Πολιτική

08/05/2022 - 13:17

" Δημοκρατία" δια περιφοράς στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.... Παρέμβαση από τη δημοτική σύμβουλο Χ. Ζωγράφου

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ  ΣΤΟ ΣΩΜΑ;

Αποκτά ενδιαφέρον ,νομίζω, να γνωρίζουν οι πολίτες  τις διαφορές  που υπάρχουν  στην αντιμετώπιση των θεμάτων ,που προκύπτουν  στο δήμο μας μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.

       Η διολίσθηση σε αυταρχική λειτουργία του προέδρου ,που προσβάλει  πρώτα – πρώτα την ίδια την έννοια της δημοκρατίας επιβάλλεται να εξηγηθεί   όχι μόνο προς το δημοτικούς συμβούλους αλλά προς όλους τους πολίτες της δυτικής Λέσβου.

      Την Τρίτη 3.5.2022 τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου  έλαβαν πρόσκληση που τα καλούσε σε συνεδρίαση το Σάββατο στις 7.5.2022  τις 11 η ώρα το πρωί  ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

       Δια περιφοράς είναι ο τρόπος , κατά τον οποίο μπαίνεις στον υπολογιστή σου, βλέπεις τα θέματα και απαντάς ναι ή όχι, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συζήτησης ή διευκρίνησης επ΄ αυτών. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πρώτο χρόνο της πανδημίας κατά τον οποίον ο δήμος δεν είχε την υποδομή για διαδικτυακές συνεδριάσεις και οι δια ζώσης ήταν απαγορευμένες.

Κατά τον δεύτερο χρόνο πανδημίας ,μετά από μεγάλη πίεση της αντιπολίτευσης, αποκτήθηκε η δυνατότητα συνεδριάσεων μέσω διαδικτύου . Στη συνέχεια και με την χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία , αυτές γίνονται μεικτές. Όσοι δηλαδή  μπορούν πηγαίνουν στον χώρο συνεδριάσεως  και όσοι δεν μπορούν συμμετέχουν διαδικτυακά.

Είναι ολοφάνερο ότι ο  δια περιφοράς τρόπος  υποβαθμίζει πολύ τη λειτουργία του σώματος. Μπορεί να εφαρμοστεί ωστόσο όταν προκύψει θέμα εξαιρετικά επείγον που απαιτεί άμεση λύση ή πρόκειται για ένα τυπικό ζήτημα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως  ο πρόεδρος επιστρέφει στον δια περιφοράς τρόπο χωρίς να  υπάρχει τέτοιος  λόγος. 

             Να θυμηθούμε σ΄ αυτό το σημείο ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα διαχρονικά  από τις κυβερνήσεις που την ήθελαν  απλό διεκπεραιωτή της πολιτικής τους.

Μια μικρή ανάσα ήρθε με την ψήφιση του νόμου <<Κλεισθένης>> , και την καθιέρωση  της απλής αναλογικής, την αυτόνομη κάθοδο των κοινοτικών συνδυασμών κ.α., το οποία δεν μακροημέρευσαν. Ήρθε η Ν.Δ και μέσα σε λίγους μήνες  ανέτρεψε όσες θετικές αλλαγές  είχαν γίνει.

Μεταξύ των άλλων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ  στην οικονομική επιτροπή , όπου  κατά τον νόμο  έχει την πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου.

Ό,τι  έχει απομείνει στο σώμα είναι η δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν τα χώριά μας,  να ασκεί κριτική για τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις  και να θέτει ζητήματα  προς συζήτηση.  

Η επιλογή του τρόπου συνεδρίασης ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ έρχεται να εξαλείψει και τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας που έχουν απομείνει.

Ήταν λοιπόν αναμενόμενο σύσσωμη η αντιπολίτευση να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει να οριστεί άμεσα νέα δια ζώσης συνεδρίαση.

Το Σάββατο αφού δεν σχηματίστηκε απαρτία, το συμβούλιο αναβλήθηκε.  Έτσι ο πρόεδρος   καλεί εκ νέου συνεδρίαση την Δευτέρα 9.5.2022 στις 11π.μ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ   και αυτήν την φορά!!!

Αυτό τι σημαίνει άραγε;

 Επίδειξη ισχύος ;

 Αδιαφορία για τις ανάγκες του τόπου;  όπως η ανάγκη να συμπαρασταθούμε άμεσα στο δίκτυο κοινοτήτων που αγωνίζεται για την διατήρηση  ταχυδρομικών υπηρεσιών στα χωριά;

Κάτι άλλο;

Πρόεδρε, θα το ξαναπώ: όσο πιο υπευθυνη θέση κατέχει κάποιος ,τόσο πιο ταπεινά πρέπει να ασκεί  τα καθήκοντά του.   Και  αν   η  κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να περιορίσει το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων , εσείς δεν έχετε ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχετε.

 Ή  κάνω λάθος.   

Μ΄ ενδιαφέρει να μάθω την γνώμη επί του θέματος  των συναδέλφων της πλειοψηφίας.

Θεωρώ δεδομένο ότι ο πρόεδρος  δρα με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. 

Χρυσούλα Ζωγράφου

ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος

Μοιράσου το άρθρο!