Πολιτική

12/07/2013 - 18:45

Δημήτρης Βουνάτσος: όσοι έχουν αρχίδια να με ακολουθήσουν....

trong>up date

 Τριήμερο κλείσιμο των δήμων από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου και πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό αποφάσισε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, ως απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για τη διαθεσιμότητα εργαζομένων στην Τ.Α..
Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του δ.σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους.
Οι αιρετοί αποφάσισαν ακόμη όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας.

 


 

Την πολιτική του παραίτηση στη διάθεση της ΚΕΔΕ υπέβαλε ο Δημήτρης Βουνάτσος
- Θα αποχωρίσει από τη θέση του αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο
- Δυο οι τάσεις στην ΚΕΔΕ: άλλοι θέλουν ομαδικές παραιτήσεις, άλλοι ψυχραιμία

Το παράδειγμα του δημάρχου Ηγουμενίτσας και πολλών μελών του Δ.Σ. που υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους είναι έτοιμος να ακολουθήσει και ο δήμαρχος Λέσβου.

«Για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική γραμμή της ΚΕΔΕ, υποβάλλω στη διάθεση του προεδρείου την πολιτική μου παραίτηση και κάλεσα τους συναδέλφους, με βαριά κουβέντα: όσοι έχουν αρχ@@@ να με ακολουθήσουν!», είπε ο Δημήτρης Βουνάτσος στο NewsIt, στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στο Caravel.

 

Η πρόταση του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, να υποβάλουν οι Δήμαρχοι τις παραιτήσεις τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας των Δημάρχων και των μελών των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, αν η Κυβέρνηση δεν κάνει αμέσως αποδεκτά τα πάγια στρατηγικής σημασίας αιτήματα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των Δημοτικών Αστυνομικών και των Σχολικών Φυλάκων στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, κατά την επικείμενη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό, την οποία παραίτηση του πρώτος υπέβαλε στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και για τον λόγο της μη λήψεως υπόψη της νησιωτικότητας, έτυχε της συντριπτικής αποδοχής των Δημάρχων της ολομέλειας οι οποίοι υπέβαλαν και τις δικές τους στη διάθεση του Προεδρείου και συμπεριελήφθη στο τελικό ψήφισμα της ολομέλειας των Δημάρχων, πλην βεβαίως των «μεγαλοδημάρχων».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βουνάτσος, κατέθεσε απόφαση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δημάρχου Χίου, κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, για παραίτηση των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων των μελών των Δήμων της δυνάμεως της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου.    




Η Κεντρική Ένωση Δήμων συνεδριάζει από το πρωί στο ξενοδοχείο Caravel για να καθορίσει τη στάση της ενόψει του κύματος απολύσεων, διαθεσιμότητας και κινητικότητας που φέρνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση το πολυνομοσχέδιο.
Στο τραπέζι και το επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, όταν θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.
Από το λουκέτο, σύμφωνα με την πρόταση, θα εξαιρεθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, που θα κλείσουν μόνο την Τρίτη, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου.
Ειδικά στους τουριστικούς δήμους θα δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές τους. Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.
«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν, όπως είπε, δημοτική αστυνομία ή όχι.

Την πρόταση του δημάρχου Λέσβου φαίνεται πως ασπάζονται και άλλοι δήμαρχοι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική τους πλειοψηφία τις έχει ήδη θέσει στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ.



Παράλληλα, οι δήμαρχοι αντιδρούν στο ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.

Με το σχέδιο νόμου, το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς όλων των δήμων και, στην περίπτωση που οι υποδείξεις του δεν γίνουν σεβαστές, έχει το δικαίωμα να στερεί από τους δήμους το μερίδιό τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Επιπλέον, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, αποδίδεται αστική και πειθαρχική ευθύνη στους αιρετούς και τους υπαλλήλους των δήμων.

Τόσο ο Κώστας Ασκούνης, όσο και ο δήμαρχος Λαρισσαίων Κώστας Τζανακούλης, στάθηκαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών θα υποδεικνύει, πλέον, στους ΟΤΑ πώς θα διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους, ακυρώνοντας, όπως είπαν, επί της ουσίας πλήρως τον ρόλο των δημάρχων.
Να τους κάνουμε, αφού δε μας σέβονται, να μας φοβούνται είπε ο Θέμης Μπαλασόπουλος από το βήμα της συνέλευσης της ΚΕΔΕ «Ας διορίσουν λοιπόν 325 Επιτρόπους, ως επικεφαλής των δήμων, να τελειώνουμε» είπε ο κ. Ασκούνης. Και ο κ. Τζανακούλης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζουν έναν διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων».

Μοιράσου το άρθρο!