπουνού Σεν, αποτελεί μια πραγματικά ιστορική πολιτική στιγμή. Ο Δημήτρης Βουνάτσος, ο «συμπολεμιστής» τού Οτσαλάν, ο πολιτικός που χαρακτηρίστηκε από εχθρούς και φίλους ως ο «τουρκοφάγος» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, με δηλώσεις του τάσσεται υπέρ της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλώνει ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα η διαδικασία ειρήνευσης με το ΡΚΚ και ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να αρθεί η απαγόρευση εισόδου του στη γειτονική χώρα.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ειρήνη και μαζί μου», φέρεται να δηλώνει στην απεσταλμένη της εφημερίδας πως «δεν μπορεί να μπει στη χώρα που αγαπά, την Τουρκία». «Είμαι ένας άνθρωπος που υιοθετεί τη φιλία των λαών», λέει.
Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Δημήτρης Βουνάτσος δήλωσε πως σκέπτεται και εργάζεται για το «τι μπορούμε να κάνουμε στις δύο πλευρές του Αιγαίου».
«Δεν υπάρχει τίποτα που μας χωρίζει. Τα κράτη δεν έχουν φιλίες, έχουν συμφέροντα. Όμως οι άνθρωποι έχουν φίλους. Εγώ έχω Τούρκους φίλους, που αγαπώ πολύ.» Και ο Δημήτρης συνεχίζει θέτοντας το ερώτημα: «Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η Τουρκιά από την Ελλάδα. Δεν έχουμε πυρηνικά. Δεν είμαστε Ισραήλ. Ο πληθυσμός μας είναι 11 εκατομμύρια. Λιγότερος κι από εκείνον της Κωνσταντινούπολης.»
Για το ΡΚΚ
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρεται στο κουρδικό επαναστατικό κίνημα στην Τουρκία, το ΡΚΚ. «Πλέον», φέρεται να δηλώνει, «με το PKK είναι σε πορεία συμφιλίωσης (σ.σ. το τουρκικό κράτος). Γιατί όχι να συμφιλιωθεί και μαζί μου. Ελπίζω έτσι ότι μια μέρα θα μπορέσω να πάω στην Τουρκία και να συναντήσω τους φίλους μου στην άλλη όχθη.»
Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Βουνάτσος φέρεται πάντα να τονίζει πως τώρα που το τουρκικό κράτος βρίσκεται σε διαδικασία συμφιλίωσης με τους Κούρδους, θα πρέπει να βγει από τη μαύρη λίστα στην οποία τον κατέγραψε η Άγκυρα επειδή το 1992 μαζί με άλλους τέσσερις Έλληνες βουλευτές επισκέφτηκαν τον Οτσαλάν στο στρατόπεδό του στην Κοιλάδα Μπεκάα.
Υπέρ και ο Ντεμιρτάς
Τέλος, η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, ο οποίος υποστηρίζει την άρση της απαγόρευσης. «Το θέμα ανήκει στο παρελθόν. Και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθεια για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με τη Μυτιλήνη και τα νησιά. Ζητάμε την άρση της απαγόρευσης εισόδου του Δημήτρη Βουνάτσου στην Τουρκία.»
Το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ για το Δημήτρη Βουνάτσο στη χθεσινή «Χουρριέτ»
Το 1992, ενώ ήταν βουλευτής, ο δήμαρχος της Μυτιλήνης συναντήθηκε με τον Οτσαλάν στην Κοιλάδα Μπεκάα και από τότε τού απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.
Ο Βουνάτσος επισημαίνοντας ότι έχει άρχισε η ειρηνική περίοδος με το PKK, ρωτάει: «πότε θα τελειώσει η δική μου απαγόρευση;».
Ανάμεσα στο Αϊβαλί και τη Μυτιλήνη υπάρχει απόσταση 14 μίλια, αλλά να περάσει τη θάλασσα και να εισέλθει στην Τουρκία δεν μπορεί.
Ερχόμενοι στην αιτία της απαγόρευσης
Βρισκόμαστε στα χρόνια που στην Τουρκία υπάρχει αύξηση της τρομοκρατίας τού ΡΚΚ. Στις 20 Μαρτίου 1992, μία ομάδα Ελλήνων βουλευτών επισκέπτεται τον Οτσαλάν στην Κοιλάδα Μπεκάα. Αυτοί οι βουλευτές, Λευτέρης Βερυβάκης, Δημήτρης Βουνάτσος, Ελισάβετ Παπαζώη και Κώστας Μπαντουβάς ήταν μέλη τού ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν στην εξουσία. Μετά την επίσκεψη και τις δηλώσεις που έγιναν, ο Βουνάτσος μπήκε στη μαύρη λίστα.
Μετά από χρόνια βουλευτής, ο Βουνάτσος γίνεται δήμαρχος της Μυτιλήνης.
Λέγοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK τον χαροποιεί, σημειώνει πως δεν έχει νόημα η συνέχιση της απαγόρευσης για τον ίδιο και προσθέτει: «Έκανα 15 χρόνια βουλευτής. Ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων γύρισα όλο τον κόσμο. Συναντήθηκα και με τον Οτσαλάν. Μόνο και μόνο που συναντήθηκα με τον Οτσαλάν, μπήκα στη μαύρη λίστα. Δεν μπορώ να εισέλθω στην Τουρκία που τόσο αγαπώ. Εξάλλου, εγώ είμαι άνθρωπος που αποδέχεται τη φιλία μεταξύ των λαών. Ως δήμαρχος πάντα σκέφτομαι «τι μπορούμε να κάνουμε στις δύο πλευρές του Αιγαίου» και γι’ αυτό εργάζομαι. Δεν υπάρχει τίποτα που μας χωρίζει. Τα κράτη δεν έχουν φιλίες, έχουν συμφέροντα. Όμως οι άνθρωποι έχουν φίλους. Εγώ έχω Τούρκους φίλους, που αγαπώ πολύ. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η Τουρκιά από την Ελλάδα. Δεν έχουμε πυρηνικά. Δεν είμαστε Ισραήλ. Ο πληθυσμός μας είναι 11 εκατομμύρια. Λιγότερος κι από εκείνον της Κωνσταντινούπολης. Πλέον, φέρεται να δηλώνει ο δήμαρχος Λέσβου, με το PKK είναι σε πορεία συμφιλίωσης (σ.σ. το τουρκικό κράτος). Γιατί όχι να συμφιλιωθεί και μαζί μου. Ελπίζω έτσι ότι μια μέρα θα μπορέσω να πάω στην Τουρκία και να συναντήσω τους φίλους μου στην άλλη όχθη.»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, που επισκέφθηκε πολλές φορές το νησί ως μέλος αποστολών για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας - Μυτιλήνης και υποστηρικτής της άρσης της απαγόρευσης για το Βουνάτσο, δήλωσε: «Το θέμα ανήκει στο παρελθόν. Και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθεια για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με τη Μυτιλήνη και τα νησιά. Ζητάμε την άρση της απαγόρευσης εισόδου του Δημήτρη Βουνάτσου στην Τουρκία.»
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=24355227