Δημοκρατική Συμμαχία Λέσβου: στραγγαλίζεται ο ιδιωτικός τομέας, η κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια διοίκηση
«Η τρόικα δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως πραγματικά λειτουργεί η ελληνική οικονομία. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι οι υψηλοί μισθοί, αφού με διάφορους τρόπους-μειώσεις μισθών, μειωμένο ωράριο, άτυπη μαθητεία, μπλοκάκι- προσαρμόζονται.
Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η υπερφορολόγηση και η χρηματοδοτική ασφυξία, για τις οποίες η τρόικα έχει η ίδια ευθύνη, αφού αποδέχθηκε την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τη μη τήρηση των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο. Με τις δικές της ευλογίες το κράτος συνεχίζει να καταναλώνει χρήματα που δεν έχουμε, στραγγαλίζοντας τον ιδιωτικό τομέα.
Επιπροσθέτως στόχος των αλλαγών πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, όχι η διάλυσή της, δια της ισοπέδωσης. Και αυτό μπορεί να γίνει με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Προϋπόθεση είναι να σχεδιαστεί η μετάβαση σε ένα κράτος που θα λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να δημιουργηθούν οι δυνατότητες να αποκατασταθούν και να αυξηθούν αργότερα οι αμοιβές των δημοσιών υπαλλήλων, με προτεραιότητα σε όσους διαθέτουν υψηλότερα προσόντα και αποδίδουν έργο σε θέσεις ευθύνης.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, αντί με τις ρυθμίσεις που προωθεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τις προκλητικές μισθολογικές ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που διαμορφώθηκαν από ισχυρές πελατειακές σχέσεις, προχωρεί ισοπεδωτικά, χωρίς αξιολόγηση σε νέες τερατογενέσεις, που θα οδηγήσουν σε οριστική διάλυση της δημόσιας διοίκησης.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση πρέπει να στηριχθούν σε δύο αρχές:
• Δραστικό περιορισμό των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων, έτσι ώστε οι θέσεις ευθύνης να αμείβονται πολύ καλύτερα, με το ίδιο δημοσιονομικό κόστος, αλλά και αντικειμενικές και αυστηρότατες διαδικασίες αξιολόγησης.
• Μόνιμη σύνδεση των αμοιβών στο δημόσιο με την παραγωγικότητα και με τις αμοιβές για ανάλογη εργασία που προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα».