Πολιτική

15/01/2013 - 13:04

Δημήτρης Βουνάτσος: Προσχεδιασμένο το «πραξικόπημα»

Δημήτρης Βουνάτσος: Προσχεδιασμένο το «πραξικόπημα»

yle="text-align: justify;">Ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος αντιμέτωποι με το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, διαμηνύει ότι βαρύνουν τους εμπλεκόμενους στα «μαγειρέματα» της περασμένης Κυριακής ο Δ. Βουνάτσος, ο οποίος σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση για ηθική βλάβη της παράταξής του με δέσμευση των προσωπικών τους περιουσιών

Οργισμένος εμφανίσθηκε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες στην αντιπολίτευση και τους διαγραφέντες συμβούλους της παράταξής του, τους οποίους χαρακτήρισε ως άρπαγες της εξουσίας με παράνομο τρόπο,αφού δεν κατάφεραν, όπως είπαν, να τον πείσουν με εκβιασμούς προ εξαμήνου να τους παραχωρήσει αξιώματα και αντιδημαρχίες.
Όπως είναι φυσικό, τα γεγονότα της Κυριακής είχαν επηρεάσει βαθύτατα το Δημ. Βουνάτσο, ο οποίος βροντοφώναζε ότι όχι μόνο η απόφαση ανακήρυξης του προεδρείου είναι άκυρη, αλλά ανύπαρκτη και ανυπόστατη, αφού δεν υπάρχει νόμος που να δίνει το προεδρείο στην αντιπολίτευση και τους συμβούλους που έχουν διαγραφεί.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Ο Δ. Βουνάτσος κατηγόρησε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άρη Χατζηκομνηνό και Παντελή Πατερέλλη, για μαγειρέματα και προσχεδιασμένο πραξικόπημα εδώ και καιρό με τη βοήθεια των Αποστόλου Πατέστου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Σοφίας Δόλκα και Σταύρου Πολίτη, οι οποίοι συναίνεσαν με τη συμπεριφορά τους στα «ύπουλα», όπως τα χαρακτήρισε, σχέδια των εχθρών της Δημοτικής Αρχής.
«Αντέδρασα αμέσως και κατήγγειλα μαζί με τα μέλη της παρατάξεώς μου αυτό το πραξικόπημα, το ελεεινό. Υπέμνησα στον προεδρεύοντα τις ποινικές του ευθύνες για παράβαση καθήκοντός και συμπληρώνω ότι για όσους εξελέγησαν, θα αντιμετωπίσουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, που ονομάζεται «νόσφιση εξουσίας. Διέπραξαν, ακόμη και πειθαρχικό - διοικητικό αδίκημα, το οποίο επισείει ως εκ δόλου τελεσθέν την έκπτωσή τους από την ιδιότητά τους ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ήδη οι πληρεξούσιοι δικηγόροι μου Σ. Πέτρου και Τ. Κόρακας ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ σκοπεύω να ζητήσω και αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη η παράταξή μου, με δέσμευση των προσωπικών τους περιουσιών.
Σύμφωνα με το νόμο, τα πρακτικά οφείλουν να σταλούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε εύλογο διάστημα, όποιος έχει έννομο συμφέρον να ασκήσει τις νόμιμες προσφυγές. Η απόφαση αυτή όχι μόνο είναι άκυρη, αλλά ανυπόστατη».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΙΕΣΕΩΝ
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Δ. Βουνάτσος κατήγγειλε ότι προ εξαμήνου εκβιάστηκε από το Σταύρο Πολίτη, προκειμένου να τον χρήσει είτε αντιδήμαρχο έργων, είτε πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, διαφορετικά είχε πει ότι θα άλλαζε στάση.
Κατήγγειλε, ακόμη, τη Σ. Δόλκα ότι τον πίεσε να τη χρήσει αντιδήμαρχο Πολιτισμού, ενώ όπως είπε, ο Απ. Πατέστος την εποχή που ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε προσπαθήσει να καπελώσει το Δήμαρχο και να πάρει τη θέση του με διάφορες ενέργειες.
Το κύριο επιχείρημα ακύρωσης της απόφασης ανακήρυξης του προεδρείου, σύμφωνα με το Δ. Βουνάτσο, αποτελεί το γεγονός ότι τόσο ο Απ. Πατέστος, όσο και η Σ. Δόλκα, αποτελούν παρελθόν για την παράταξή του, αφού έχουν διαγραφεί από το Δεκέμβριο,
επομένως σύμφωνα με το νόμο για τους διαγραφέντες δεν δικαιούνται να έχουν εκλεγεί στο προεδρείο. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δήμου Σκιάθου, όπου ανεξαρτητοποιήθηκε ο πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα και έγινε ειδική συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου του 2011 προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος από τη δημοτική παράταξη. «Εφόσον λοιπόν, τόνισε ο Δ. Βουνάτσος, ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς τα δικαιώματα των διαγραφέντων και αναφέρει ότι εκπίπτουν όταν είναι εκλεγμένοι στο προεδρείο, πώς είναι δυνατόν να επιτρέπει την εκλογή τους. Αυτή η διαδικασία όπως εξελίχθηκε είναι παράνομη και ανήκουστη».

Ο ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΣ
Δεν έχουν να κάνουν με «Βουνάτσο», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά του, αλλά με «Φουρτούνα», γιατί τέτοιος θα γίνω για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της Δημοτικής Αρχής και κατά συνέπεια των δημοτών όλου του νησιού.
Φυσικά ο Δ. Βουνάτσος  κατηγόρησε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση για όλα όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα,αφού σοβαρότατα θέματα όπως η αγροτική οδοποιία θα μείνουν πίσω και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Είναι κρίμα, τόνισε, να έχουμε 500 χιλιάρικα ζεστά στο ταμείο μας και να μην μπορούμε να τα ξοδέψουμε προς όφελος των συμπολιτών μας, που αυτή την περίοδο αυτό που τους καίει και τους απασχολεί είναι να μαζέψουν τις ελιές τους».

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Εντύπωση πάντως, προκάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ένα έγγραφο, το οποίο εμφάνισε ο Δ. Βουνάτσος και το οποίο εστάλη ως ερμηνευτική απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών < b>στο Δήμο Πεντέλης, στην Αθήνα, στις 4 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ημερομηνία του φαξ, το έγγραφο αυτό προωθήθηκε από το Δήμο Πεντέλης στο Δήμο Λέσβου στις 8 Ιανουαρίου. Αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 64, παρ.2, τελευταίο εδάφιο του Ν. 3852/2010 < b>μέλος του προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγεται, κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή, λαμβάνοντας έστω και μία θετική ψήφο».


ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ
Εάν ισχύει το παραπάνω κείμενο, τότε δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν το χρησιμοποίησε αμέσως μόλις τελείωσε η τρίτη ψηφοφορία. Ο ίδιος ο Δήμαρχος αιτιολογώντας τη στάση του, είπε ότι αν και το είχε στα χέρια του, δεν θέλησε να το παρουσιάσει γιατί το θεώρησε παρακινδυνευμένο και ότι προτίμησε να εξελιχθεί η διαδικασία, όπως ανέφερε ο νόμος του «Καλλικράτη», δηλαδή με την ανάδειξη του πλειοψηφέντος συμβούλου. Προφανώς ο Δ. Βουνάτσος θεώρησε πιο ασφαλής τη λύση των διαδοχικών παραιτήσεων
μέχρι να έρθει η σειρά του Π. Ζαφειρίου, αφού δεν γνώριζε τις προθέσεις του Π. Παρασκευαΐδη και τη διαφορετική ερμηνεία που έδινε στο νόμο. Το πιθανότερο είναι ότι εάν είχε και την παραμικρή υποψία για το «πραξικόπημα», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, με την ανάδειξη του Απ. Πατέστου, θα είχε ενεργήσει εντελώς διαφορετικά.

 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!